Föråldrat, ologiskt och krångligt. Så beskriver studerande vid yrkeshögskolan Novia den webbtjänst där de bland annat ska anmäla sig till kurser och utvärdera undervisningen. Slöseri med dyrbar tid, tycker studerandekårens ordförande Daniel Nenonen.
WinhaWille heter webbtjänsten som studerande vid Novia ska logga in sig på för att göra en kursanmälan, fylla i en kursutvärdering eller granska sina studieprestationer. Problemet är att systemet inte upplevs som speciellt samarbetsvilligt och den svenska översättningen svår att tyda.
– Man skriver sitt namn på en papperslapp som läraren måste föra in i systemet senare. Det skapar extra arbete för både lärare och studerande.
– Det fungerar inte alltid. Dessutom är det ologiskt vilka knappar man ska klämma på och hur man söker efter kurser. Systemet känns föråldrat och klumpigt, säger Daniel Nenonen.
Så här svarar yrkeshögskolan på kritiken.
Finns nästan överallt
Nenonen studerar till sjukskötare vid Novias enhet i Vasa. Även John Nordqvist som studerar till socionom vid enheten i Åbo är besviken på att webbtjänsten för studerande inte fungerar bättre.
– Man måste gå långa omvägar för att hitta fram till rätt information. Det är ologiskt uppbyggt, säger Nordqvist.
– När man till exempel vill söka upp de kurser som man är anmäld till så ska man gå via en meny som heter ISP. Det står för "individuell studieplan". Förkortningen säger en inget om man inte vet att man ska söka just där.
WinhaWille används i de flesta yrkeshögskolor i Finland. Omkring 20 av sammanlagt 25 yrkeshögskolor registrerar studiepoäng i datasystemet WinhaPro som ligger som grund för webbtjänsten WinhaWille. Tjänsten har varit i bruk sedan 2001 och uppdateras ett par gånger i året.
Länkar fungerar inte
Fixa högskolan
Både Nenonen och Nordqvist tycker att bristerna i studerandeportalen inverkar på effektiviteten i studierna. Inom de flesta utbildningarna förutsätts det att studerande anmäler sig före kursstarten, men det lyckas långt ifrån alltid.
– Om systemet inte tar emot din anmälan så måste du dyka upp oanmäld till kurserna. Väl på plats måste man skriva sitt namn på en papperslapp som läraren måste föra in i systemet senare. Det skapar extra arbete för både lärare och studerande, säger Daniel Nenonen.
– Det medför en massa extra pappersarbete hit och dit för att få in anmälningar och studieprestationer i systemet, förklarar John Nordqvist.
En annan sak som fungerar dåligt är utvärderingen av kurser, tycker studerandena. Därför blir den beklagligt ofta ogjord.
– När en kurs är slut borde det automatiskt komma upp en länk för utvärdering i WinhaWille. Men jag vet inte ens hur feedbacken ser ut för jag har inte fått länkarna att funka en enda gång, säger Nordqvist.
– Om något skulle kunna förbättras i vår högskola så är det ett smidigare datasystem, säger Nenonen.