Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24463 articles
Browse latest View live

Jakobshamn i Ingå får nytt avlopp

$
0
0

Det finns nu en plan på hur det bristfälliga avloppssystemet i Jakobshamn i Ingå ska åtgärdas. Fastighetsägaren ska installera en sluten tank på området före restaurangsäsongen inleds.

Det var för ett år sedan som det framkom att avloppsanläggningarna i Jakobshamn inte motsvarar kraven och måste förbättras.

Jakobshamns fastighetsägare Kari Korander har nu lämnat in en beskrivning av förbättringsåtgärderna och en situationsplan till byggnadsinspektionen i Ingå. Enligt byggnads- och miljönämnden i Ingå är det en tillfredsställande lösning med slutna tankar på totalt 10 kubikmeter i marken.


Bjurs campingområde i Ingå under lupp

$
0
0

Campingområdet i Bjurs friluftsområde i Ingå får vara kvar åtminstone fem år till. Men campingföreningen som har hand om området måste åtgärda en hel del brister.

Byggnads- miljönämnden beslöt i går (13.5) att godkänna Bjursin Vaunuilijat ry:s campingplatsanmälan för fem år framåt. Men föreningen måste senast den sista januari 2015 lämna in en plan på hur man tänker åtgärda de brister som finns på campingområdet. Föreningen har sedan fyra år på sig att åtgärda de här bristerna.

Bland annat måste alla husvagnar på campingområdet vara registrerade och inga fasta eller halvfasta konstruktioner, som staket eller planteringar, får anläggas. Området ska också skötas så att det allmänna intrycket är enhetligt och städat och olovliga anläggningar, som kunders egna bryggor, måste avlägsnas så fort som möjligt.

Alla myndighetsdirektiv ska också följas på campingområdet. För tillfället är avståndet mellan husvagnarna till exempel alldeles för litet. En gemensam myndighetsinspektion ska göras före midsommar.

Det är Vanda stad som äger campingområdet. Där finns 103 husvagnsplatser, 15 tältplatser och två campingstugor.

Det har kommit in klagomål till staden om att området är ostädat och att Bjursin Vaunuilijat ry inte har resurser att sköta det i enlighet med friluftslagen.

Nya vägar att odla och lära

$
0
0

Det var en brokig grupp människor som samlades i Västnyland under 1970-talet men den gemensamma målsättningen förde dem samman: Kampen för en ren miljö, naturenlig odling och en helhetssyn på människan och naturen.

Boken Vägröjare
Boken Vägröjare ges ut av Västnyländska kultursamfundet Boken Vägröjare Bild: Yle/Monica Slotte

Ny syn

Det var också de som såg till att en steinerpedagogisk skola, Mikaelskolan, grundades i Ekenäs.
Undervisningen skulle beakta människan som en kreativ och intellektuell helhet och bjuda kontinuitet i skolgången, förklarar Lars Karlsson.

- Tidigare var samhällsfunktionerna ganska uppdelade. Jordbruk var en sak, skola en annan. Vi försökte få ihop de här. Att det finns någonting som samlar allt och gör att det kan ses som en helhet. Det var litet för mycket för många, tror jag.

"Vi var med!"

Boken är redigerad av Marita Karlsson, konstnär och pedagog. Hon intervjuade, samlade bilder, tidningsurklipp, texter och minnen. Skrev och lät de andra läsa och kontrollera.

- Vi hade inte reflekterat så mycket över vår insats innan jag märkte att många tror att steinerskolan och daghemmen kom till av sig själv. Idag har skolan över 100 elever men den började i liten skala år 1985 med 2 elever. Samma sak med de ekologiska alternativen. Idag talas det mycket om närmat och lokala produkter men grunden måste läggas också för det nya tänkesättet.

Boken beskriver hur man lärde sig odla biodynamiskt. Den handlar om bröd som bakades och såldes i eget bageri. Om färger, antroposofi, gödsel och mjuka tygdockor. Om argumentation för en annan och alternativ livsstil.

