Många företagare i byggbranschen är upprörda över Raseborgs stads sätt att beställa mindre arbeten. Staden har konkurrensutsatt företagen men sedan inte följt sina egna avtal – det anser två av tre företag.
Yle Västnyland har talat med samtliga företag som efter konkurrensutsättningen fick underteckna ett avtal om timarbeten med staden. De flesta är missnöjda men det finns också nöjda företag bland dem som staden har avtal med.
Utbrett missnöje
Det finns flera företag som klarade sig bra vid konkurrensutsättningen men som inte hört av staden sedan avtalen slöts trots att staden först borde kontakta det billigaste företaget innan arbetet erbjuds ett företag som hade ett dyrare pris när ramavtalen konkurrensutsattes.
- Staden har inte ens frågat om vi kan utföra något jobb. Det betyder väl att det antingen inte har funnits några jobb alls eller att någon annan har fått utföra jobben åt Raseborg, säger Henry Seppälä på byggföretaget Sisco Tec Oy i Helsingfors.
Sisco Tec är ett av företagen som har ramavtal om byggnadsarbeten med Raseborg. Sisco kom på första plats när Intern service i februari 2012 valde tre byggföretag för timarbeten.
- Vi väntar fortfarande på förfrågningar från Raseborg, avtalsperioden är ju inte slut, skrattar Seppälä ironiskt.
Det är så ruttet.
Målarfirma: Staden bör höra av sig
Staden valde också tre företag för målnings- och mattläggningsarbeten. Det billigaste företaget säger sig ha jobbat åt staden en hel del sommartid och i Ekenäs. Det dyraste företaget räknar också upp projekt i Karis: brandstationen på Centralgatan, tidigare stadshuset, golv i servicehuset vid Felix Froms gata.
Men det näst billigaste företaget på listan har inte haft jobb.
- Vi har inte haft ett enda objekt där. Vi har fick förfrågningar om två mindre jobb men hade inte möjlighet att rycka ut då på så kort varsel, säger vd Mika Puisto på Maalaus- & Saneerausliike Puisto Oy från Bjärnå.
Han tycker det är orättvist.
- Företag på listan borde definitivt få förfrågningar.
Hangö elektriska: Vi fick svävande svar
Hangö elektriska är ytterligare ett företag som inte förstår hur staden bär sig åt. Vd Jörgen Henriksson undrar hur firman som gav de billigaste anbuden för både vvs- och ventilationsarbeten, inte har fått jobba mera åt staden.
- Inom ramavtalet har vi kanske två gånger fått en uppringning som har lett till något arbete. I övrigt ingenting.
Henriksson är förvånad. Han har försökt fråga Intern service vad det beror på att den billigaste på listan inte har jobb.
- Vi har nog fört en dialog med staden men det har tyvärr inte lett till någonting. Ganska svävande svar får man.
- I dagsläget i synnerhet, när man borde spara på utgifterna, är det nog konstigt att man ens inte får delta i arbetena trots att man är billigast, konstaterar Henriksson.
Han tror inte att det är bristen på arbeten som ligger bakom tystnaden.
- Nog har det ju funnits arbete men jag vågar inte säga vem som utför dem.
Tvåa på vvs-listan är företaget Saipu som är från Villmanstrand men numera ägs av jätten Hartela. Saipu har anställda i Västnyland eftersom företaget i tiderna köpte upp en västnyländsk vvs-firma. Saipu säger sig endast ha haft ett par, tre små reparationsjobb i Raseborg.
Det tredje och dyraste företaget på vvs-listan är Ekenäsföretaget Installator. Deras jobbmängd har enligt vd Olof Lindberg motsvarat förväntningarna. Installator har skött jobb i Ekenäs. Installator jobbade åt staden också före ramavtalet.
Lokala företag tiger av rädslan att förlora framtida jobb
Vi övervägde polisanmälan.
Många av de kritiska företagen är lokala bolag som inte vill ställa upp på intervju med företagets namn. De befarar att loppet då är kört och staden aldrig mera vill ge dem jobb.
Men det råder ingen tvekan om hur företagen tänker om stadens förfaringssätt. Så här sade några företagare som ville vara anonyma.
- Konkurrensutsättningen och upphandlingen är en kuliss, det går enligt gamla rullor, staden använder bekanta firmor.
- Förfrågningarna kommer med för kort varsel, man hinner inte räkna.
- Offertförfrågningarna var eländigt ihopsatta. Vi skrapade oss i huvudet med hur man ska bjuda på det här.
Firmorna skulle vinna i rätten.
- Det är så ruttet som ruttet kan vara. Om jag berättade allt jag vet, skulle jag bli förd bakom bastun och skjuten.
- Det anlitas också firmor som inte har något avtal med Raseborg, det har jag sett med egna ögon. De kan ju sedan skicka hurdan räkning som helst då de inte binds av offerten som ledde till avtal med staden.
- Firmorna skulle vinna i rätten när som helst, det har vi kollat.
- Vi övervägde anmälan till polisens ekonomibrottsrotel.
Man hinner inte räkna.
- Kommunen borde internt ta tag i det här. Det finns tydliga regler. Företagen vill inte ställa till med scener och komma i dålig dager.
Staden avvisar rädslan om ”svartlistning” som ogrundad.
”Vi är den enda lokala så vi har gjort mycket i Ekenäs”
Det finns också företag som var dyrast bland avtalsfirmorna men som trots det har haft gott om jobb.
Byggföretaget Se-Ka från Ekenäs kom på tredje plats i konkurrensutsättningen, det vill säga efter ettan Sisco Tec och tvåan Västra Nylands Plan & Bygg. Men Se-Kas vd Karl-Johan Sevon är nöjd.
- Sedan vi gjorde avtalet har det varit mera jobb åt Raseborgs stad än tidigare. Och vi är den enda lokala så vi har säkert gjort mera än de andra här i Ekenäs.
Sevon tycker att staden över huvudtaget inte ska behöva konkurrensutsätta jobben utan fritt anlita företag man är nöjd med. Och det får enligt honom gärna vara lokala företag.
Sevons bolag Se-Ka har alltså skött många jobb just i hemknutarna i Ekenäs.
- Vi håller till exempel på med takläckage och vattenläckage. Det är mycket akuta jobb där man får lämna allt och rusa dit och försöka rädda så mycket som möjligt.
- Sedan har vi också varit med när staden flyttar avdelningar hit och dit. Nu är vi på Ekåsen då socialbyrån ska flytta dit.
Se-Ka sköter med stöd av ramavtalet också omändringsarbetena på stadshuset vid Ystadsgatan där Arbets- och näringsbyrån ska flytta in i december.
Det projektet visar hur Intern service i Raseborg resonerar om ramavtalen och samarbetet med företagen.
En intervju med stadens fastighetschef hittar du här.
Nytt försök
Staden uppger att en ny offertrunda för timarbeten är på kommande kring årsskiftet.
Intern service vill inte använda optionsåren i det nuvarande avtalet. I stället vill staden upphandla arbetena på nytt och med större kompetens, uppger fastighetschef Kjell Holmqvist.