Monica von Bonsdorff, aktieägare och byarådsaktiv, drar sig till minnes hur fint Varuboden agerade i början då det nya butikshuset byggdes. Nu har stämningen förändrats.
- Vi är fruktansvärt upprörda! Det är förskräckligt att känna att det ena efter det andra tas ifrån oss. Just som vi tyckte att allt började bli litet bättre här.
I början upplevde ortsborna att Varuboden visade sitt stöd då fastighetsbolaget grundades. Byborna fick mycket hjälp med den nya fastigheten. Också fritidsboarna ställde upp och köpte aktier för att trygga butiken och kunna handla lokalt.
Yle Västnyland på utesändning från Barösund
yle utesändningsbil i hamn
Bild: Yle/Monica Slotte
Kommunalt ansvar
Gustaf Sundman från Gåsö poängterar att Ingå kommun och beslutsfattarna egentligen bär huvudansvaret för dagens situation.
För 30 år sedan köptes det sk Bergvalla-området på andra sidan sundet, från butiken sett. Förslaget kom från kommunens skärgårdsnämnd. Området omfattar omkring 40 hektar.
- På dessa 30 år har det inte gjorts någon plan för det här området. Meningen med köpet var att säkerställa servicestrukturen i byn, att hålla kvar skolan och butiken. När det inte har sålts tomter annat än enligt grundbyggnadsrätten så finns det inte folk här. Det finns inte kunder i butiken.
Godis för 60 penni
Brita Lindholm, Anders Holmberg och Stig Sontag minns den gamla butiken och hur väl den utnyttjades.
- Man köpte ju allt som behövdes för hus och hem. Men minnena från skoltiden präglas av de sekunda karameller man fick för 60 penni per 100 gram, minns Anders. Skolan låg nära till.
Barösunds Andelshandel, som den då hette, hade stor betydelse för bygden. Det var ett medlemsföretag, trots att den redan då hörde till S-gruppen. Det fanns också en filialbutik i Box som ägdes av Andelshandeln. Butiken hade en egen styrelse som fattade alla beslut. Den bestod av skärgårdsbor.
- Sen hade man andelslagsstämmor här vid ungdomsföreningen, på Walhalla. Familjer kom, vuxna och barn. Man hade möten, litet underhållning, kanske som avslutning dans.
Brita Lindholm jobbade i den gamla butiken som 15-åring. Det var på den tiden då allt såldes i lösvikt. Mjölken kom i stora stånkor och mjölet och sockret i stora säckar som skulle bäras upp ur källaren. Ett roligt men tungt jobb.
- Vi har en jättefin butik idag, den nya. Bara vi skulle få ha den ifred. Men det börjar se mörkt ut.
Lokalt engagemang
Handen på hjärtat, barösundsbor; handlar ni verkligen i affären?
- Jag handlar allt som man får här, säger Brita Lindholm. Det som inte finns här måste jag söka på annat håll, men det är inte mycket.
- Nittio procent av mina inköp gör jag här, bedömer Stig Sontag. Ibland måste man ju in till Karis och Ekenäs för att hämta pengar, det finns ju ingen bank här. Det är kanske en gång på 5 år som jag far till Kyrkslätt.
Viktigt möte
Monica von Bonsdorff är en av dem som ska träffa Varuboden-Oslas ledning på onsdag. Förväntningarna är höga.
- Jag hoppas att vi äntligen skulle få siffror på den så kallade förlusten. Vi vet inte hur Varuboden har räknat ut den. Vi har inte hört några alarmerande rapporter på bolagsstämman, inte via fastighetsbolaget. Det är via medierna vi fått höra det vi vet om den eventuella stängningen vintertid.
von Bonsdorff tycker att en stängning nu vore befängd då en ny restaurang slagit upp sina dörrar. Scola planerar att hålla öppet året om och också satsa på seminarier och kurser. Då det finns en butik lönar det sig för företagarna att satsa på sin verksamhet.
- Det är inte vi som sviker butiken, som Varuboden påstår. Vi har fritidsboare kommer hit sent på hösten och tidigt på våren. Det finns de som har en önskan om att bo året om här. Unga familjer som stannar kvar, skärgårdsbor utan bilförbindelse - de behöver verkligen sin butik också.
Barösunds butiken
Yle Västnyland på utesändning i Barösund där invånarna vill ha butik året om.