Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24461 articles
Browse latest View live

Snart klart för hallbygget i Sjundeå

$
0
0

Det är nu klart att Sjundeå kommun arrenderar ut marken där allaktivitetshallen ska byggas. Arrendeavgiften för det 3400 kvadratmeter stora området är den symboliska summan en euro per år.

Marken arrenderas till Sjundeå allaktivitetshall Ab för 30 år och hela avgiften betalas som en klumpsumma efter att avtalet undertecknas. Arrendetiden börjar från och med första januari 2015.

Arrendeavtalet löper ut om hallbygget inte har inletts före år 2018 eller om man redan tidigare har konstaterat att bygget inte framskrider. Enligt planerna ska bygget inledas i början av nästa år.

Avtalet innehåller också rätten att använda kommunens områden för den parkering som hallverksamheten behöver.

Det planerade allaktivitetshallen är 2700 kvadratmeter stor.


Trädfällning kan hota uttern i Billnäs

$
0
0

Billnäs bruks ägare Olli Muurainen och Raseborgs stad har olika åsikter om träd i bruket.
Muurainen vill fälla flera träd men staden vill inte ge honom lov för det utan tycker att träden borde stå kvar eftersom sällsynta djurarter kan lida om träden fälls.

Muurainen har bett om lov för trädfällning på flera olika ställen i Billnäs bruk. Men stadens tjänsteman har inte beviljat lov.

Muurainen vädjar nu till miljö- och byggnadnämnden och ber nämnden ompröva tjänstemannens beslut.

Mustaschfladdermus och utter behöver träd

Nämnden kommer i morgon att besöka Billnäs för att se var Muurainen vill fälla träd.

Men förslaget till nämnden är fortfarande att loven inte beviljas. Motiveringen är att flera sällsynta djurarter på området skulle lida om träden fälls.
Det finns bland annat nordisk fladdermus, vattenfladdermus, mustaschfladdermus, långörad fladdermus och utter.

"Det är inte vi som sviker butiken i Barösund"

$
0
0

Monica von Bonsdorff, aktieägare och byarådsaktiv, drar sig till minnes hur fint Varuboden agerade i början då det nya butikshuset byggdes. Nu har stämningen förändrats.

Barösundsbor om butiken

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Barösundsbor om butiken

- Vi är fruktansvärt upprörda! Det är förskräckligt att känna att det ena efter det andra tas ifrån oss. Just som vi tyckte att allt började bli litet bättre här.

I början upplevde ortsborna att Varuboden visade sitt stöd då fastighetsbolaget grundades. Byborna fick mycket hjälp med den nya fastigheten. Också fritidsboarna ställde upp och köpte aktier för att trygga butiken och kunna handla lokalt.

yle utesändningsbil i hamn
Yle Västnyland på utesändning från Barösund yle utesändningsbil i hamn Bild: Yle/Monica Slotte

Kommunalt ansvar

Gustaf Sundman från Gåsö poängterar att Ingå kommun och beslutsfattarna egentligen bär huvudansvaret för dagens situation.

För 30 år sedan köptes det sk Bergvalla-området på andra sidan sundet, från butiken sett. Förslaget kom från kommunens skärgårdsnämnd. Området omfattar omkring 40 hektar.

- På dessa 30 år har det inte gjorts någon plan för det här området. Meningen med köpet var att säkerställa servicestrukturen i byn, att hålla kvar skolan och butiken. När det inte har sålts tomter annat än enligt grundbyggnadsrätten så finns det inte folk här. Det finns inte kunder i butiken.

Godis för 60 penni

Brita Lindholm, Anders Holmberg och Stig Sontag minns den gamla butiken och hur väl den utnyttjades.

- Man köpte ju allt som behövdes för hus och hem. Men minnena från skoltiden präglas av de sekunda karameller man fick för 60 penni per 100 gram, minns Anders. Skolan låg nära till.

Barösunds Andelshandel, som den då hette, hade stor betydelse för bygden. Det var ett medlemsföretag, trots att den redan då hörde till S-gruppen. Det fanns också en filialbutik i Box som ägdes av Andelshandeln. Butiken hade en egen styrelse som fattade alla beslut. Den bestod av skärgårdsbor.

