Patientsäkerheten måste garanteras och den goda undervisningen som har byggts upp i Raseborg får inte äventyras. Det betonar stadens huvudförtroendemän inför de stundande samarbetsförhandlingarna.
Raseborgs stad inleder samarbetsförhandlingar för att skära ned personalstyrkan med allt som allt 100 årsverken under de två kommande åren. Sammanlagt finns det ungefär 2000 anställda som delar på 1600 årsverken vid staden.
Mona Böhme är huvudförtroendeman för Super och TFO med 240 anställda vid Raseborgs stad. Hon representerar sjukvårdspersonal på andra stadiet. Medlemmarna jobbar inom vård och omsorg, som närvårdare på daghem och som skolgångsbiträden.
Knepigt med vikarier
Böhme beskriver stämningarna inför de stundande samarbetsförhandlingarna som rätt så lugn. Det som hon tycker att är litet knepigt är läget med vikarier.
- Det som vi ser är vikariestoppen. Man får inte anställa vikarier och måste försöka med den personal som finns.
Patientsäkerheten måste garanteras när staden minskar personalen, betonar Böhme.
- Det kan bli litet ansträngt, men patientsäkerheten får inte äventyras och kvaliteten måste hållas på någotsånär samma nivå. Det tror jag nog att våra chefer ser till och jag hoppas att politikerna också här det här i åtanke när de fattar beslut.
Visstidsanställda kan minska
Varken Böhme eller Iris Lahtinen som är huvudförtroendeman för JHL med 540 medlemmar som jobbar inom alla sektorer vid Raseborgs stad, kan säga om vikariestoppet inom vården kommer att fortsätta.
- Eventuellt. Det beror ju på vad sektorerna kommer med för sparåtgärder, säger Lahtinen.
- Visstidsanställda kommer säkert att minska. Det tror jag säkert att är en åtgärd. Men då måste man också vara väldigt observant på personalens hälsa. Lika väl som patientsäkerhet så måste vårdarnas säkerhet och orkande tryggas. Sjukledigheter har vi ju inte heller råd med nu, säger Böhme.
Hon säger att det har diskuterats en platsminskning inom äldrevården, men inga beslut har fattats. Lahtinen befarar att köerna blir mycket längre om platserna minskar.
Skolorna har redan sparat
Jari Salminen är huvudförtroendeman för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, FOSU, med litet över 500 medlemmar vid Raseborgs stad. Dit hör bland annat lärarfacken Akava och OAJ. Han säger att skolorna redan har drabbats av sparkraven.
- Timresurserna har redan minskat i skolorna. Två skolor har lagts ned under Raseborgs första fem år.
Salminen säger att en del av personalminskningen säkert kan ske i och med att personal går i pension. Han känner ingen större panik i och med att antalet årsverken nu minskar.
Salminen har förtroende för att skoleleverna i Raseborg också i framtiden ska få en bra grundundervisning. Han tror att beslutsfattarna förstår att man inte kan förstöra den fina grundundervisningen som har byggts upp för eleverna.
Skolnedläggningar sparar inte personal
Med de planerade skolnedläggningarna inom bildningssektorn tror han inte att staden sparar något på personalsidan. Men allt beror förstås på om elevprognoserna håller streck, betonar han.
Det kan till och med bli frågan om att anställa nya lärare.
- Det är klart att man undviker att nyanställa om det bara är möjligt, men det går inte alltid som i Strömsö, säger huvudförtroendemannen Jari Salminen.
Jari Salminen, Mona Böhme och Iris Lahtinen väntar nu på kallelse till samarbetsförhandlingarna som ska vara slutförda senast i november. Kring 1300 av de ungefär 2000 anställda inom Raseborgs stad är medlemmar i deras fackföreningar.