- Mycket har skrivits om studentrevolutionen, vänsterrörelsen och feminismen men få känner till att det även fanns flera andra alternativa rörelser på 1970-talet, konstaterar Marita Karlsson.

I boken intervjuas Leif Lundström, Marit Lundström, Jutta Aminoff, Virve Weckström, Carita och Anders Kankkonen, Lars Karlsson, Marjaana och Tage Nylund.

Boken Vägröjare ges ut av Västnyländska kultursamfundet r.f.

Lundqvist fortsätter träna BK-46:s handbollsherrar

$
0
0

Karisklubben BK-46 anlitar Christer Lundqvist som tränare för herrlaget i handboll också säsongen 2014-15. Det övriga tränarteamet har också fortsatt förtroende hos klubbens ledning.

Som andre tränare ses också nästa säsong Timo Oksanen, medan Thomas Sjöström är lageldare. Markku Korpimäki och Kris Allamo är tejpare för laget.

BK-herrarna placerade sig som fyra i handbollsligan den gångna säsongen.

BK-46 meddelade om det fortsatta förtroende för tränarstaben på onsdagskvällen.

Välförtjänt seger för EIF/Akademi

$
0
0

Ekenäslaget EIF/Akademi fortsätter utan förlust i herrarnas division 3-fotboll. På onsdagskvällen (14.5) fick HPS från Helsingfors ge sig mot EIF/Akademi på centrumplan i Ekenäs.

Slutsiffrorna skrevs 1-0 (0-0).

Segern kan kallas välförtjänt så pass tydligt dominerade hemmalaget matchbilden. EIF/Akademis unga målvakt Lucas Lönnqvist höll för andra gången nollan i division 3. Han kom rätt så lätt undan denna gång, mycket tack var akademilagets välorganiserade försvar under ledning av garvade Jens Mattfolk.

Matchens enda mål kom först i den 86:e minuten. En av hemmalagets bästa spelare, mittfältaren Jonathan Törnroos sköt bollen i mål på ett inlägg från höger av Christoffer Lindholm. Målskytten, som fått en ordentlig smäll i huvudet bara minuterna före målet, tyckte uppgiften var enkel.

- Jag fick bollen bra av Toffe (Christoffer Lindholm) och kunde enkelt skjuta in den, sade lagkaptenen Törnroos samtidigt som han klagade över lätt huvudvärk.

Han och HPS:s Aki Tuunela slog huvudena ihop i en luftduell på mittfältet. Tuunela tvingades utgå efter smällen.

HPS försvarade bra

Förutom Törnroos och Mattfolk spelade unga William Lindqvist en bra match som vänsterback i den första och mittback i den andra halvleken. Också Calle Forsström, som sakta börjar komma i toppform, gjorde en bra match på mittfältet.

HPS hade ett bra och stabilt försvar under ledning av mittbacksparet Juho Sihvola – Joonatan Räsänen.

Målsituationerna var nästan på kort i den här matchen. Däremot delade matchens domare Gezim Arifi frikostigt ut gula kort i matchen. Sammanlagt varnades sju spelare i matchen. Fem av varningarna gick till gästerna, oftast för ruff.

EIF/Akademi har fått en bra start i årets serie. Laget har spelat tre matcher och vunnit två av dem, medan en har slutat oavgjort. Hittills har laget klarat sig utan baklängesmål.

- Vi har faktiskt börjat bra. Vi har ett bra lag med många unga spelare i laget, sade Törnroos.

Sin följande match spelar Ekenäslaget tisdagen den 20:e maj mot PK-35/VJS i Tali, Helsingfors.

EIF/Akademi; Lucas Lönnqvist; William Lindqvist (v), Christoffer Lindholm, Jens Mattfolk, Robert Lindqvist (v); Jonathan Törnroos, Calle Forsström (65 min Matias Wikholm), Rico Selenius, Lo Hägerfelt (52 min Anton Artzén); Benjamin Källman, Daniel Haglund (46 min Tiago Moura).
HPS: Aleksi Honkanen; Amin Rashid (v), Juho Sihvola (v), Joonatan Räsänen, Tomas O’Shaughnessy (v); Olli Annala (v), Joni Knuutinen, Pasi Paakki (46 min Eetu Anttila), Niko Tainio (46 min Aki Tuunela, 85 min Erno Kähkönen); Janne Herranen, Sami Hellström (v) (61 min Tim Basili).