- Sen hade man andelslagsstämmor här vid ungdomsföreningen, på Walhalla. Familjer kom, vuxna och barn. Man hade möten, litet underhållning, kanske som avslutning dans.

Brita Lindholm jobbade i den gamla butiken som 15-åring. Det var på den tiden då allt såldes i lösvikt. Mjölken kom i stora stånkor och mjölet och sockret i stora säckar som skulle bäras upp ur källaren. Ett roligt men tungt jobb.

- Vi har en jättefin butik idag, den nya. Bara vi skulle få ha den ifred. Men det börjar se mörkt ut.

Lokalt engagemang

Handen på hjärtat, barösundsbor; handlar ni verkligen i affären?

- Jag handlar allt som man får här, säger Brita Lindholm. Det som inte finns här måste jag söka på annat håll, men det är inte mycket.

- Nittio procent av mina inköp gör jag här, bedömer Stig Sontag. Ibland måste man ju in till Karis och Ekenäs för att hämta pengar, det finns ju ingen bank här. Det är kanske en gång på 5 år som jag far till Kyrkslätt.

Viktigt möte

Monica von Bonsdorff är en av dem som ska träffa Varuboden-Oslas ledning på onsdag. Förväntningarna är höga.

- Jag hoppas att vi äntligen skulle få siffror på den så kallade förlusten. Vi vet inte hur Varuboden har räknat ut den. Vi har inte hört några alarmerande rapporter på bolagsstämman, inte via fastighetsbolaget. Det är via medierna vi fått höra det vi vet om den eventuella stängningen vintertid.

von Bonsdorff tycker att en stängning nu vore befängd då en ny restaurang slagit upp sina dörrar. Scola planerar att hålla öppet året om och också satsa på seminarier och kurser. Då det finns en butik lönar det sig för företagarna att satsa på sin verksamhet.

- Det är inte vi som sviker butiken, som Varuboden påstår. Vi har fritidsboare kommer hit sent på hösten och tidigt på våren. Det finns de som har en önskan om att bo året om här. Unga familjer som stannar kvar, skärgårdsbor utan bilförbindelse - de behöver verkligen sin butik också.

Berusad vurpade med bilen i Lojo

$
0
0

En kraftigt berusad man vurpade med sin bil efter att han hade krockat med en lyktstolpe på Lempolavägen i Lojo.

Mannen hamnade i filen för mötande trafik efter en tvär högersväng och krockade därefter med stolpen så att bilen landade på taket.

Incidenten skedde i går eftermiddag (12.5). Mannen, som är född år 1974, blåste 2,57 promille i alkometern. Både chauffören och passageraren i bilen fördes till sjukhuset för att undersökas.

Teboil i Sjundeå fick fortsätta med undantagslov

$
0
0

Det var med hjälp av undantagslov bensinmacken Teboil i Sjundeå fick fortsätta sin verksamhet trots att man egentligen redan tidigare borde ha åtgärdat bristerna i stationen från år 1963. Det säger Sjundeås miljöinspektör Anu Hynninen.

Ägarna till bensinmacken säger att det kom som en total överraskning att macken inte har något miljölov och att stora saneringar måste göras för att macken ska kunna fortsätta sin verksamhet.

Anu Hynninen säger att en ny förordning trädde i kraft år 1998 som slog fast att bränslemackar måste uppfylla vissa bestämmelser för att få fortsätta verksamheten. I lagen fanns inskrivet en övergångsperiod på fem år. När de fem åren tog slut beviljade räddningsmyndigheterna ett par gånger undantagslov som gjorde att macken kunde fortsätta verksamheten.

Men nu har alltså också de sista undantagsloven löpt ut och myndigheterna verkar inte bevilja några nya undantag.

Ledande brandinspektör Anssi Kuhlman på Västra Nylands räddningsverk säger att inga beslut i ärendet ännu har fattats, men det är viktigt att samma regler gäller för alla företagare.

Han har för sin del kommit i kontakt med ärendet först på våren och han kan inte säga något om hur ärendet har skötts tidigare. Han kan inte heller säga varför räddningsverket har beviljat undantagslov tidigare.

Oklart läge

Om företagarna lägger ner själva verksamheten på bensinmacken måste de tömma tankarna och gräva upp dem ur marken. Dessutom ska marken undersökas för föroreningar och vid behov saneras, säger miljöinspektör Anu Hynninen.

