Mycket av det som sker på dagis är en självklarhet för personalen men inte alltid för föräldrarna. Utvecklingsprojekt öppnar ögonen.
- Vi satsar på lek och inlärning i samband med vardagsrutinerna och borde bli bättre på att berätta för föräldrarna vad vi sysslar med, säger Mette Fröberg som är barnträdgårdslärare vid Trolldalens daghem i Sjundeå.
Förkovran inom ledarskap och en tydligare arbetsfördelning underlättar Fröbergs dagliga arbete. Både personal och föräldrar fick tycka till om kommunens småbarnsfostran och enkätsvaren visar att ökad delaktighet inspirerar och känns meningsfull.
Trygg miljö
Föräldern Jaakko Saloniemi har sin son Emil i Bullerby daghem. Han är mycket nöjd med det och uppskattar småskaligheten och möjligheten till direkt och nära kontakt med personalen.
- Det kan kännas som om personalen ibland är för liten och det har jag tagit upp med ledningen och vunnit gehör för. Vi föräldrar har enskilda samtal med personalen om saker som berör vårt barn, aktuella saker meddelas också till exempel via epost. Daghemmets rutiner fungerar för oss.
Anna Lindström ser möjligheten att gå från ett lokalt litet daghem till förskola och skola i samma by som en trygg och bra start för sina barn Emilia och Jakob.
Fortsatt förkovran
Det tvååriga projektet "Kunnande medför arbetshälsa inom småbarnsfostran" leddes av den pedagogiska fakulteten vid Tammerfors universitet. Sjundeås medverkan initierades av dåvarande dagvårdschefen Anu Vesiluoma.
Eva Nygård är administrativ daghemsföreståndare för kommunens fyra svenska daghem. Hon ser gärna att kommunen fortsätter det goda utvecklingsarbetet.
- En lika omfattande enkät på kontinuerlig basis mäktar vi inte med men kanske ett mindre frågeformulär? Vi har lärt oss att det är viktigt att motivera och utbilda vår personal och vi vill gärna upprätthålla en god kommunikation med föräldrarna.