Respekt motar mobbning

$
0
0

Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

Skolpolisen besöker Österby skola i Ekenäs

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Skolpolisen besöker Österby skola i Ekenäs

Camilla Fri-Bergström är en av sju skolpoliser inom Raseborgspolisen (Ingå, Raseborg och Hangö). Hon besöker regelbundet de sju skolor inom Ekenäsnejden som hör till hennes område och försöker skapa kontakt med barnen och de unga.

- Jag tycker det är givande och roligt. Jag hoppas jag blir bekant för barnen och att det har en positiv inverkan. Jag kan senare följa upp hur det går för var och en av de unga. Om jag är en bekant person så kanske den unga sedan vågar komma och prata med mig om det är något.

Österby skola ser allvarligt på mobbning

Listen4 min 11 s
Spela upp klipp på Arenan: Österby skola ser allvarligt på mobbning

Dialog

Yle Västnyland följde med när Camilla Fri-Bergström föreläste i klass fyra i Österby skola i Ekenäs. Under den 45 minuter långa lektionen sökte Fri-Bergström hela tiden kontakt med barnen och förde en aktiv dialog med dem.

Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström.
Skolpolisen Camilla Fri-Bergström trivs med sitt arbete. Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström. Bild: yle/Petra Thilman

Bland annat fick barnen skriva ner positiva saker om varandra på lappar som Fri-Bergström sedan läste upp för klassen.

Barnen fick också fundera över hur ord som tack och förlåt påverkar hur den andra känner sig.

Det är viktigt att vara artig mot varandra påminner dessa lappar i Österby skola oss om.
Små vänliga ord kan betyda så mycket. Det är viktigt att vara artig mot varandra påminner dessa lappar i Österby skola oss om. Bild: yle/Petra Thilman

Mobbning på nätet

En viktig del i lektionen var också att tänka på hur man beter sig på nätet och att det inte är tillåtet att fotografera varandra hur som helst eller lägga ut bilder på webben.

Fri-Bergström säger också att många inte inser hur det känns för den som blir utsatt för kränkningar på nätet eftersom man inte ser sitt offer.

- Jag har sett flera fall med fult språk och riktigt grova saker som man lägger ut. Man kan be andra unga ta livet av sig för att de är för fula eller liknande. Jag hoppas verkligen att människor som har hört om sådant här eller som har tagit del av mina lektioner funderar efter innan de lägger ut något på nätet.

Hon hoppas också att människor skulle tillbringa tid med varandra istället för att bara använda datorer eller smarttelefoner.

- Umgås, umgås, umgås så lär ni er hur man umgås. Strunta lite i de där skärmarna emellanåt. Det är mitt råd.

Respekt

Camilla Fri-Bergström anser själv att grunden till att motverka mobbning är att lära ut respekt för varandra. Som polis ser hon allt oftare att det finns en utbredd brist på respekt.

Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström.
Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noga på vad skolpolisen säger. Eleverna i årskurs fyra i Österby skola lyssnar noggrannt på skolpolisen Camilla Fri-Bergström. Bild: yle/Petra Thilman

Många tonåringar gör sig skyldiga till våldsamt motstånd mot tjänsteman då de sparkar polisen.

- Jag tror att också lärare och föräldrar känner av den här bristande respekten. Där kunde alla göra sitt för saken och berätta för barnen att då en vuxen säger något så måste man lyda. Det lönar sig inte i längde att bara paja sina barn. Vi måste sätta gränser. Tyvärr är det så för många unga som springer runt på sta´n att den första som säger nej till dem är polisen.