Markundersökningen och eventuell sanering gäller också om företagarna vill fortsätta med verksamheten. Dessutom måste då grunden under tankarna skyddas så att bränsle inte kan rinna ut i grunden.

Anu Hynninen säger också att frågan är komplicerad eftersom många myndigheter är inkopplade och de ansvarar alla för olika saker i processen.

Bensinmacken ligger inte på grundvattenområde.

På Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM) säger jurist Satu Lyytikäinen att frågan om tillstånd för bensinmackar har varit en kommunal angelägenhet och att statliga miljömyndigheter därför inte har blandat sig i frågan.

Hon håller med Hynninen om att frågan är något komplicerad då så många myndigheter nu är inblandade.

NTM-centralen har diskuterat med företagarna, men centralen har inte tagit ställning till vad som ska hända nu. Inga slutliga beslut om sanering eller markundersökning har gjorts eftersom det också beror på vad som kommer att hända på stationen i framtiden, säger Lyytikäinen.

Köpmän i Hangö fortsätter i ny supermarket

$
0
0

I höst är den nya K-supermarketen färdig i Hangö. Tina Mattsson och Mikael Rajamäki fortsätter som köpmän i den nya marketen.

Den nya butiken byggs på K-supermarket Hangös parkeringsplats. Marketen blir cirka 800 kvadratmeter större än den nuvarande fastigheten. Våningsytan blir sammanlagt 2 855 kvadratmeter.

Keskos bild av nya K-supermarketen. Bild: Kesko
Hangö får en ny K-supermarket.
Hangö får en ny K-supermarket. Hangö får en ny K-supermarket. Bild: Yle/Marica Hildén

Bygget framskrider enligt tidtabell och det blir taklagsfest i augusti. Alko flyttar till samma fastighet i höst.

Regionförvaltningsverket måste ge sitt tillstånd innan den nya affären kan öppna.

Hoppfullt inför Raseborgsmässan

$
0
0

Raseborgsmässan slår upp dörrarna vid middagstid på fredag och pågår till sent på lördag eftermiddag. I fjol arrangerades mässan på lördag och söndag vilket arrangörerna fick kritik för.

- Nu prövar vi det här. Kanske det fungerar bättre, säger Jani Roman, ordförande för föreningen Raseborgs Företagare.

Hoppfullt inför Raseborgsmässan

Hoppfullt inför Raseborgsmässan

52 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Hoppfullt inför Raseborgsmässan

I ishallen i Karis deltar över 100 utställare. Kring 60 företagare presenterar sig och sina produkter medan mer än 40 föreningar är representerade. Föreningarna står också för en hel del program på en scen inne i ishallen.

Från hundar till Språkkramar

På mässområdet utanför blir det allt från hund- och hästshow till konsert med Jukka Poika och Krista Siegfrids på lördag eftermiddag.

Före konserten på lördag görs ett världsrekordförsök i ”Kielisuudelma – Språkkram”. Paren som deltar i Språkkramen samlas på idrottsplanen i Karis. Via facebook har 75 pesoner redan anmält sig.

Tanken är att på det här sättet främja respekt, vänskap och kärlek över språkgränserna. De som deltar ska ha pass eller körkort med sig. Deltagarna och deras modersmål registreras. När det hela är över skickas en rapport och namnlistorna till Guiness World Records och vill det sig väl registreras Språkkramen i Guiness rekordbok.

Inför Språkkramen uppträder Joshu och Clarissa. De två har skrivit låten "We will, We will hug you" som sjöngs första gången på en flash mob i Helsingfors.

Ny skolstafett

Även om själva mässan öppnas först klockan 12 på fredag så är det full fart på idrottsplanen redan från tio på morgonen.

IF Raseborg arrangerar Skolornas stafettdag som samlar kring 900 elever från 14 skolor. För de svenskspråkiga eleverna är stafetten också en generalrepetition inför Stafettkarnevalen i Helsingfors en vecka senare. För de finskspråkiga elverna är Skolstafetten i Karis ett första tillfälle att uppleva liknande stämningar som under Stafettkarnevalen.

- Intresset för stafetten har varit stort, säger Glenn Lignell vid IF Raseborg. Och på finskt håll har det här tagits emot väldigt positivt.
- Bara från Kiilan koulu kommer kring 250 elever berättar Jani Roman.

