Intresset för ridning ökar i Västnyland trots att förutsättningarna inte är optimala. Ryttaren Henrika Lundberg fick instruktioner i fälttävling på Broby gård i Raseborg.
Den finska fälttävlingsryttaren Pia Pantsu, numera bosatt i Sverige, instruerade unga ryttare under ett par dagar på Broby gård i Snappertuna i Raseborg.
Henrika Lundberg har också tidigare haft Pantsu som lärare i deras gemensamma gren. Nu hoppas hon på uppbyggande kritik, på rätt nivå.
- Hon är väldigt ärlig och kompetent. Det tycker jag om. Jag har tränat med henne ett par gånger och också varit på landslagsbesiktning.
För tillfället kan Lundberg inte satsa 100 procent på ridningen, studierna ska också ha sitt. Ändå reser hon Finland runt för att tävla och träna på nationell nivå. Fälttävlan ser hon som en mångsidig och utmanande gren.
Känn din häst
Pia Pantsu undervisar några ryttare till häst via headset. De uppfattar hennes instruktioner via egna sändare.
- Lugnt och försiktigt, känn in hästen. Nu kan du klappa den litet.
Pantsu är finsk men numera bosatt i Flyinge i södra Sverige. Hon tränar juniorer i banhoppning och fälttävlan. Och tävlingsrider själv, när hon hinner. Varje vecka sätter hon sig ändå på flyget till Helsingfors för att coucha ryttare i sitt gamla hemland.
- Hästsporten är mycket större i Sverige: det finns fler medlemmar i ridförbundet, det är fler som löser tävlingslicenser. Det är fler hästar som avlas och som tävlar. Finland är på god väg även om traditonen saknas. För en vanlig familj är hästintresset en dyr affär med hästar och allt som ska till. Det leder till att de som satsar måste välja om de ska rida som amatörer eller proffs. De som satsar på allvar söker sig ofta utomlands där förutsättningarna är bättre, säger Pia Pantsu.
Ökande intresse
Enligt Johanna Wasström, ordförande för Västnylands ryttare, finns det ett stigande intresse för ridsport i regionen. Främst runt Kyrkslätt, Lojo och Sjundeå men Raseborg tar sig också.
- Det är synd att vi inte har det som i Sverige där kommunen ibland äger häststall eller också stöder företagare inom branschen. Här hos får vi kämpa hårt för att få loss slantarna.
Det påverkar naturligtvis också priserna för unga ryttare och deras familjer. Malin Lahtivuori har insikt i att ridning är en dyr sport.
- Man ska stå för allting själv. Det blir att jobba sommartid för att bekosta ridningen vintertid. Utrustningen är dyr, hur man än svänger sig.
Galoppen i skick
Ekenäsbon Linn Stenroos har egen häst på Broby gård. Hon hoppas kunna arbeta med galoppen tillsammans med Pia Pantsu.
- Mamman var en travare så hon har aldrig lärt sig galoppera ordentligt. Marilyn och jag har jobbat med galoppen i 3 år.
Snart 14-åriga Linn tillbringar åtminstone 5 dagar i veckan i stallet i Broby. Tävlingar i Åbo och Seahorse-week i Hangö finns på den närmaste framtidens program.