Barnen vet vad mobbning är

Eleverna Anna Doepel, Jill Högberg, Josephine Söderström, Oscar Gustafsson, Karl Palmqvist och André Forsström i klass fyra vet alla vad mobbning är.

- Att man blir lämnad utanför.

- Att man retar samma person varje dag.

De flesta av dem säger att de inte har sett mobbning eller själva blivit mobbade, men Anna Doepel berättar att hon själv var mobbad en tid, men att det löste sig då hon berättade om mobbningen till sin mamma och också läraren kopplades in i fallet.

- Det var ledsamt. De gav mig fula namn och de tvingade mig göra saker jag inte ville göra.

Barnen berättar också att det har förekommit en del mobbning bland flickorna i klassen, men att klassen har rett upp läget.

De har också goda råd om hur man kunde hjälpa den som blir mobbad.

- Jag berättar om det för läraren.

- Man ta med den som har blivit mobbad i sin lek.

- Man kan bli vän med den som har blivit mobbad. Ofta blir den som kommer som ny till klassen mobbad.

- Man kan gunga med den som är ny i klassen.

Skolan ser allvarligt på mobbning

Vice rektor Marie-Louise Sandberg i Österby skola säger att frågan om mobbning ständigt är aktuell i skolorna. Inte heller Österby skola med sina 110 elever är fri från mobbning.

Vice rektor Marie-Louise Sandberg i Österby skola i Raseborg.
Skolan följer ständigt med ifall det förekommer mobbning, säger vice rektor Marie-Louise Sandberg. Vice rektor Marie-Louise Sandberg i Österby skola i Raseborg. Bild: yle/Petra Thilman

- Många gånger vet vi inte ens om vad som pågår.

Ifall man upptäcker mobbning i skolan tar först läraren i frågan och pratar med de berörda parterna.

Sedan kan man kalla in skolans antimobbningsteam om man inte kommer någon vart.

- I teamet sitter två lärare som följer upp situationen en längre tid.

En sista utväg är att be föräldrarna kalla in polisen, men oftast klarar teamet av att lösa problemen.

Dolt problem

Ett faktum som ändå gör det svårt för skolan är att en del av mobbningen sker utanför skolan eller på nätet. Skolan måste då tillsammans med föräldrarna från fall till fall avgöra när det är skolans sak att rycka in, säger Sandberg.

Skolan undervisar också i hur man ska bete sig på webben, men i de lägre klasserna gör man inte det.

Det finns åldersgränser för många sociala medier och vice rektor Marie-Louise Sandberg önskar att föräldrar och barn höll sig till dem.

Sandberg konstaterar också att skolan lätt ligger steget efter i kampen mot mobbningen. Dessutom leder den tystnadsplikt läraren har till att man inte kan berätta eller reagera på allting man ser och vet om.

Också de stränga regler som finns för lärare och som begränsar deras möjligheter att ingripa i situationer kan för sin del förhindra lärare att ingripa helt och hållet i situationer, medger Sandberg.

- Nu jobbar jag ju i lågstadiet och här är det kanske ändå på det sättet att man kan använda sin auktoritet och röst för att få eleverna att inse att det är allvar. Men jag kan nog tänka mig att man i vissa skolor och årskurser kan känna att man har för lite befogenheter.

Ingen trädfällning i Billnäs

$
0
0

Inte heller miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg ger bruksägaren Olli Muurainen tillstånd att fälla en del träd på Billnäs bruks område. Brukets ägare Muurainen hade hos nämnden ansökt om ändring i ett tidigare nekande tjänstemannabeslut.

Miljö- och byggnadsnämnden fattade sitt beslut på onsdagskvällen (14.5).

Muurainens ansökan om att få fälla träd hade tidigare förkastats av stadens tjänsteman. Nu hade Muurainen bett att nämnden skulle ompröva beslutet, men Muurainen får alltså inte fälla träden.

Nämnden säger nej eftersom flera utrotningshotade djurarter kan ta skada av trädfällningen.

På området finns bland annat nordisk fladdermus, vattenfladdermus, mustaschfladdermus, långörad fladdermus och utter.

