Det brådskar med planläggningen för företag i Raseborg som vill få igång verksamheten och erbjuda arbetsplatser.
Två projekt som brådskar på grund av att det är viktigt att få igång företagsamheten är Mirka i Bäljars och Raseborgsinstitutet (tidigare KTV) sex kilometer sydost om Karis centrum.
- I båda fallen har projekten stannat upp, säger Simon Store som är stadsplaneringsarkitekt i Raseborg.
På området vid Raseborgsinstitutet finns ingen detaljplan, stället har byggts på undantagslov. För tillfället finns ingen byggrätt alls trots 10 000 kvadratmeter byggmassa.
- Man behöver en byggrätt för att våga investera.
Nu då den nya ägaren Arto Boman med företaget Kultainen Tammi bakom sig planerar ett wellnesscenter för äldre så behövs en ny planering av området. I detaljplanen finns tre olika alternativ där upp till ett hundratal inkvarteringsenheter är inplanerade.
Vad gäller Mirka så är det ett företag som växer och som snabbt behöver få igång mer.
En planeprocess startar vid en landskapsplan som görs upp av Nylands förbund. Den revideras hela tiden, just nu görs en så kallad fjärde etapp upp där exempelvis vindkraften nyss har varit aktuell. Generalplanerna är ofta omfattande och till dem görs många utredningar, såsom buller, trafik eller kommunalteknik. Efter det här går detaljplanerna mycket lättare att göra upp då de stora frågorna sedan är lösta.Planeprocessen
Efter landskapsplanen är det kommunen som tar över planläggnignen och gör upp så kallade generalplaner (kan exempelvis omfatta en stad eller en del av en stad). Efter det splittas ännu ett generalplaneområde upp i mindre delar och planeras, detaljplaner. På basen av detaljplaner kan invånarna sedan ansöka om bygglov.
- Företaget vill planera en investering och då går det inte längre med en mindre tomt, de behöver mer, säger Store.
Just nu har det varit bråda tider på planläggningssidan i Raseborg och planläggningsnämnden hade flera stora ärenden på sitt bord på onsdagens (15.10) möte. Två av dem var just Mirka och Raseborgsinstitutet.
För exempelvis företagsamhet ska det överlag finnas en reserv både för större och mindre tomter, anser Store.
- Det kan vara så att de stora etableringarna sker väldigt snabbt. Då ska det finnas en tomtreserv, dels i generalplanerna och dels i detaljplanerna. De ska också logistiskt sett finnas på vettiga områden.
Det finns ett planläggningsprogram för staden som ska utföras under det här året, projekt som är prioriterade och fastslagna av stadsstyrelsen.
- Planläggningssituationen brådskar, med generalplanerna är vi lite efter. Det handlar om områden med strategiskt intresse, exempelvis mellan Karis och Ekenäs, säger Store.
Förutom att fortsätta planeringen av tomter för företag så vill man också från stadens sida också nå fritidsboende.
- Det har traditionellt sett varit så att staden tidigare har överlåtit detaljplanetomter främst för stadigvarande boende. Men varför inte också fritidstomter? säger Simon Store.
Ett sådant område som småningom kan bli sommarstugor är Bråtan i Svartå vid stranden av Lojo sjö. Området ska planeras för fritidstomter med gemensam strand och vägar. Planläggningsnämnden godkände på sitt senaste möte det utkast till detaljplan som gjorts upp och staden begär nu in utlåtanden från olika myndigheter.
- Det ska vara lätt att ta sig till området, säger Store.