Yle Västnyland sänder hela God Morgon Västnyland (06.30-09.00) från Raseborgsmässan på fredag. Klockan 12.00-12.30 på fredag gör Yle Västnyland en halvtimme tv som direktsänds på Arenan.
Du kan se direktsändningen här: Raseborgsmässan 16.5.2014 och efter sändningen publiceras valda delar på svenska.yle.fi/vastnyland

Det ljusnar för Sisu Auto

$
0
0

Efter en svår början på året går det igen uppåt för lastbilstillverkaren Sisu Auto i Karis. Företaget presenterar i år en ny kollektion med tunga lastbilar och företaget ser nu ljusare på framtiden.

På Sisu Autos fabrik i Karis är det liv och rörelse. I dagens läge är ingen i personalen permitterad. Omkring 100 personer jobbar vid lastbilsfabriken.

Nya uppdaterade Sisu Polar lastbilar, till vänster Sisu Timber och till höger Sisu Rock.
Nya, uppdaterade Sisu Polar lastbilar. Nya uppdaterade Sisu Polar lastbilar, till vänster Sisu Timber och till höger Sisu Rock. Bild: Yle/Malin Valtonen

- Antalet beställningar och erbjudanden har ökat och situationen har blivit bättre, berättar Jani Koskinen, chef för försäljning och marknadsföring.

Yle Västnyland besöker Sisu Autos fabrik i Karis

Listen2 min 52 s
Spela upp klipp på Arenan: Yle Västnyland besöker Sisu Autos fabrik i Karis

Ny uppsättning tunga lastbilar

Lastbilsmarknaden är fortfarande svår men Sisu Autos nya och uppdaterade uppsättning av Sisu Polar lastbilar gör situationen ljusare för företaget. I dagarna drar Sisu ut på en turné för att presentera sina uppdaterade tunga lastbilar för landets yrkeschaufförer.

Sisu Auto har fått en bra start på försäljningen av den nya uppsättningen av Sisu Polar.

- Vi har redan fått mellan 10-20 beställningar av de nya bilarna, bekräftar Koskinen.

Målet är att fortsättningsvis tillverka 20 bilar per månad i Karisfabriken.

Jani Koskinen är chef för försäljning och marknadsföring vid Sisu Auto i Karis.
Enligt Jani Koskinen stannar Sisu i Finland, trots utländska projekt. Jani Koskinen är chef för försäljning och marknadsföring vid Sisu Auto i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen

Finska marknaden nummer ett

Lastbilstillverkaren har också flera utländska projekt på gång. Sisu Auto exporterar bilar till Norge och Rumänien. Företaget säljer också sin sakkunskap till Kina.

Men de här utländska projekten ska stöda produktionen och inte ta över. Den finska marknaden är fortfarande nummer ett för Karisföretaget.

Sisu stannar i Finland

Sisu Auto är också intresserad av att köpa upp en serbisk lastbilstillverkare, Korporacia Fabrika Automobila Priboj (FAP). Förhandlingarna med ägaren, den serbiska staten, fortsätter. Parterna möts i Belgrad på onsdagen (14.5).

Men Jani Koskinen betonar att Sisu ingalunda är på väg att flytta produktionen utomlands.

Marko Toivonen i lastbilsfabriken i Karis.
Marko Toivonen har jobbat på lastbilsfabriken i Karis i sju år. Marko Toivonen i lastbilsfabriken i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen

- Sisu är ett finländskt företag och ska så förbli.

Arbetarna hoppas det finns jobb

Marko Toivonen trivs bra med sitt arbete på lastbilsfabriken. Han lagar centralsmörjningssystem.

Men sia om framtiden vill han inte. Han tar en dag i sänder.

- Svårt att säga något om framtiden, jag hoppas det finns arbete, säger Toivonen som jobbat på Karisfabriken i sju år.


Missnöje med Raseborgs val av entreprenörer

$
0
0

Alla är inte nöjda med Raseborgs val av entreprenörer för olika byggtekniska arbeten. Två företag och en privatperson vill att staden ändrar flera av besluten.

Direktionen för stadens avdelning intern service valde för en månad sedan företag för gymnastiksalsbygget på Kiilan koulu, för Pojo daghems takrenovering samt för mindre, så kallade timarbeten i stadens fastigheter.

