Det finns andra planer för kolkraftverksområdet i Joddböle i Ingå, efter att elproduktionen lades ner i februari 2014. Här finns stora möjligheter att lagra egna och andra företags produkter, enligt energibolaget Fortum.
Fortum Power and Heat Oy vill utveckla kraftverksområdet i Joddböle och hyra ut lokaler.
Förutom kol för andra energiproduktionsanläggningar inom Fortum kunde man på kolplanen också lagra biobränsle, till exempel flis, spån och pellets, för leverans till andra anläggningar inom bolaget.
Silor som mellanlager
På området finns också möjlighet att i framtiden mellanlagra bio- och slutprodukter från andra Fortum-anläggningar i olika silor.
Det kunde också vara möjligt att hyra ut silorna till andra företag som kunde mellanlagra sina produkter där.
Hamnen ska utvecklas
Invid Ingå hamn har Fortum en egen hamn, som fortfarande används och ska utvecklas. Bland annat stenkol och biobränslen importeras via hamnen. Varor som exporteras via hamnen är bland annat träflis, krossten och säd.
Bara två hjälppannor i bruk
Sedan februari 2014 är tre kolpannor i kolkraftverket i långvarig förvaring. Vid behov kan de tas i bruk igen, men förberedelserna skulle räcka minst ett år. En fjärde kolpanna har helt tagits ur bruk. Bara två hjälppannor med en kapacitet på 7,1 megawatt vardera är i bruk för tillfället.
Två hjälppannor är i så kallad torrförvaring. Kraftverket har tre 1,4 megawatt stora reservgeneratorer. En kolpanna stängdes redan 27.9.2013.
Tretton jobbar fortfarande i kolkraftverket
Den femtonde februari 2014 var det slutproducerat i Ingå. Sammanlagt tre kolpannor på totalt 750 megawatt sattes i långtidsförvaring.
I Ingå miste 80 personer sitt arbete.
I och med att kolkraftverket måste underhållas, arbetar där fortfarande 13 personer.
De flesta har fått annat jobb
Största delen av de personer som miste sitt arbete vid Ingå kraftverk har fått jobb antingen på
andra håll i Fortum eller hos en annan arbetsgivare, berättar Tommy Wikström, informationschef på Fortum.
Fortum vill ha ändringar i miljötillståndet
Eftersom kraftverket enligt ett officiellt meddelande har ställts i en långvarig konservering behöver verket fortsättningsvis ett miljötillstånd.
Fortum Power and Heat Oy ansöker om vissa ändringar i villkoren för miljötillståndet från 2008 för kolkraftverket i Ingå, Joddböle.
Vissa gränsvärden för luftutsläppen kunde justeras, och lassning och lossning i hamnen kunde inledas redan klockan sex i stället för klockan sju, såsom är fallet i Ingå hamn invid Fortums hamn.
Byggnads- och miljönämnden i Ingå ska på tisdag (27.1.) ge ett utlåtande över ansökan från Fortum Power and Heat Oy till regionförvaltningsverket i Södra Finland om översyn av tillståndsvillkoren i miljötillståndet.
Ljuddämpare behövs
I beredningen föreslår miljöchef Patrik Skult att det borde finnas ett krav i miljötillståndet på att bygga ljuddämpare framför friskluftsfläktarnas luftintag, så att de är klara om och när kolpannorna igen tas i bruk.
Miljöchefen frågar om inte arbetstiderna i hamnarna kunde vara kl. 7-22 med tanke på fritidsbebyggelsen.
Strängare miljöregler
Han vill inte gå med på att utnyttja lagens övergångstid då det gäller nivån på luftutsläppen i hjälppannorna, utan i de fall där det är möjligt borde de nya, hårdare kraven gälla i och med ett nytt miljötillstånd, föreslår Skult.
Anslutning till kommunalt avlopp behövs
Dessutom borde avloppsvatten från de sociala rummen och Fortums hamn anslutas till kommunens reningsverk.
Att köra omkring avloppsvatten med tankbil kan inte ses som en hållbar lösning för en fastighet dit man försöker locka ny verksamhet, skriver Patrik Skult.
Kraftverkets eget avloppsreningsverk stängde i april 2014.
Läs också: