Finlands första klimatvänliga K3-hus kommer att stå inflyttningsklart i februari 2015 i Fiskars bruk. Projektet K3 har som mål att utveckla framtidens klimatvänliga småhus för industriell tillverkning.
Speciellt med K3-husen är att de förses med självdriven ventilation. Husen har ytterväggar som inte har ångspärr av plast.
Huset förses mätinstrument som ska kontrollera bland annat luftfuktigheten i huset. Mätarna kommer att vara kopplade till internet.K3-huset i Fiskars
Det motorfria ventilationssystemet kommer att följas upp väldigt noga.
- Vi vill främja ett gott samhällsbyggande och i bakgrunden finns också en tanke på en livskraftig landsbygd.Vi vill delta i arbetet med att minska klimatutsläppen från boendet, säger planerare Veli-Markus Tapio
Tapio är ansvarsperson för projektet K3 i Finska kulturfonden. Han säger att projektet också vill värna om den finska småhusindustrin och den inhemska arkitekturens intressen.
- Det här har varit ett projekt som av olika orsaker har framskridit väldigt långsamt. Det har stött på praktiska problem, lagstiftningsrelaterade hinder och också lite otur. Men nu då vi har kommit så här långt, så känns det riktigt bra, säger Tapio.
Inte bara en sanning
Finska kulturfonden önskar att det här huset är ett ställningstagande för olika sätt att bygga.
- Egentligen kan vi först om ungefär hundra år säga vilket sätt är bra och vilket är dåligt. Vi på Finska kulturfonden är lite oroliga över att det under vissa perioder finns endast en sanning som man senare ångrar, säger Veli-Markus Tapio.
Han understryker att byggande ingalunda hör till Finska kulturfondens uppdrag och att detta projekt förhoppningsvis nu börjar vara på slutrakan för fondens del.
Kari Selkälä, fastighetsansvarig i Fiskarskoncernen, berättar att projektet startade år 2007.
Den grundläggande orsaken till att bolaget Fiskars kom med i projektet var, att bolaget ville göra något nytt i Fiskars bruk.
- Ursprungligen planerades K3till Billnäs, men byggnadsbestämmelserna förändras. Därför ändrades den ursprungliga tanken att bygga energieffektivt till att bygga ett hus som har något annat nytt. Då kom det här att ha en ventilation som fungerar utan maskiner, förklarar Selkälä.
Så lite gifter som möjligt
Han berättar att huset också skulle ha naturliga material som innehåller så få gifter som möjligt.
- På det viset är det här ett unikt projekt som Fiskars vill uppmuntra. Vi vill gärna se att det här blir ett slags förebild, säger han.
Det går inte direkt att säga att det här huset är annorlunda än traditionellt byggda små bostadshus.
För att se skillnaderna måste man titta lite noggrannare.
- Väggarna är tunnare, men stampar man på golvet märker man direkt att huset är väldigt stabilt. Det ekar inte heller här och akustiken är väldigt bra. Men, vetskapen om att det inte finns några maskiner som blåser in och ut luften är ganska häpnadsväckande, säger Selkälä.
140 planlagda tomter
Selkälä säger att Fiskars inte kommer att delta i byggandet av flera K3-hus, men han poängterar att den som nu bestämmer sig för att bygga ett K3-hus har en fördel gentemot andra byggare.
- Den som väljer att bygga så här, får tillgång till ritningarna helt gratis. Det gör byggkostnaderna lägre.
Fiskarskoncernen har planlagt 140 småhustomter och dessa borde bebyggas. Kari Selkälä önskar att K3-huset vid Kullavägen i Fiskars också blir ett slags lockbete för intresserade husbyggare att komma hit.
Tunnare bärande konstruktioner
Jerker Fagerholm jobbar som ansvarig arbetsledare för husbygget. Han säger att K3-huset är en helt ny produkt inom småhusbyggandet.
- De bärande konstruktionerna är av laminerat massivträ (CLT – cross laminated timber red. anm.). Mera konventionellt så bygger man antingen storelement eller volymelement, men här är det resvirke helt enkelt, säger han.
Fördelen med det här bygget är, enligt Fagerholm, att de bärande konstruktionerna i till exempel golvet är endast 140 millimeter tjocka medan de skulle vara 250 – 300 millimeter tjocka om konstruktionerna skulle vara vanliga träbjälkar.
- Eftersom det är massivtgolv, väggar och tak är styvheten i elementet något helt annat än om man plockar ihop en modul från ett storelement.
Liknar stockhusbyggande
I huset finns överhuvudtaget ingen plast, inte i isolering eller någon annanstans heller.
Fagerholm säger att K3-huset är byggt i princip som ett gammaldags stockhus.
- Det här är som ett stockhusbygge där man har eliminerat de negativa sakerna som till exempel sättningar och liknande.
Jerker Fagerholm kan gärna rekommendera det sätt att bygga som använts i K3-huset.
- Jag ser det nog som en nisch i framtiden. Jag tror att de hustillverkare som bygger konventionella hus kommer att ta åtminstone vissa delar av det här och kombinera det med det traditionella sättet att bygga hus. Nu då byggbranschen ligger ganska nere, skulle det vara klokt med produktutveckling.
Som bäst byggs ett annat K3-hus i Närpes. Villa Neore byggs som ett elevarbete av Yrkesakademin i Österbotten.
Artikeln är uppdaterad med ytterligare ett citat av Veli-Markus Tapio.