Vvs-arbetena

Företaget Hangö Elektriska nöjer sig inte med valet av VVS-Lundström som första leverantör av vvs-tjänster.
Hangö Elektriska valdes också som vvs-leverantör men först på andra plats.

Arbetsledarfarenhet?

Offertförfrågan förutsätter arbetsledarerfarenhet på tio år eller teknikerutbildning. VVS-Lundström har varken dera, påpekar Hangö Elektriska.

Men chefen för intern service föreslår att rättelseyrkandet förkastas.

Företaget uppfyller enligt is-chefen kraven trots att VVS-Lundström endast har existerat i sex och ett halvt år och ägaren är företagets enda anställda.
Innan han grundade firman ansvarade han för Pojo kommuns vvs-anläggningar i två och ett halvt år. Erfarenheten är sammalagt knappt nio år.
Ägaren har i tiderna också gått en treårig kurs vid Västra Nylands yrkesskola och blivit utexaminerad som mekaniker (1983). Men det är en lägre nivå en teknikerutbildningen.

För kort tid på Hilma?

En privatperson har också yttryckt sitt missnöje över valet av VVS-Lundström samt över andra entreprenörsval. Hon anser att stadens offertförfrågan var ute på anbudswebbplatsen Hilma för kort tid, endast 12 dagar mot 21 dagar som rekommenderas.

Hon poängterar också att dåvarande fastighetschefen vid intern service Kjell Holmqvist var med och öppnade offertkuverten för timarbeten trots att han vid den tidpunkten var delägare i ett av de deltagande företagen.

Chefen för intern service föreslår att privatpersonens rättelseyrkanden förkastas eftersom hon eller hennes företag inte är part i upphandlingsärendet.

Referenser för gymnastiksalen vid Kiilan koulu

De sista rättelseyrkandet kommer från byggföretaget Mäkinen som anser sig ha blivit orättvist behandlat när staden valde entreprenör för den nya gymnastiksalsbyggnaden vid Kiilan koulu i Karis.

Mäkinen hävdar att den valda entreprenören K. Jousmaa inte var förmånligast och saknade krävda referenser. Men staden säger att tre miljonprojekt under 2011 och 2012 räcker som referens.
Orsaken till att Mäkinen inte valdes trots deras billigare pris var att de lämnade in en kreditrapport som var från ett annat företag än det som staden krävde.
På begäran skickade de senare den krävda rapporten men kreditklassifieringen där var för dålig.

Direktionen för Intern service tar ställning till rättelseyrkandena på onsdag (14.5).
Intern servicechefen Arne Nummenmaa sade nyss till Yle Västnyland att jävsproblematiken också tas upp på majmånadsmötet, men någon egen paragraf för en sådan diskussion finns inte på föredragningslistan.

Hangö köper vatten och mark av FN-Steel

$
0
0

Fullmäktige i Hangö beslöt på tisdag kväll att godkänna föravtalet om villkoren i fastighetsköpet med FN-Steels konkursbo.

Det slutliga köpebrevet skrivs enligt villkoren i föravtalet, senast den 30 augusti.

Birgitta Gran och Sebastian Lindström

Listen3 min 31 s
Spela upp klipp på Arenan: Birgitta Gran och Sebastian Lindström

Vid åttatiden på tisdag kväll började fullmäktige i Hangö diskutera föravtalet som leder till köp av mark- och vattenområden av stålbolaget FN-Steels konkursbo i Koverhar.
Fullmäktiges ordförande Sture Söderholm (SFP) bad att gruppordförandena skulle samlas till möte innan ärendet om FN-Steel behandlas. En stund senare bad Katrin Järvinen från socialdemokraterna att hennes partikamrater och Vänsterförbundet ska samlas för att diskutera.

Stadsdirektör Jouko Mäkinen sade att staden är i brinnande behov av plats för företagare. Det är det vi har i sikte med köpet, sade Mäkinen.

Stig Sundberg (SFP) sade att SFP-gruppen stöder ett köp. Det innebär att Hangö satsar på framtiden inom flera områden.