Barösundsbutiken: Inga löften av cheferna

$
0
0

Den delegation från Barösunds byaråd som på onsdagen (14.5) träffade chefer för Varuboden-Osla fick inga löften om att butiken i Barösund i Ingå kunde fortsätta som en åretombutik. Som bäst pågår samarbetsförhandlingar och ett slutligt besked om butikens öde fattas senare.

Erik Holmberg om Barösundsbutiken

Listen3 min 15 s
Spela upp klipp på Arenan: Erik Holmberg om Barösundsbutiken

Byarådets ordförande, SFP-politikern Erik Holmberg, säger sig förstå det trängda läget och han förstår också att Varuboden-Osla inte kan driva en butik som är väldigt olönsam.

- Vi blev väldigt bra mottagna i Varuboden-Oslas huvudkontor och diskuterade väldigt sakligt. De visade oss konfidentiella siffror och de siffrorna ser inte bra ut. Fortsätter det så här så ser det inte lovande ut för butiken, säger Holmberg.

Samarbetsförhandlingar pågår

Delegationen från Raseborgs byaråd bestod av Erik Holmberg, Monica von Bonsdorff och Ari Paloheimo. Delegationen togs emot av Varuboden-Oslas vd Hannu Krook, branschdirektör Bengt Vinberg och förvaltningsrådets ordförande Kristian Westerholm. Mötet ägde rum i Varuboden-Oslas huvudkontor i Vanda.

Erik Holmberg säger att man nu får vänta tills samarbetsförhandlingarna är avslutade innan något definitivt beslut från bolagets ledning kommer.

- Skulle försäljningssiffrorna av någon anledning stiga ordentligt så finns det inget som säger att butiken måste vara stängd till vintern, säger han.

Telefonkontakt framöver

Parterna kom inte överens om något nytt möte, utan beslöt att hålla kontakt per telefon.

- Varuboden-Osla ger ut ett pressmeddelande då samarbetsförhandlingarna är slutförda. Före det kan de inte besluta någonting, säger Erik Holmberg.

Exakt hur länge samarbetsförhandlingarna pågår är oklart.

- Bengt Vinberg sa att förhandlingarna kan ta ett par veckor, säger Holmberg.

Nytt butikshus byggdes tillsammans

Det var för fyra år sedan som fritids- och fast bosatta Barösundsbor tillsammans med Varuboden bildade ett fastighetsbolag som sedan byggde ett nytt hus för butiken.

Många satsade då också egna pengar och alla räknade med att butikens verksamhetsförutsättningar året runt var tryggad för en lång tid framåt.

Läs också tidigare artiklar om butiken i Barösund:
Barösundsborna: Nej tack till sommarbutik
Berösundsborna vill bevara sin butik


Maridys färd till MGP-finalen

$
0
0

Tio! Så spännande är det på en skala från ett till tio att vara med i MGP-finalen i oktober.

Heidi Lönnberg (14 år) och Maria Hellberg (13 år) från Karis bildar bandet Maridy och det är första gången de är med i MGP som är en musiktävling för unga.

Maridy MGP

Listen8 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Maridy MGP

Maridys låt heter Vård färd och handlar om färden genom livet. Det var i juletider som flickorna funderade på att skicka in ett bidrag och deras låt är en av tio finalister. 80 bidrag skickades in.

Felicia Wasström från Tenala deltar också i tävlingen.

"Spaet på Fabriksudden passar inte in i omgivningen"

$
0
0

Miljönämnden i Hangö beviljar inte bygglov för Regatta Resorts planerade spa på Fabriksudden. Formen på taket måste ändras. Inte heller färgen passar in.

Miljönämnden i Hangö var inte i går beredd att bevilja bygglov för Regatta Resorts som vill bygga ett spa- och wellnesscenter på 2000 kvadratmeter på Fabriksudden.

Centret skulle bestå bland annat av en större och en mindre bassäng och olika rum för behandlingar.

