Veckans måndagssnackare var Karl-Gustav Pihlström som är tidigare rektor vid Ekenäs högstadieskola och Lili-Ann Junell-Kousa, samtalsterapeut och sjukvårdslärare.
De diskuterade bland annat ambulanstransporter. Det lutar mot att räddningsverket ska ta hand om de akuta ambulanstransporterna i Västnyland, men nu är det privata aktörer som sköter det. Måndagssnackarna ser positivt på räddningsverkets nya uppdrag.
- Det blir som det borde vara, att samhället tar hand om transporterna, säger Junell-Kousa. När det gäller privata så vill man komma ut med ett så lågt pris som möjligt för att man ska få anbudet. Konsekvenserna kanske blir att man inte orkar upprätthålla kvaliteten.
- Det blir bra att det bli enhetligt. Men varför blir det plötsligt så förskräckligt dyrt? I Kyrkslätt och Esbo har de billigare service.
- Olyckorna och skadorna har ändrat karaktär med åren. Det betyder att uppgifterna personalen har rätt att utföra ändrar också. Tidigare kunde man exempelvis kalla på läkare i situationer där man i dagens läge låter en utbildad ambulansförare utföra uppgiften, säger Junell-Kousa som jobbat inom vården, bland annat med att utbilda ambulanspersonal.
Det privata bolaget Ekenäs sjuktransport har varit för utsatt för kritik.
- Diskussionen har varit olustig, man har svartmålat personal. Det tycker jag är beklagligt. Jag hoppas det nu blir lugn, säger Pihlström.
Alla känner alla på små orter och Yle Västnyland har i sammanhanget kritiserats för att ha syssla med klappjakt. Vad anser måndagssnackarna om det?
- Inte är det ju ni som klappjagar. Ni gör ert jobb, säger Junell-Kousa.
- Det är er uppgift att följa med vad som sker. Inte tycker jag att ni tagit ställning varken för eller emot, säger Pihlström.
Ett annat ämne i måndagssnacket var Ekenäs gymnasium som får vara kvar på sin gamla plats eftersom det skulle bli för dyrt att renovera gamla Sjukis till gymnasium, som det var tänkt.
- Det är en knepig fråga, också daghemsfrågan är i och med det här tillbaka i ruta ett. Men jag är förvånad över hur stora kast det är i beräkningarna, säger Pihlström och syftar på det budgeterade 780 000 som blev 4,2 miljoner euro. För några år sedan sprängdes väggarna i gymnasiet. Men nyligen läste jag att det akuta behovet av tilläggsutrymmen inte gäller längre. Vad ska man tro på?
- Först ville staden flytta gymnasiet för att det var för litet, men nu vill man inte längre. Då triggade man upp kostnaderna. Fridebo blev också plötsligt mycket dyrt att renovera då de kom en ny konsult. Det är ett annat exempel på att man kan trigga upp priserna, säger Junell-Kousa.
- Nu borde man ta timeout i gymnasiefrågan och först fundera över hur många gymnasier man vill ha i Raseborg, säger Pihlström.
Måndagssnackarna diskuterade också att Tammet har fått nya ägare som ska göra allt för att få företaget att fungera. De båda måndagssnackarna var optimister och tror på företagets framtid men anser att företaget måste marknadsföras bra.