Vänsterförbundare och socialdemokrater går ut för att diskutera innan föravtalet om köpet av FN-Steel behandlas.
Vänsterförbundet och Socialdemokraterna går ut för att diskutera innan föravtalet behandlas. Vänsterförbundare och socialdemokrater går ut för att diskutera innan föravtalet om köpet av FN-Steel behandlas. Bild: Yle/Marica Hildén

Sannfinländaren Pekka Tuunanen hoppades att en ny hamn inte medför ekonomisk belastning för staden. Sannfinländarna vill bland annat ha en ekonomisk plan innan det egentliga avtalet görs.

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) sade att on köpet blir av så planeras området för industri. Hamnen kan bli ett dotterbolag eller fusionernas med hamnbolaget, sade Kavander.

Vänsterförbundets Birgitta Gran sade att hennes parti stöder ett köp. Hon vill att hamnen i Koverhar ägs av staden.

Staden köper FN-Steel för tio miljoner. I avtalet ingår markområden på 530 hektar och vattenområden på 117 hektar. Fabriksområdet på 70 hektar ingår inte.

Sommaren 2012 gick FN-Steel i konkurs.

Fullmäktige i Hangö var enhällig.

Noroviruset gick hårt fram på sjukhuset

$
0
0

Årets epidemi av den så kallade vinterkräksjukan, som förorsakas av noroviruset, har varit kraftigare än på flera år på Västra Nylands sjukhus.

Vårdenhetschef Carola Lindholm säger att vinterkräksjukan har varit kraftigare än normalt på sjukhuset

Listen1 min 59 s
Spela upp klipp på Arenan: Vårdenhetschef Carola Lindholm säger att vinterkräksjukan har varit kraftigare än normalt på sjukhuset
Det säger sjukhusets vårdenhetschef Carola Lindholm om epidemin, som slog till senare på året än normalt.

- Det verkar finnas mera av viruset än tidigare år. Det hör till virusbilden att det var fjärde eller femte år kommer en mera landsomfattande epidemi. Kanske det är det året i år, säger hon.

Också flera avdelningar där äldre vårdas har drabbats av noroviruset. En avdelning på Mjölbolsta sjukhus och en på Ekåsens sjukhus är för tillfället stängda på grund av att både patienter och personal har insjuknat.

Ingen sjuk skickas vidare

Läget på Västra Nylands sjukhus var värst veckan före påsk, säger Carola Lindholm. Nu är situationen under kontroll och för tillfället finns det fyra eller fem personer på sjukhuset som högst sannolikt bär på viruset.

Enligt Lindholm kan man inte veta om norviruset har spridit sig just från sjukhuset vidare till de andra vårdavdelningarna i staden.

- Givetvis skickar vi ingen patient vidare om vi har vetskap om att han eller hon bär på viruset, säger hon.

Det kan hända att sjukhuset har skickat vidare någon patient då man inte har vetat om personen i fråga har varit smittad.

- Det är förstås ledsamt, men ingenting som vi har gjort medvetet, påpekar Lindholm.

Viruset smittar länge

Däremot har man från sjukhuset skickat vidare patienter till andra avdelningar efter att de insjuknat, men i ett skede då patienten inte längre kräks eller har diarré.

- De personerna bär på viruset i sin tarmflora i flera veckor efter att de insjuknat och dem kan vi inte hålla kvar på sjukhuset om de behöver fortsatt vårdplats inom primärhälsovården, det är fullständigt omöjligt, säger Carola Lindholm. Flera patienter köar för att få specialsjukvård. Därför är det oerhört viktigt att den mottagande avdelningen sköter hygienen bra.

God hygien viktig

Lindholm understryker att det en bra handhygien är a och o då en norovirusepidemi florerar. Det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten och också gärna med sprit. Problemet är att viruset kan leva upp till sju veckor på till exempel en bordsyta och därför borde man torka av ytor som har blivit besmittade med klorlösning.

Hangö söker ny socialvårdschef

$
0
0

Hangös social- och familjeservicecentralchef Mirjam Waaramäki har begärt om avsked. Hon anhåller om avsked från och med början av juli.

Hangö stadsfullmäktige beslöt på sitt möte i går att bevilja Waaramäki avsked och ledigförklara tjänsten, som nu ändrar namn till socialvårdschef.

Nordkalk följer inte miljötillstånd

$
0
0

Företaget Nordkalk har inte följt sitt miljötillstånd för kalkgruvan i Svartå. Nordkalk har inte lämnat in krävda rapporter till Raseborgs stad.

