Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24444

Funktionshinder dyra för storfamilj

$
0
0

Sjundeåbon Linda Winberg har fem barn av vilka två har speciella behov. Familjen får vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop.

Linda Winberg har 5 barn av vilka två har en diagnos
Skolfoton är viktiga i familjen. Linda Winberg har 5 barn av vilka två har en diagnos Bild: Yle/Monica Slotte

32-åriga Linda Winberg bor tillsammans med sin man och fem barn i norra Sjundeå. Barnen är i åldern 7 till 15 år och två av dem kräver extra omsorg. 13-åringen är starkt autistisk och 9-åringen har diagnosen ADHD.

Funktionshinder dyra för storfamilj

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Funktionshinder dyra för storfamilj

Linda Winberg fungerar som närståendevårdare hemma medan hennes man Marko Lehto jobbar och studerar.

Winberg har försökt sig på att arbeta utanför huset men var tvungen att konstatera att vardagen inte löpte som den skulle.

Familjen bor rätt avsides och barnen måste köras till en större väg innan de kan stiga på taxi eller buss till sina respektive skolor.

Stöd men knapert ändå

- Jag får stöd som närståendevårdare från kommunen. Sjundeå har kommit väl emot där. Vi får också ett förhöjt handikappbidrag från Folkpensionsanstalten men det ges närmast för att täcka omkostnader. I praktiken har jag sammanlagt ungefär 500 euro efter skatt och den summan räcker inte långt.

Familjen är beroende av två bilar och har försökt få stöd för dem. Ibland lyckas det, ibland inte. Linda Winberg ser det ändå som en stor tillgång att kunna bo där de bor, även om det är lång väg till skolor och service.

- Det är viktigt speciellt för våra barn med speciella behov att kunna leva i en lugn miljö. Här behöver vi heller inte tysta ner dem som vi skulle vara tvungna till i ett höghus. Vi byggde ett eget hus i närheten av mina föräldrar som också är ett stort stöd i vardagen. Vi betalar lika mycket för vårt boende här som en tvåa skulle kosta i centrum av Sjundeå.

Familjens 15-åring går i högstadiet i Virkby, 13-åringen åker in till Topelius-skolan i Helsingfors medan de övriga barnen går i Sjundeå svenska skola där 9-åringen har assistent.

Räkna och pussla

Familjen Winberg-Lehtos liv tillåter sällan någon guldkant. Oförutsedda utgifter måste mötas men marginalen är inte stor.

- Då blir det att ta från matkassan, vi har inget annat val. Den autistiske sonen måste ha specialkost som är dyr och där går det inte att spara. Jag lagar all vår mat hemma och det blir ju förmånligare. Resten av familjen är flexibel.

Linda Winberg säger att det gäller att räkna noga hur man använder sina pengar. Också barnen har lärt sig att de inte kan få allt de önskar sig. Det har också en positiv aspekt. För att få en sak är de själva tvungna att spara. Sedan kan de få litet till av föräldrar eller släktingar.

- För oss är det omöjligt att resa iväg någonstans varje år. En resa till Sverige krävde lång planering. Samtidigt är det viktigt för vår 13-åring att uppleva nya saker, det poängteras i vårdsamarbetet med Kårkulla. Han låser sig annars lätt i vardagsrutinerna här hemma. Att se honom våga dricka en för honom obekant chokladmjölkdryck på svensk mark var en otrolig upplevelse för oss alla.

Svårt med dyra skolfoton och kläder

På väggen hemma hos Winberg-Lehtos ler fem glada barn i olika ålder. Skolfoton är dyra men det är ändå någonting som Linda Winberg inte vill ge avkall på.

- Det är klart att det är en frivillig utgift, men fotona är viktiga för barnen. Det handlar om deras historia och kompisar och att kunna byta foton med varandra. Det är ändå mindre trevligt att betala närmare 200 euro för allas fotopaket. Eftersom vi är så många kunde det kanske finnas mån att komma emot ekonomiskt.

Kläder utgör en stor utgift för familjen eftersom den autistiske sonen sliter ut sina snabbt och de yngre sällan kan ärva några plagg. Winberg handlar på loppmarknader och får också en del kläder av andra familjer.

Familjen har också vänt sig till barnskyddet för att få hjälp i sin vardag.

Många i samma situation

Förbundet Utvecklingsstörning har utfört en undersökning som visar att funktionshinder i familjen ofta bidrar till en betydligt sämre ekonomi än i andra familjer.

Många tvingas spara in på mat och är också rädda för att maten ska ta slut. Läkarbesök och mediciner hör också till de utgifter som får vänta då kassan är tom. Var tredje familj med funktionshinder lever utan internet då det i andra familjer rör sig om vart trettonde hushåll.

Närmare 30 procent av familjerna var ifjol beroende av utkomststöd i jämförelse med 7-8 procent för övriga. De utsatta familjerna var också i högre grad beroende av ekonomisk rådgivning. För många var sjukpensionen familjens enda inkomstkälla.

Jul trots allt

Familjen Winberg-Lehto kommer att fira jul tillsammans med släktingar. Tillsammans ska man också duka ett julbord. Principen för julklappar är klar.

- Varje barn får en större sak och kanske någon mindre present. Någon släkting kan hjälpa till och köpa någon julklapp. De får nog helt vettiga julklappar men visst innebär julen utgifter att oroa sig för, säger Linda Winberg.

Läs också artikel om Camilla Tegelstens son med Aspergers syndrom.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24444

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>