Det smällkalla vintervädret leder till stor konsumtion av elektricitet. Konsumtionstopparna ligger till och med över 14 000 megawatt. Så gott som alla kraftverk är i bruk frånsett Ingå kolkraftverk, som körs ner på grund av olönsamhet. I stället importerar vi 15 till 20 procent av den el som nu används.
Nu är det smällkallt. En snabbtitt på eldistributören Fingrids nätsida visar att konsumtionen låg på drygt 13 000 megawatt igår på eftermiddagen. Konsumtionen väntas stiga nu på morgonen.
Finland importerar mellan 15 och 20 procent av den el som konsumeras. På onsdagen importerade vi 2 000 megawatt från Sverige och 650 megawatt från Ryssland.
Samtidigt har Finland outnyttjad kapacitet. Fortums kolkraftverk i Ingå står och enheten stängs om tre veckor. Orsaken var olönsam verksamhet, enligt vd Juha Naukkarinen vid föreningen Finsk Energiindustri.
- Det var inte mer lönsamt att producera där, säger Naukkarinen.
Svårt att nå lönsamhet
Priset på kol har gått ner ganska kraftigt. Man använder kol på andra håll. Enligt Naukkarinen har prisnivån i hela Europa sjunkit ganska mycket, också på elektricitet. Då blir det svårt att nå den nödvändiga lönsamheten i produktionen.
Tidigare har Fortums kraftverk i Ingå varit en reserv. Kraftverket har rullat på vid exceptionella konsumtionstoppar. Men Fortum förlorade en offerttävling till Pohjolan Voima. Det är nu Pohjolan Voimas kraftverk i vasklot i Vasa och en turbin i Kristinestad, som är i beredskap om något exceptionellt händer. Ingå Kolkraftverk sätter enligt planerna lapp på luckan om tre veckor, berättar kraftverkschef Markus Pyykönen.
Kolkraftverket i Ingå stängs
Den femtonde februari är det slutproducerat i Ingå. Enligt kraftchef Markus Pyykkönen sätts tre enheter på sammanlagt 750 megawatt i malpåse.
Marknaderna styr och ställer. I Ingå mister 80 personer sitt arbete. Behovet av kolkraft har minskat på den nordiska elmarknaden, säger man på Fortum. Enligt Vd Juha Naukkarinen på energiföreningen, följer elproducenterna EU:s rekommendationer och försöker satsa på koldioxidfattig produktion av elektricitet.
- Vi använder mer och mer biobränslen. Det är ungefär 70 procent av produktionen som är koldioxidfri, säger Naukkarinen.