Regionförvaltningsverket uppdaterade miljötillståndet hösten 2011. Men miljöbyrån i Raseborg har inte fått några årsrapporter från Nordkalk. Staden har inte heller fått några resultat från en bullermätning som borde ha gjorts för ett år sedan.

Det är säkerhets- och kemikalieverket Tukes som har begärt att Raseborgs stad ger ett utlåtande om Nordkalks gruvtillstånd. Miljö- och byggnadsnämnden ger sitt utlåtande i dag.

Enligt förslaget ska nämnden betona att villkoren för miljötillståndet bör följas och att det är viktigt att dammandet från kalkgruvan minimeras.

Allt fler har tillgång till fiber i Raseborg

$
0
0

Raseborg stiger i den nationella rankinglistan över orter som kan förse hushållen med fibernät.

45 procent av hushållen i Raseborg kan kopplas till ett fibernätverket. Den här siffran ger Raseborg plats 28 i rankingen över orter som kan förse hushåll med fiber. Rankingen är från hösten 2013. Det är en större tillgänglighet än vad till exempel Esbo stad kan erbjuda hushållen.

Salo och Vanda ligger lite före. Där har varannat hushåll möjlighet till fibernät. I Lojo kan vart fjärde hushåll kopplas till ett fibernät.

Tidigare uträkning gällde från våren 2013. Då låg Raseborg på plats 33.

Kommunikationsverket sammanställer listan.

Det är Karis Telefon som är den enda leverantören av fiber i Hangö, Raseborg och Ingå. Målet är att alla hushåll i de här kommunerna ska få tillgång till fibernät.

- Vi har investerat 12 miljoner euro på utbyggnaden av fibernätet sedan 2008 och fortsätter att investera 2 miljoner euro om året, säger Henrik Ekblom, som är vd för Karis Telefon.

Statistiken för Raseborg baserar sig på Karis Telefons uppgifter.

Finlands största handbollsturnering i Sjundeå

$
0
0

Finlands största handbollsturnering Sjundeå Cup kör i gång igen på fredag. Totalt har 280 lag anmält sig till turneringen. Det är lika många som förra året och tangerat cuprekord.

Under de tre dagar som turneringen pågår avgörs 820 matcher, som spelas på 30 olika gräsplaner. Herrklassen är störst i år med 22 deltagande lag.

I år finns det fem lag med från Sverige och två från Estland.

Totalt deltar runt 4000 handbollsspelare och flera tusen åskådare väntas samlas i Sjundeå för att se på matcherna.

Turneringens öppningsceremoni hålls klockan 12:30 på lördagen.


Förhandsröstningen i EU-valet börjar

$
0
0

Den 25 maj är det dags för EU-val. Finländarna har möjligeht att förhandsrösta från och med i dag den 14 maj fram till den 20 maj.

I Västnyland finns allt som allt 15 vallokaler där man kan förhandsrösta. Väljarna kan kolla ställena på webben på adressen vaalit.fi/sv.

Oili Öhman om förhandsröstningen i EU-valet

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Oili Öhman om förhandsröstningen i EU-valet

De flesta förhandsröstningsställena finns i olika kommunala lokaler, men Ekenäs är ett undandtag. Där är det Itella, alltså posten, som sköter om förhandsröstningen.

Förman Oili Öhman på posten i Ekenäs berättar att personalen ändrade om i posten på tisdag eftermiddag så att den blev en vallokal.

Raseborg och Hangö för små för egna gymnasier

$
0
0

Raseborg och Hangö har för få gymnasiestuderande för att självständigt kunna upprätthålla gymnasieutbildning. Det framgår av statistik från lärarförbundet OAJ.

Lärarförbundet OAJ är oroat över statens krav att det i framtiden ska finnas över 500 gymnasiestuderande i en kommun för att kommunen ska ha rätt att självständigt ordna gymnasieundervisning.

Enligt lärarförbundet skulle endast 33 av 227 finländska kommuner som nu upprätthåller gymnasieutbildning kunna fortsätta med det självständigt. En av de här kommunerna är Lojo.

Lärarförbundet har inte skilt på svensk- och finskspråkiga gymnasiestuderanden. Enligt statistiken finns det 134 gymnasiestuderande i Hangö, 428 i Raseborg och 910 i Lojo.

