Mindre valfrihet och färre inriktningar. Det är antagligen framtiden för utbildningskoncernen Axxell när skolan tvingas spara på grund av den nya reformen för utbildning på andra stadiet.
Axxell har redan under många år haft en trängd ekonomi. Yrkesskolan har slimmat ner sin organisation och sett över sina utbildningar. Nu när det ska sparas är det främst valfriheten som ryker.
- Studerande ungdomar kan inte välja kompetensområde utan vi kör en specialisering per grundexamen, gissar Axxells rektor Lena Johansson.
I dag har en grundexamen ofta obligatoriska kurser i början och sedan väljer den studerande en inriktning. Inom många utbildningslinjer har man kunnat välja mellan två olika kompetensområden. Efter kompetensområdet så kommer det ytterligare fritt valbara studier och även de är hotade nu när kostnaderna ska dras ner, säger Johansson.
Trängd ekonomi
Johansson sticker inte under stol med att Axxells ekonomi är mycket trängd men hon betonar att den är under kontroll.
- Vi har god likviditet och kontroll på hur vi jobbar. Vi funderar nog tre gånger innan vi tillsätter en tjänst, berättar Lena Johansson.
Axxell måste skärpa sig
Nästa höst ska Axxell ansöka om huvudmannatillstånd, det vill säga tillstånd för att få fortsätta med utbildning på andra stadiet. Den nya lagstiftningen börjar gälla år 2017 och sedan har yrkesutbildningen en fem års övergångstid.
- Bra så, men också på fem år ska det bort en miljon om vi inte skärper oss jätte mycket. Och skärpa oss ska vi givetvis göra, det är andra kriterier nu, säger rektor Johansson.
Kriterierna handlar bland annat om hur många studerande som slutför sina studier samt respons från studerande och arbetslivet.
- Vi måste helt enkelt bli bättre för att få mera pengar, förklarar Johansson.
Bra studerandeunderlag
I ansökan om huvudmannatillstånd ska Axxell redogöra för de pedagogiska och finansiella förutsättningarna att fortsätta med utbildning på andra stadiet. Utbildningskoncernen ska också redogöra för studerandeunderlaget. Både inom yrkesutbildningen och den så kallade vuxenutbildningen ser det bra ut.
- Det finns 1480 grundexamensplatser och de har de senaste åren varit fulla bristningsgränsen plus att det varit kö. Kö har det varit också på vuxenutbildningen. Det är bara på folkhögskolesidan som studerandena inte riktigt räcker till, berättar Lena Johansson.
Aktuella samarbeten
Reformen har talat om svenskspråkiga och finskspråkiga lösningar. Det är med andra ord inte aktuellt för Axxell att samarbeta med den finska motsvarigheten Luksia i Lojo.
Axxell samarbetar redan med gymnasier. Studerande vid Axxell kan till exempel gå periodvis i gymnasiet, om de så vill.
Något som dock är aktuellt är en större utredning av andra stadiets utbildning på svenska i Finland. Utredningen görs av före detta ministern Ole Norrback.
- Det är ingen hemlighet att vi har suttit och diskuterat tillsammans med yrkesskolorna Praktikum och Inveon och utredningsman Norrback, säger Lena Johansson.
Utredningen ska vara klar den sista december i år.