Bakom varje misshandlat djur finns alltid en människa som mått dåligt en längre tid. Det säger Heidi Rosqvist från Snappertuna som har tagit hand om skadade eller övergivna djur i tiotals år. Hon har sett att läget förvärras under perioder då det allmänna ekonomiska läget är sämre.
- Det går i perioder som hemskt långt följer våra ekonomiska kriser. När vi har det ekonomiskt svårt så mår människor sämre. Det är också svårare idag att få hjälp i och med att enheter stänger och det bildas större enheter. Illamåendet i samhället kommer fram på det här viset, säger Heidi Rosqvist som har tagit hand om skadade eller övergivna djur i omkring 30 år.
- Jag tror ändå att djurmisshandel inte är så vanligt som många upplever det. Under ett år har vi inte så många liknande brott som i Pojo, tack och lov. Det handlar mer om vanvård och oförståelse för hur man sköter djur.
Viss fall mörkläggs
Djurfallen väcker stora känslor. Bland annat katten som dödades i Pojo i mitten av juni har väckt starka reaktioner bland Yle Västnylands läsare och har fortsatt vara en av de mest lästa artiklarna den senaste tiden. Det här fallet kom ut i offentligheten för att polisen bad om tips, men mycket kommer inte alls till allmänhetens kännedom.
- De fall som inte kommer ut är ofta fall där polisen och de sociala myndigheterna bestämmer att ska mörkläggas för att personen kan vara psykiskt sjuk och inte förstå sina handlingar. Då är det kanske för att skydda familjen och de anhöriga, till exempel om den personen har barn.
- Bakom varje djur finns alltid en människa som mått dåligt en längre tid. Jag blir aldrig så härdad att jag kan glömma det. Jag går sedan själv till en psykolog då det blir för mycket, säger Rosqvist.
Dobermann-valp tejpad och ihjälslagen
Heidi Rosqvist ger exempel på fall hon stött på den senaste tiden.
- Det fanns en valpkull av rasen dobermann som föddes i Karis. Uppfödaren bor inte längre på orten men alla valpar blev placerade i "inte så bra hem". En av valparna som var 7-8 månader blev ihjälslagen med en spade. De tejpade munnen och tassarna med silvertejp och sedan slog de ihjäl valpen.
Svanen som sörjde så den tappade bort sig
Rosqvist har också haft hand om vilda djur.
- I vårvintras fick vi ta hand om en svan som Räddningsverket lyfte upp på stranden. Jag medicinerade men insåg sedan att det inte blir till något så jag körde till Högholmen. Där visade det sig att den hade två frakturer på benet och en skallfraktur. Den avlivades där.
En annan gång hade en svan dött i gamla stan i Ekenäs, vi fick den andra. Den sörjde bredvid sin döda vän och hittade inte ut från gamla stan. Vi åkte efter den och släppte lös svanen i större vatten.
Många famnar finns
Heidi Rosqvist har genom årets skapat sig ett stort kontaktnät av djurvänner.
- Folk som har tagit djur av mig hör av sig och säger att nu finns en plats för en till, speciellt om deras eget djur dött.
Heidi Rosqvist drev tidigare Alhovs djurhem men tar numera emot djur tillsammans med sin man på frivillig basis. En annan aktör inom branschen i Västnyland är Skeppsdal family.