Takformen måste ändras så att byggnaden bättre passar in i den kuperade terrängen och bland de närliggande byggnaderna i omgivningen, anser nämnden.

Också färgvalet måste omprövas, vilket i och för sig kan godkännas i ett senare skede i nämnden.

Ärendet remitterades efter omröstning.

Hoverfelt vd för Ekenäs Energi

$
0
0

Frank Hoverfelt blir vd för Ekenäs Energi Ab. Han tillträder i början av juli. Det gäller att satsa på lönsamheten och kärnverksamheten men också bädda för nya verksamhetsformer, säger Hoverfelt.

Det är styrelsen för Ekenäs Energi som har utsett diplomingenjör Frank Hoverfelt till verkställande direktör.

Styrelseordföranden Ann Storsjö (SFP) betecknar Hoverfelt som kunnig, ambitiös och resultatinriktad. Hon anser också att han har de egenskaper som behövs för att leda bolaget i konjunkturmässigt utmanande tider.

Har hunnit öva in sig

Hoverfelt efterträder Roald von Schoultz som på egen begäran lämnade sin post vid årsskiftet.

Hoverfelt har varit tillförordnad verkställande direktör för Ekenäs Energi sedan årsskiftet. I praktiken har han skött uppgifterna sedan i fjol höstas då von Schoultz övergick till att sköta andra uppgifter inom Raseborgs stad.

Ekenäs Energi fick nyss en ny styrelse. Hoverfelt tycker det är bra att också vd-frågan nu är klar.

- Självklart känns det bra! Jag har ju haft förmånen att, så att säga "testa" arbetet och känna mig för i cirka åtta månader, så jag vet vad det är som jag ger mig in i, säger Hoverfelt.

Han säger att bolaget nu ska fokusera på lönsamheten och satsa på att hålla kärnverksamhet i god form.
Men samtidigt måste man bädda för eventuella nya verksamhetsformer på längre sikt. Ekenäs Energi tar som bäst fram en ny strategi som ska bli klar i år.

Ekenäs Energi har 32 anställda och bolaget har verksamhet i hela Raseborg. Energibolaget som ägs av Raseborgs stad har budgeterat för en omsättning på cirka 20 miljoner euro i år. Nye vd:n är full av iver.

- Jag trivs mycket bra med jobbet. Jag tror jag har de färdigheter som behövs, och känner att jag har ett starkt stöd både från styrelsen och från personalen, så förutsättningarna är goda, upplever jag själv, säger Hoverfelt.

Hangö: Herlin får bygga i Tvärminne

$
0
0

Allt gick rätt till då Hangö miljönämnd beviljade Ilkka Herlin undantagslov i Tvärminne. Det anser nämnden med anledning av ett besvär till förvaltningsdomstolen.

Föreningen Luontotieto har besvärat sig till Helsingfors förvaltningsdomstol med anledning av Hangö miljönämnds beslut. Nämnden beviljade undantagslov för en bostadsbyggnad och ekonomibyggnader på Östersjöstiftelsens grundare Ilkka Herlins område i Kallvassa i Tvärminne.

Miljönämnden anser i ett utlåtande till förvaltningsdomstolen att föreningen inte har rätt att besvära sig, eftersom den inte var registrerad när staden gav bygglov.

Dessutom finns det ingen orsak att bry sig om besväret, eftersom allt har gått rätt till och inte heller närings- trafik och miljöcentralen har något att anmärka, enligt miljönämnden.

Avbrott på Barösundsfärjan

$
0
0

Barösundsfärjan står stilla från klockan 22 i kväll. Orsaken är servicearbeten.

Avbrottet upphör klockan två på natten.

Medaljplaceringar för raseborgare i Balt Cup

$
0
0

Flera raseborgare skördade framgångar i ITF Taekwon-Do-tävlingen Balt cup som ordnades senaste veckoslut (10-11.5) i Tallin, Estland. I tävlingarna deltog sammanlagt över 500 personer från Estland, Vitryssland, Ukraina, Ryssland, Lettland och Finland.

