I Hangö hjälper staden fiskförädlingsföretaget Viking Seafood genom att halvera hyran för hallen i Hangöby hamn hela det här året. Alternativet är att hallen står tom och staden blir utan hyra.
- Vi har haft hand om hela förädlingshallen och det betyder stora utgifter för oss, säger Ekström. Kostnaderna har skenat iväg från första början.
Enligt honom har staden haft stor förståelse för företagets problem.
- Det är lågkonjunktur och hela livsmedelsbranschen är för tillfället väldigt hård. Men vi förbättrar resultatet varje år och vi har anställt en hel del nya mänskor till rökeriet.
Stödet krympte
Hallen byggdes egentligen för att stöda kustfisket i regionen och därför gick staten med på att finansiera 90 procent av projektet. Men då yrkesfiskarna drog sig ur projektet blev enbart Magnus Ekströms företag kvar som hyresgäst. Eftersom Viking Seafood sysslar med fiskförädling och inte kustfiske, så innebar det att staten bara finansierade 30 procent av hallen. Det betydde i sin tur att Hangö stad blev tvungen att betala tillbaka över 400 000 euro av det ursprungliga stödet på drygt 700 000 euro.
För Magnus Ekström innebar det också förändrade planer.
- Hallen planerades för yrkesfiskare, så vi blev tvungna att ändra om en massa för att den skulle passa våra behov. Så det blev en dyr affär.
Ekström uppskattar att han har gjort investeringar för upp till två miljoner euro.
- Det ska säljas mycket fisk för att det ska täcka både amorteringar på lån och hyror och rörliga kostnader som vatten och el och dessutom löner, konstaterar han.
Halverad hyra
Men företaget har inte klarat av att betala summan på närmare 5000 euro i månaden och därför har staden gjort ett nytt hyresavtal.
Enligt det betalar Viking Seafood nu enbart en vanlig hyra och har inte längre rätt att lösa in hallen. Staden räknar alla tidigare betalda hyror som räntor på kapitalet och avstår samtidigt från att kräva in de obetalda hyrorna på drygt 25 000 euro.
För att Viking Seafood ska få lite andrum och ha möjlighet att rädda sin verksamhet, så halveras hyran till lite på 2 500 euro i månaden hela det här året, säger stadskamrer Juha Kuittinen. Staden vill helt enkelt ge företaget lite tid för att det ska få sin verksamhet på en sådan nivå att det klarar av att betala sina utgifter.
- Vi äger ju hallen och vi behöver en hyresgäst och hyresintäkter, säger Kuittinen. Dessutom har företaget ett tiotal anställda, så det gäller jobb också.
Halv hyra bättre än ingen alls
Enligt Juha Kuittinen är det befogat att Hangö stad på det här sättet subventionerar en företagare i staden.
- Det stämmer att vi är tvungna att ge lägre hyra tillfälligt, säger han. Men vi måste tänka på helheten och det är bättre för staden att få hälften än ingenting.
Stadens nettokostnader för fiskhallen landade på totalt 760 000 euro, en summa som hade blivit betydligt mindre om yrkesfiskarna hade varit med om projektet. Det här är något som förargar Juha Kuittinen i efterhand.
- Jag skulle säga att staden aldrig hade byggt hallen om vi hade vetat att det går så här, konstaterar han och bedömer att situationens besvärlighetsgrad ligger på åtta eller nio på en skala mellan ett och tio.
Värt att få igång verksamheten
Så för tillfället satsar både staden och Viking Seafood hårt på att få verksamheten i fiskhallen att bära. Enligt Magnus Ekström underlättar den halverade hyran.
- Utan den hade det varit verkligen svårt, säger han. Alternativet hade varit att flytta rökeriet norrut, där råvarorna är billigare.
Nu hoppas han att exporten till Ryssland skulle komma i gång, men medger att det för tillfället ser illa ut.
I stället har Viking Seafood vänt sig söderut och satsar det här året på Spanien och Italien.
- En italiensk delegation var här i Hangö och bekantade sig med rökeriet före jul och de var väldigt imponerade, berättar Ekström. Om allt går bra och vi får igång exporten så kan det hända att vi kan anställa två till tre personer. Men för tillfället handlar det om att klara sig från dag till dag.