”The Last Waltz”, så heter den sjuttonde tappningen av etnofestivalen Faces. Festivalen återvänder till sina rötter och fortsätter att leva, trots att den nu ordnas för sista gången.
När etnofestivalen Faces ordnades för första gången hölls festivalen i ösregn nära Slottsknektens stuga vid Raseborgs ruiner. När den sista festivalen ordnas, ordnas den igen vid Raseborgs ruiner och inte bara vid ruinerna utan också inne på slottsborgens gård.
”The Last Waltz, Faces Festival” återvänder alltså till sina rötter. Efter att ha tolv gånger ordnats i Billnäs och tre gånger i Gumnäs ska festivalen nu begravas vid Raseborgs ruiner.
Men, säger festivalchefen Börje Mattsson, Faces ska leva vidare men med ett nytt koncept. Visst vill man värna om tolerans och minoriteter, men man vill också komma dit där människorna finns.
- Vi vill ordna en mångkulturell festival i stadskärnan. Det är där människorna finns, inte ute i skogen, säger Mattsson och vill alltså att en etnofestival ordnas i stadskärnan i Ekenäs eller Karis.
Han tror att idén är fullt genomförbar.
- Vi har redan diskuterat med olika kulturorganisationer i Raseborg och intresset att slå ihop våra krafter verkar stort, säger han.
The Last Waltz
Men innan arbetet på allvar börjar med jobbet kring en mångkulturell festival ska ”The Last Waltz” ros i land. För ungefär två veckor sedan blev det definitivt klart att festivalen får använda sig av hela området kring slottsruinerna.
Det betyder att festivalarrangemangen hittills inte har gått för full maskin. Börje Mattsson är trots det lugn.
- Visst hinner vi få det mesta i ordning. På måndag (28.7) börjar det första arbetslägret här och visst finns det en massa att göra.
- Men också tidigare år har det kanske inte varit helt slipat då festivalen börjar, men så ska det inte heller vara på Faces, skrattar han.
Programmet lever hela tiden
Till exempel programmet lever lite hela tiden.
- Telefonen ringer och mail droppar in. Det finns så många som vill vara med och sällan säger vi nej. Dessutom finns här ju nog utrymme att uppträda.
Vad Mattsson avser att trots att alla fyra scener är fullbokade, finns det nog ängar och marker kring slottsruinerna där man kan uppträda.
- Det blir nog en värdig och fin avslutning på Faces i sin nuvarande form, säger han och svarar på frågan varför det nu är dags att avsluta den så populära traditionen:
- Allting har sin tid. När någonting sådant här börjar bli rutin är det dags att sluta. Dessutom vet väl nog de flesta finländare i dagens läge att vi har många olika kulturer i vårt lad. Det var ju för att visa det, so Faces startade för 16 år sedan, säger han.
Arrangörsföreningen Etnokult hoppas att den sista Facesfestivalen ska ha upp till 5 000 besökare.
På området kring slottsruinerna planerar föreningen Etnokult en årligen återkommande småskalig festival. Tillsvidare har den egentliga planeringen av den festivalen ännu inte kommit igång.