Det är normalt att byta arbetsgivare många gånger under en karriär och att byta bransch helt och hållet är också accepterat. Ingen höjer heller på ögonbrynen om man stiger av karriären eller tar ett steg åt sidan istället för uppåt i karriären. Många byter också jobb som har mindre lön för att man får andra fördelar.
- Downshiftande är ändå ett välfärdsfenomen, säger forskningschefen Birgitta Forsström vid Novia. Vi har möjlighet att göra såna val när vi har det ganska bra. I teorin borde alla ha det, men i praktiken är det ju så att vi föds med vissa egenskaper och vissa färdigheter och viss förmåga. Vi växer också upp under vissa omständigheter. Vi får mer eller mindre stöd av den omgivning där vi växer.
Det som trots allt ännu i hög grad styr yrkesval och arbetsplats är möjligheten till en tryggad utkomst som man kan försörja sig och sin familj på. Här håller det ändå på att ske en förändring.
- Den generation som just nu ger sig in i arbetslivet har ingen uppfattning om otrygghet, säger Birgitta Forsström. Att skaffa sig trygghet har inte så hög prioritet, eftersom man har haft det ganska tryggt hela tiden. Att skapa sig samma materiella trygghet som ens föräldrar hade är inte så viktigt. Det viktiga är att få utveckla sig själv, att trivas och att ha ett meningsfullt liv också på fritiden.
Ofta väljer man att downshifta efter att ha upplevt nånting som har varit hektiskt eller utslitande. Det sker sällan när man är riktigt ung eller när man startar sin karriär.
Samhällsklimatet påverkar också det här.
- Du har inte misslyckats om du lämnar ett toppjobb där du förtjänar bra och har mycket ansvar. Tvärtom, du anses vara ganska modig när du vågar och värdesätter helt andra saker, säger Birgitta Forsström.