Det senaste planutkastet för Handelshamnen eller Norra hamnen godkändes i går (15.10) av planläggningsnämnden. Politikerna Ira Donner (Gröna) och Petri Palin (Sannf) föreslog att planutkastet skulle förkastas, men beredningen vann med 6-2 i en omröstning.
Stadsplaneringsarkitekt Simon Store, som var med på mötet, förklarar det senaste i processen.
- Vi tog en omstart. Det har behövts grundläggande uppgifter om bygget över järnvägen. Trafikverket har redan tidigare förutsatt att det görs en riskanalys över byggandet över järnvägen, det vill säga vilka riskerna är om det till exempel sker en olycka.
Järnvägstrafiken ska fungera på lika villkor som tidigare, säger Store och betonar att det är en klar utgångspunkt att järnvägstrafiken inte ska begränsas av planerna. En planeprocess startar vid en landskapsplan som görs upp av Nylands förbund. Den revideras hela tiden, just nu görs en så kallad fjärde etapp upp där exempelvis vindkraften nyss har varit aktuell. Generalplanerna är ofta omfattande och till dem görs många utredningar, såsom buller, trafik eller kommunalteknik. Efter det här går detaljplanerna mycket lättare att göra upp då de stora frågorna sedan är lösta.Planeprocessen
Efter landskapsplanen är det kommunen som tar över planläggnignen och gör upp så kallade generalplaner (kan exempelvis omfatta en stad eller en del av en stad). Efter det splittas ännu ett generalplaneområde upp i mindre delar och planeras, detaljplaner. På basen av detaljplaner kan invånarna sedan ansöka om bygglov.
Norra hamnens historia påverkar
Förutom riskanalysen diskuterade man en analys av landskapshistorien. Den har funnits också tidigare, men myndigheter ansåg att den då var bristfällig.
- Analysen tar fasta på hela det bebyggda landskapet i staden, hur det har byggts under århundraden, hur järnvägen kom till och hur industrier byggts kring Norra hamnen. Det senaste tillskottet är Svanen-området och flervåningshusen där. Med den här analysen kan man se hur nya förändringar förhåller sig det här förloppet.
Lägre och mera luft
Nu har man alltså mera information från två färska analyser, en som presenterar risker med att bygga vid och över järnvägen och en som visar hur omgivningen vid Norra hamnen utvecklats längs med åren. Det här leder till förändringar i planprocessen.
Bland annat har den skyddade byggnaden Kronomagasinet fått mera rum runt sig, alltså man bygger inte lika tätt intill magasinet. Dessutom är byggnadsmassan en meter lägre nu än vad den var i tidigare planer. Nu får man bygga up till 22 meter, i stället för 23 meter. Läs om andra förändringar här.
Bilder hjälper beslutsfattare
Det är politikerna i staden som fattar beslut om hur Norra hamnen utvecklas, men tjänstemännen har ett stort ansvar att leverera tillräckligt med information åt beslutsfattarna, till exempel tydliga ritningar och bilder.
- Hela landskapet visas i olika fotomontage. Man visar olika vyer längs med gator och hur det ser ut före och efter åtgärder. Tanken är också att göra en miniatyrmodell på området. Det kräver planering, det är ett krångligt bygge. En planläggare kan inte förutsäga allt.
Ta din chans
Planutkastet är till påseende i 30 dagar. Kommuninvånarna får då ge sina synpunkter. Efter att de här synpunkterna beaktats görs ett planförslag. Invånare får även kommentera planförslaget innan det går vidare.
Tanken är att den slutliga instansen, fullmäktige i Raseborg, ska behandla ärendet på våren nästa år.