Lojo strävar till att ha sängarna på bäddavdelningarna fulla hela tiden. Men det går bara i teorin att ha det så, trots att man i Lojo strävar efter det, säger grundtrygghetsdirektör Arja Yliluoma.
Yle Västnyland berättade i går (1.12) att Lojo har en geriatriker mindre sedan Taina Hammarén efter 14 år i Lojo stads tjänst lämnat sitt jobb. Hammarén och staden har olika syn på hur saker ska skötas inom äldrevården.
Oenigheten försvann en aning
Vårdavdelningarna, de som i folkmun kallas bäddavdelningar, är en fråga som Hammarén och staden är oense om.
I Lojo stad anser man att man borde ha 100 procents beläggning på hälsocentralernas vårdavdelningar för att maximera effektiviteten.
Taina Hammarén anser att effektiviteten borde mätas genom hur många patienter som skötts och hur kort deras vårdtid varit.
Men då Yle Västnyland kontaktar grundtrygghetsdirektör Arja Yliluoma verkar deras synsätt inte vara så långt från varandra.
Yliluoma säger att det här med bra beläggning och kortare vårdtider inte är alternativ som utesluter varandra.
- Vi utvärderar verksamheten ur olika synvinklar, ser vad som gått bra och vad som gått åt skogen och var vi kan förbättra, och vad vi kan bevara. Målet att alla sängar är fulla är mera en teori.
- Det går inte att ha som mål att ha personal till 100 procent, men utgå från en beläggning på 80 procent. Men egentligen kommer vi aldrig till en beläggning på 100 procent eftersom det finns en viss fördröjning vid förflyttningen av patienter, säger Yliluoma.
Tomma sängar behövs
Det är här som Hammaréns och Yliluomas åsikter delas, just då patienter skrivs in och ut. Hammarén pekar på att man därför inte kan sträva till full beläggning.
- Sista dagen räknas inte som vårddag och om man har en bra dag och skickar hem många så blir det inte hundra procents beläggning för man måste kunna ta in patienter då sjukhuset skickar flera på en gång eller om det är influensatider som gör att man får in flera patienter.
Väntar i fel säng
Lojos grundproblem är att det finns flera patienter som inte borde vara på bädden, säger Arja Yliluoma.
- Vi har ett 40-tal äldre som inte borde vara där, utan till exempel på servicehem. De kan nu ligga på bäddavdelningen i flera månader och vänta på plats på ett annat ställe. Väntetiden borde vara högst ett par dagar eller en vecka.
Hammarén konstaterar att det alltid finns långvårdspatienter som väntar på äldreboende. Hon säger att det skulle vara bra om patienterna kunde flyttas över till en avdelning där de inte får så mycket läkarvård, men ändå vård dygnet runt i väntan på en annan plats.
Lojo planerar nu att köpa platser på exempelvis servicehem för de här patienterna.
Vem har hört vad?
Taina Hammarén börjar nu jobba som ledande läkare för den specialiserade sjukvården i Forssa. Hon sade i en intervju för Yle Västnyland att hon kände att hon kämpade förgäves för det hon anser att är rätt och riktigt.
Arja Yliluoma säger att hon inte pratat med Taina Hammarén om varför hon sagt upp sig. Hammarén säger att hon tagit upp hur olika syn de har på arbetet på vårdavdelningarna på flera av ledningsgruppens möten.
- Yliluoma har varit med på mötena och hört om det. Vår överskötare har visat hur vi på ett enkelt sätt kan mäta hur många patienter som skrivs ut och hur många som vårdas och hur många som finns inskrivna. Hon känner till att jag bett om avsked för att vi har olika sätt att se på vården.