Barn har skrikit av glädje när de åkt i rutschbanan. De har också gråtit så att föräldrarna fått tinnitus efter att barnen slagit sina huvuden i konstruktionen. Tonåringar har korkat sin första sliskiga cider vid trädjurets fötter. Kanske den första kyssen gavs under dess övervakande närvaro. Myran är en klassiker som vägrar dö.
Nu är det klart att klätterställningen Myran i Stallörsparken i Ekenäs kan räddas.
En inspektion i fjol visade att den anrika klätterställningen inte uppfyller dagens säkerhetskrav. Sydspetsens miljöhälsa uppmanade staden att antingen åtgärda ställningen eller riva den.
Konsultföretaget Pro Park har nu på stadens begäran gått igenom Myran och stadens parkchef Joakim Mäkelä har sedan gjort upp en räddningsplan för Myran. Miljöhälsomyndigheterna godkänner planen.
Hål på två meters höjd
Linus Råstedt bryr sig inte om en nyfiken journalist. Knappast ställer han vettiga frågor ändå, tänker kanske Linus medan han bestiger landmärket i Lejonparken. Kristian Råstedt är inte orolig för sin son. I stället ifrågasätter han konstruktionen bredvid Myran.
- I den där andra klätterställningen som ingen pratar om finns ett stort hål på nästan två meters höjd.
När Linus äntligen tar sig ner från Myran kan journalisten ställa honom mot väggen. Vad tycker du om Myran?
- Perfekt, svarar Linus självsäker som få.
Vad är bäst med Myran?
- Både och.
Nu blir Linus Råstedt flummig som en lokalpolitiker. Vad är det sämsta med Myran?
- Under.
Troligen tummen upp
Arbetena som krävs kostar cirka 5 000 euro och de ska vara utförda före sommaren. De beräknade kostnaderna för arbetet är inte budgeterade i parkenhetens budget.
Samhällstekniska nämnden föreslås på torsdag (27.2) ge grönt ljus till förslaget och besluta att pengarna tas någon annanstans ifrån inom samhällstekniska sektorn.
Folkstormen kring Myran ifjol fick de folkvalda i Raseborg att fatta beslut om klätterställningens framtid.