I Hangö finns det ett finskt och ett svenskt gymnasium. I Raseborg finns det två svenska och ett finskt gymnasium.

Läs mer om regeringens planer på att skära ned antalet gymnasier: Hundra kilometer till gymnasiet i framtiden.

Felicia tävlar i MGP-2014

$
0
0

Fjortonåriga Felicia Wasström från Tenala är en av tio finalister i musiktävlingen Melodi Grand Prix 2014.

MGP-FINALISTEN FELICIA WASSTRÖM

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: MGP-FINALISTEN FELICIA WASSTRÖM

Hon har skickat in låtbidrag till MGP tre gånger tidigare så det här är något hon verkligen brinner för.
- Det här känns väldigt bra. Jag har försökt komma med i fyra år nu. Det verkar vara en väldigt rolig upplevelse och nu får jag vara med om det.

I juni ska finalisterna på MGP-läger som arrangeras på Lärkkulla i Karis och i oktober blir det direktsänd final från Helsingfors.

Felicia tävlar med sin egen låt ”Sommar”. Oftast kommer hon först på melodin till sina låtar och sedan hittar hon på ord som passar in.

Webb-tv från Karis på fredag

$
0
0

Yle Västnyland gör västnyländsk yle-historia på fredag. Under Raseborgsmässan direktsänder vi en halvtimme webb-tv på Arenan. Sändningen börjar klockan 12.00 fredagen den 16.5.

Det här är första gången som Yle Västnyland direktsänder via Arenan. Men det är helt säkert inte den sista.

- Direktsändningar på webben börjar vara vardagsmat vid det här laget och det är dags för Yle Västnyland att hoppa på det tåget, säger Patrik Rosström, chef för nyheter och aktualiteter vid Yle Västnyland

Yle Västnyland gör en första sändning som inleds exakt när Raseborgsmässan öppnas för publiken klockan 12.00 på fredag (16.5).

Det blir stämningar från ishallen och från mässområdet. Inne i ishallen är 100 utställare beredda på att ta emot mässpubliken.
Utanför, på idrottsplanen, pågår skolornas stafettdag med kring 900 elever.
Du kan se sändningen på Arenan.

Andra planerade kommande webbtvsändningar är till exempel Hangö Teaterträff i början av juni och höstmarknaden i Ekenäs i september.

Billigare miljöskydd tack vare ny grundvattenmätning

$
0
0

Jordbrukarna i Ingå kan i framtiden komma billigare undan när det gäller miljöskyddet. Grundvattnet på Storgårdsområdet i Ingå kartläggs nämligen som bäst och det kan innebära att de odlingsområden som måste skyddas blir mindre.

Geologiska forskningscentralen inledde kartläggningen i april med gravitationsmätningar. På det sättet vill man ta reda på hur djup berggrunden är och hur tjocka de lösa jordlagren är.

Grundvatten utreds i Ingå

Listen1 min 39 s
Spela upp klipp på Arenan: Grundvatten utreds i Ingå

Fältarbetarna Esko Virtanen och hans kollega Pekka Jutila stannar var åttionde meter på åkern vid stamväg 51 för att mäta jordytans höjd och berggrundens tyngdkraft. Totalt ska ett område på ungefär två gånger tre och en halv kilometer mätas.

De siffror Virtanen och Jutila får fram skickar de sedan till kontoret i Kuopio för att analyseras.

- För vår del handlar det om att samla ihop siffror som sedan berättar hur grundvattnet strömmar och var det samlas, säger Jutila.

När det klarnar hur grundvattnet strömmar och hur jordlagren ser ut djupt nere under jorden, är det lättare att dra gränser för de odlingsområden där grundvattnet behöver skyddas. Det kan innebära lägre kostnader för jordbrukarna, som i så fall kan använda sig av billigare bekämpningsmedel på de åkrar som inte hör till grundvattenområdet.

Gravitationsundersökningen avslutades i april. I maj fortsätter projektet då det vid Ingå å kommer att borras fyra hål som sträcker sig ända ner till den underliggande berggrunden.

Utredningen utgör en del av Nylands förbunds och Geologiska forskningscentralens gemensamma projekt "Grundvattenutredningar - ett medel för att främja jordbruksnäringens lönsamhet".

Viewing all 24461 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>