I Sjundeå pågår planering för att förnya trafiktjänsterna i kommunen. Målet är en effektivare användning av de fordon, taxi och bussar, som används för kommunens person- och varutransporter och en önskan att Sjundeå skulle bli en koldioxidneutral kommun.
I kommunen är det flere förvaltningsgrenar som behöver transporter av något slag. Bildningssektorn är en av dem, säger bildningschef Tina Nordman.
Inom bildningssektorn står skolskjutsarna förstås för en stor del av transporterna, men också dagvården har transportbehov.
-Folk i periferin måste in till centrum för att besöka butiker eller apotek, bildningen har också ansvar för logistik och kollektivtrafik, säger Nordman.
Grundtrygghetssektorn ordnar transporter för sina klienter enligt behov och den tekniska sektorn sköter transporter av mat från centralköken till olika enheter och matutdelning till de personer som dagligen köper matportioner. Den årliga kostnaden för Sjundeå är ungefär 800 000 euro.
Hela systemet undersöks
Tanken nu är att gå igenom hela behovet och se vilka möjligheter det finns att göra systemet effektivare. Tina Nordman tänker sig att man skulle ingå helhetsavtal med trafikanter så att kommunen skulle ha tillgång till bilar från tidig morgon till eftermiddagen.
Nu finns det en tid på tre timmar per dag, då trafikanterna inte får betalt av kommunen och inte just kan få andra skjutsar.
-Om bilarna då skulle stå till kommunens förfogande, kunde de utnyttjas effektivare.
I gengäld kunde avtalsperioden med trafikidkaren bli längre än den är i dag och trafikanten skulle kunna skaffa en bil som är lämpligare att använda i olika slag av transporter. Kraven på olika typer av transport skall förstås uppfyllas.
Förändringar som kunde bli verklighet med ett nytt system är till exempel att servicetrafiken skulle löpa oftare än en gång per vecka, säger Tina Nordman.
En skjuts kunde beställas via internet. En annan följd skulle kunna vara att skolelever kunde åka med till någon kompis efter skoldagens slut, något som inte är möjligt i dag.
54 000 euro i bidrag
Planeringen av ett nytt system för trafiktjänster fortsätter i Sjundeå. Om allt går bra kan det tas i bruk om ett år.
Kommunen har fått bidrag av Tekes (utvecklingscentralen för teknologi och innovationer), 54 000 euro. Projektet är en del av det nationella Hinku-projektet som jobbar för att göra kommuner koldioxidneutrala.
Skolskjutsarna behandlas inte nu
Tiina Nordman säger att skolskjutsprinciperna i kommunen inte behandlas nu på hösten utan i vår då upphandlingen är aktuell kan de här principerna ändras.
- Vi skulle gärna bjuda våra elever på en bättre service, kanske kortare sträckor att gå och kanske möjlighet att åka hem till kompisar efter skolan vilket man inte nu kan göra, säger bildningschefen.
Hon säger att efter att man har kartlagt önskemålen skall man fundera hur man skall bygga upp ett system. Föräldrarna nås enligt henne per brev eller via skolornas datasystem Wilma.
- Jag tror att vi kan uppnå och bemöta många önskemål, säger Tina Nordman.
Skolskjutsrutterna planeras varje vår och under början av sommaren.