Olika orsaker står bakom Rautaruukkis beslut att lägga ner verksamheten i Lappvik hamn.
En orsak är det kommande svaveldirektivet, som gör de internationella sjötransporterna dyrare, berättar Rautaruukkis logistikdirektör Seppo Tervonen.
En annan sak är den långvariga lågkonjunkturen. I och med att Rautaruukkis volymer inte har växt, blir varje ton gods som transporteras via Lappvik hamn dyrare, förklarar han.
Koverhar påverkar
Också det faktum att stålverket i Koverhar inte längre är i bruk påverkar Rautaruukkis beslut att inte längre efter september använda Lappvik hamn, som Rautaruukki helt och hållet äger.
Så länge stålerket i Koverhar var i gång, fanns ett samarbete med transporterna, så att rederierna bättre kunde utnyttja lastkapaciteten och därmed erbjuda förmånligare transportpriser.
Dessutom hade Rautaruukki och stålverket ett gemensamt avtal om isbrytarassistens, berättar Tervonen.
Till allt det här kommer ännu att andra transportformer är billigare. För tillfället transporteras gods från Rautaruukkis fabrik i Tavastehus med tåg till Lappvik hamn och därifrån med fartyg.
Men det blir billigare att utnyttja landsvägstransportbolagens "från dörr till dörr"-service med långtradare, enligt Tervonen.
Förhandlingar pågår
Sjötransporterna har redan delvis ersatts med långtradartransporter. Men logistikdirektör Seppo Tervonen vill inte i det här skedet berätta mer om hur Rautaruukkis frakt via Lappvik hamn ska ersättas, i och med att förhandlingar delvis är på hälft.
I någon mån använder sig också armeringsståltillverkaren Celsa Steel Service i Åminnefors i Pojo sig av sjötransporter via Lappvik hamn. Vd Tom Isaksson vid Celsa Steel Service kan inte i det här skedet uttala sig om vad beslutet innebär för bolaget.
Men stuveriföretaget Port Acts vd Petter Uuttu uppger att Celsa Steel Service framöver antagligen kommer att ersätta godstransporterna via Lappvik hamn med transporter via Ingå hamn.