- Det är bra att ha barnasinnet kvar. Även vuxna ska leka, säger Joakim Mäkelä ivrigt, men också uppmanande.
Mäkelä har rätt attityd med tanke på sitt jobb. Som ansvarig trädgårdsmästare på Raseborgs stad har han ansvar för lekparkerna i staden. Det är ett stort ansvar, då staden har 34 lekparker. Tidigare fanns det tydliga klasskillnader mellan lekparkerna i städerna.
Ekenäs var eliten
När Karis, Pojo och Ekenäs fusionerades och bildade Raseborg år 2009 såg man över lekparkerna i det utvidgade område. Efter en genomgång kunde Mäkelä snabbt konstatera att Ekenäs hade elitlekparkerna. De mindre stadsdelarna, Karis och Pojo, erbjöd mycket slitna lekparker till sina små invånare.
- Pojo var väldigt dåligt. Karis kom god tvåa. Alla lekparker var i hemskt dåligt skick. Ekenäs hade en helt annan standard på lekparkerna. Redan år 2009 blev det klart att vi måste satsa på Pojo och Karis.
Och det gjorde man. Lekparken i Tallbacka i Pojo och i Landsbro i Karis förnyades 2009. År 2010 förnyades lekparken i Pojo centrum och Bäljars lekpark blev en ny, fin samlingspunkt för Bäljarsbarnen, för att nämna några av de restaurerade lekparkerna. För tillfället bygger man om den så kallade Jumbo-lekparken på Centralgatan i Karis. Parken är redan öppen, men blir helt färdig på hösten i år.
I fjol öppnades den toppmoderna lekparken i Fiskars, förövrigt en lekpark som nämns av flera barn och föräldrar som den bästa i Västnyland.
Det är inte alltid eliten hittas i Pojo. När Mäkelä talar om de återupplivade lekparkerna i Karis och Pojo låter det som om han skulle ha lotsat Finlands herrlandslag till europamästerskapen i fotboll. Han är stolt.
- I dag har vi i princip helt förnyat de flesta lekparkerna i Karis och Pojo.
Förstörelse, inte knarksprutor
Även om lekparker är ytterst konkreta, så ligger det mycket byråkrati bakom en färdig lekpark.
- Markägaren och den som idkar verksamhet på området är ansvarig för lekparkerna, säger Mäkelä och låter som en typisk tjänsteman.
Konsumentsäkerhetslagen styr allt och hälsoinspektionen sköter övervakningen. Varje år besiktar Mäkelä och hans gäng lekparkerna. Men jobbet tar inte slut där.
- Förutom de 34 lekparkerna i Raseborg som vi besiktar, så köper intern service, som ansvarar för stadens fastigheter, tjänster av oss. För deras räkning bygger och besiktar vi till exempel klätterställningar i skolor och daghem. Tillsammans blir det nästan 100 stycken lekparker. Allt ska dokumenteras och vi gör en plan på hur vi åtgärdar problemen.
Lyckligtvis är det sällan parkenheten hittar använda knarksprutor i lekparkerna i Raseborg. Nedskräpning är däremot ett gissel för Mäkelä.
- Människor har en dålig attityd. Det är svårt att föra skräpet till papperskorgen, trots att det finns papperskorgar i varje lekpark. Renhållningen tar därför mycket tid.
Skadegörelse är en annan riktigt stor utgiftspost.
- Råkar fel person med dåligt humör vara på fel plats så kan den åstadkomma mycket skada. Det är mycket kostsamt. Ibland har de årliga reparationskostnaderna varit kring tiotusen euro.
Mäkelä säger att man aldrig hinner varvet runt, så att precis alla lekparker skulle vara nya och fina. Parkerna förfaller eller förstörs snabbare än vad man hinner reparera och förnya. Den ansvariga trädgårdsmästarens budskap är klart.
- Man borde satsa mera på lekparkerna.
För tillfället har Raseborgs stad en anställd som bygger och underhåller lekparkerna i staden.
Lekparker alltför trygga
Joakim Mäkelä visar en fet, grön mapp av papp. I den finns säkert över hundra plastfickor.
- Det är säkerhetsdokumentationen över alla anordningar. Det finns bilder på varenda lekredskap i varje park.
Mäkelä säger att man måste kunna använda sunt bondförnuft.
- Man kan inte ha sprängsten under gungan, men jag vet inte om det spelar någon roll om man har 20 eller 30 centimeter mjuk sand under den. Vi har alltför mycket rekommendationer och bestämmelser, säger han och påpekar att det är hans personliga åsikt.
Han fortsätter och kommer med en visdom i klass med Tibets andliga ledare.
- Om man inte har fått en sticka i fingret före man fyllt tjugo så vet man inte att man lever.
Enligt uppskattning sker det årligen ungefär fem olycksfall i Raseborg som kräver läkarvård. Oftast är det en förälder som lyft ett för litet barn upp i klätterställningen. Barnet faller ner och stöter armarna när hen landar.
I den gröna mappen finns också bokföring på demografin i olika närområden i Raseborg. Det är nyttig information som underlättar arbetet.
- Här kan vi exakt se hur många barn och vuxna det finns i olika åldersgrupper. För åldersstrukturen ändrar ju. Vi hade en del lekparker från 70- och 80-talet, men det bodde inga barn där, så vi rev ner parkerna.
Datoriserade lekparker
Med tiden har Mäkelä utvecklats till en lekparksexpert. För honom är det helt klart vad som går hem hos barn.
- Du kan inte bara ha en ställning med ett golv och ett tak. Vi har försökt att satsa på sådant som gör att man kan fantisera i leken. Dessutom är alla rörliga redskap mera attraktiva än de som står stilla. Karuseller och gungor är fortfarande mycket populära.
När Mäkelä börjar prata om datoriserade lekparker kan man tro att han har fått solsting, men på flera ställen i Europa är det här vardag.
- Jag har besökt lekparker med elektronik. De är mycket roliga.
De här moderna lekparkerna har inga eltåg från den före detta nöjesparken Lystiland, utan datoriserade spel. I en stor dataenhet mitt i parken kan det finnas matematik-, minnes-, dans- och tävlingsspel.
- Man placerar djurikoner i parken som barn sedan söker upp allt efter att dataenheten ger dem uppgifter. Det här kan man göra i par eller i grupp och tävla. Barnen får motion på samma gång.
Ser man på besökarantal är den främsta lekparken i Raseborg Lejonparken vid Stallörsparken i Ekenäs. Enligt uppskattningar har lekparken med den historiska Myran 50 000 besök bara på sommaren.