Staden Raseborg ska inom kort besluta vilka fastigheter som ska prioriteras när det gäller renoveringar det här året. Men staden har inte råd att renovera alla fastigheter i den takt det skulle behövas, vilket leder till att en del kan vara riktigt slitna. Dessutom har den avdelning som underhåller fastigheterna, intern service, fått mindre pengar i år att hålla utrymmena i skick.
Intern service har i år en summa på 2 miljoner euro som ska användas för renovering, men summan har sänkts från 2,8 miljoner året innan. Då handlar det om diverse renovering för att se till att stadens fastigheter inte minskar i värde, såsom att förbättra eller förnya tak, grunder, fönster och liknande.
- Medlen vi har att tillgå för det här är relativt knappa, säger ordföranden för direktionen för intern service, Martin Glader (SFP). Om man skulle sätta allting i skick som man kunde göra så handlar det om en mångfaldig summa jämfört med den här två miljoner. Men det handlar också om personresurser. Det måste finnas någon som planerar de här jobben, kartlägger, leda. Där har vi inte heller resurser till vad som helst.
Utöver de här två miljonerna kommer de enskilda investeringarna.
- Tjänstemännens bedömning avgör vilka projekt som ska prioriteras. De som har hand om fastighetsskötseln känner till fastigheterna, de är sakkunniga och man har all anledning att lita på att de gör rätta prioriteringar, säger Glader. Direktionen är den som sedan klubbar igenom besluten.
Sammanlagt har staden över 18 hektar (över 180 000 kvadratmeter) kontorsutrymmen, skolor, daghem, sjukhus och bostäder.
Staden har 240 bostäder. Några av dem är pensionärsbostäder i Österby. Där bor Robban Heikel. Han visar på fönster där det blåser rakt in på grund av att allt kitt och målfärg lossnat. I en annan bostad är stora skydd tejpade för fönstren eftersom det sommartid blir så hett i bostäderna - det går inte att vädra ordentligt. I Heikels badrum varvas plastmattans lappar med mörka och svarta fläckar i duschörnet och det allmänna intrycket är myckt slitet.
- Hyrorna i pensionärsbostäderna i Österby steg också 10 procent under fjolåret, säger Heikel.
Då direktionen för intern service möts nästa gång den 12 februari ska den fatta beslut om vad som ska renoveras och vad som väljs bort.