Raseborgs stad har låtit utföra undersökningar av jordmånen i planändringsområden i Billnäs bruk.
Förhöjda metallhalter har hittats på ungefär 20 platser i bruket.
På två ställen översteg blyhalten gränsen för farligt avfall, skriver Raseborgs stad i ett pressmeddelande.
Jordmånen har undersökts på omkring 60 platser i Billnäs bruk, främst på områden där industri har funnits och områden med fyllnadsjord invid stranden vid Svartå å.
Skadliga ämnen kan hamna i ån
Företaget FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, som gjort undersökningen, konstaterar att skadliga ämnen kan spridas till ån ifall man bygger och gräver i närheten av dessa områden.
Effekterna skulle ändå vara småskaliga. ”I huvudsak” utgör metallhalterna inte längre ett hot mot naturen i Svartån, sammanfattar Raseborgs stad rapporten i sitt pressmeddelande.
Bostad på förorenad tomt
Planeringschef Risto Tilli på FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy vill inte tala om "farliga platser". Enligt honom är det relativt enkelt att få området i gott skick.
Vid stranden finns det en bebodd tomt som behöver saneras, säger han.
Liten risk för grundvattnet
Förutom metaller, har man också utfört mätningar av oljekolväten och polyaromatiska föreningar.
Några förhöjda värden hittades, men inga spår av lätta, flyktiga kolväten. Det finns risk för att oljan förflyttar sig eller förstör kvaliteten på grundvatten eller ytvatten, men den här risken är liten.
Trots oljeföroreningarna går det bra att jobba på området utan risk att få sämre hälsa, enligt undersökningen.
Förhöjda oljehalter i byggnader
Också betongkonstruktionerna i industribyggnaderna undersöktes. I Stora smedjan och i byggnaderna på östra sidan finns förhöjda oljehalter i betongkonstruktionerna i golvet.
Tekniska direktören Jan Gröndahl förklarar att markundersökningar är nödvändiga då gamla industriområden ska få nytt användningsområde såsom boende eller rekreation.
Metallhalterna har funnits i jorden i tiotals eller hundratals år.
Saneringsåtgärder
Rapporten ger förslag på hur området kunde saneras. Staden kommer i samråd med fastighetsägaren att vidta åtgärder för att minimera miljö- och hälsoriskerna, säger Gröndahl.
Det är möjligt att staden byter och täcker ytjorden invid bostadsområdet på södra sidan om Svartå å.
På stranden norr om ån kan det hända att staden grusar den planerade promenadstigen.
Enligt Gröndahl kan det också bli aktuellt att i byggnaderna göra inomhusluftmätningar och sanera golv och väggkonstruktioner.