Det finns igen planer på att bygga fisktrappor i Svartån. Ett nytt projekt har startat med målet att förbättra vattentillståndet i Svartån. Ett sätt skulle vara att göra det möjligt för lax och öring att vandra upp i ån förbi kraftverksdammarna.
Det är just de fyra kraftverksdammarna som är problemet i Svartån. De hindrar öring och lax att ta sig vidare upp i ån. I ån lever den fridlysta flodpärlsmusslan som behöver antingen öring eller lax för att kunna fortplanta sig.
- Vi måste få fiskarna tillbaks till ån, säger forskare Esko Vuorinen som är med och planerar projektet Från källflöden till havet.
Han berättar att lax och öring hela tiden försöka komma från havet upp i Svartån men att de stoppas efter ungefär efter en kilometer vid kraftverksdammen i Åminnefors.
Fridlyst mussla behöver lax och öring
Får man inte fiskarna tillbaks till Svartån så kommer beståndet av flodpärlmusslorna att dö ut. Just nu finns det omkring 2200 flodpärlmusslor i Svartån men musslorna är gamla och snart kan tiden vara ute för musslorna att föröka sig.
Men fisktrappor skulle ändå inte lösa alla problem. Esko Vuorinen berättar att fiskens lekplatser också måste förbättras eftersom de inte är i bra skick.
Planeringen har börjat
Projektet Från källflöden till havet ska nu utreda vad som borde och ska göras för att vattentillståndet skulle bli bättre i Svartån. Det här projektet har en prislapp på ca 280 000 euro. Nylands förbund, Nylands närings-, trafik- och miljöcentral och Raseborgs stad finns med på listan över finanisiärer. Största delen av pengarna går till planeringen av fiskvägarna.
Men lika billigt skulle man inte komma undan om planerna på fisktrappor blir verklighet.
- Fisktrapporna skulle kosta åtminstone två miljoner, tror Vuorinen som i dagsläget inte vet hur mycket mera än två miljoner slutsumman skulle bli. Det ska man utreda nu.
Vuorinen tror ändå att satsningen på fisktrappor är helt möjlig, trots att två miljoner låter som mycket pengar. Han hoppas på att EU skulle stå för 60 procent av kostnaderna och resten av summan skulle inhemska finansiärer stå för. Dessutom skulle kostnaderna delas ut på tio år.
De konkreta åtgärderna vid Svartån kunde komma igång tidigast om två år, 2016. Förverkligandet skulle ske under det integrerade projektet Inlandsvatten LIFE som bland annat Skogsstyrelsen och Finlands miljöcentral står bakom.
Svartån är 25 kilometer lång och rinner från Lojo sjö ut i Pojoviken. Totalt finns det fyra kraftverksdammar. De finns i Åminnefors, Billnäs, Åkerfors och Svartåfors.
Eventuella fisktrappor i Svartån var också aktuellt år 2007. Men då ansåg man att de var väldigt knepiga att bygga.