Lördagen inleddes med flera finländska medaljer. Juha Miettinen, 3 dan, från Raseborg visade upp sin styrka och färdigheter vilket gav guld i match (sparring) samt en brons i krossing. Raseborgaren Piu Miettinen, 3 dan, fick också guld i match. Marco Casagrande, 5 gup, Raseborg kämpade sig till en bronsplats i match och i mönster.

På söndagen fortsatte tävlingarna för de yngre deltagarna. Nina Miettinen 7, gup, från Raseborg tävlade i match och vann brons. Ted Fagerholm, 10 gup, från Raseborg deltog i sin första tävling och gav sin mera erfarna motståndare ett gott motstånd.

För raseborgaren Rufus Kesti, 1 dan, var tävlingen den första efter att han fått sitt svarta bälte. Fotarbetet gick den här gången riktigt bra och han förlorade med endast en poäng mot sin motståndare.

Med de åtta tävlandena samt deras coacher Rafael Kesti som ingick i det finska teamet i Balt Cup lovar mycket gott för ITF Taekwon-Do klubbens framtid. Den följande stora tävlingen klubben deltar i heter Riga Amber cup och tävlas i Lettland den 24-25 maj.

Svenska Akademien prisar Märta Tikkanen

$
0
0

Svenska Akademien har beslutat tilldela Märta Tikkanen Signe Ekblad-Eldhs pris för år 2014.

Priset, som utgår ur en 1960 donerad fond, skall tilldelas en framstående skönlitterär författare.

De senaste årens mottagare av priset har varit 2009 Håkan Andersson, 2010 Staffan Söderblom, 2011 Sigrid Combüchen, 2012 Carl-Henning Wijkmark och 2013 Kristian Lundberg. Prisbeloppet är 125 000 kronor.


Slutklorerat i Ingå

$
0
0

Vattnet i Ingå kloreras inte längre. Det finns inte längre bakterier i vattnet, meddelar Ingå vatten.

Ingå började skyddsklorera hushållsvattnet i mitten av mars eftersom det fanns små mängder bakterier i vattnet. Nya prover visar att det inte längre finns bakterier i vattnet.

Därför har Ingå vatten i samråd med hälsoinspektionen beslutatt att avsluta kloreringen.

Fortsatt klor i vattnet i Ingå

Anginabacillerna tillbaka på Kila daghem

$
0
0

Kila daghem i Karis har igen problem med angina.

I början på april drabbades daghemmet av en anginaepidemi. Nu är bacillerna tillbaka och en större grupp dagisbarn har insjuknat. Anginan är orsakad av a-streptokocker.

Enligt hygienskötaren Maria Grönholm misslyckades inte behandlingen av barn, familjemedlemmar och personal förra gången. Bakterierna har helt enkelt kommit i omlopp igen.

Hälsovårdsmyndigheterna i Raseborg ska nu ta prov av alla dagisbarn, barnens föräldrar och syskon samt personalen på dagiset. Även de personer som inte deltar i provtagningen får automatiskt en antibiotikakur. På så sätt kan staden garantera att smittospridningen upphör.

Anginaepidemi i Kila daghem
Anginaepidemin i Kila daghem över

Drogpolisen försvann, svårare upptäcka brott

$
0
0

Antalet narkotikabrott i Västnyland har minskat under början av det här året visar färsk statistik från polisen.

Färre narkotikabrott är en illusion i Västnyland

Listen52 seconds
Spela upp klipp på Arenan: Färre narkotikabrott är en illusion i Västnyland

En orsak till att färre brott upptäcks är att polisens narkotikagrupp flyttat från Lojo till Esbo, säger överkommissarie Mats Lagerstam vid Raseborgspolisen

Polisens statistik över brott begångna i Västnyland berättar att antalet narkotikabrott minskat i början av det här året. För år 2014 visar en uppskattning att narkotikabrotten minskar.

Färre brott är en illusion

Överkommissarie Mats Lagerstam är skeptisk. Han tror att en stor orsak är att övervakningen blev sämre när narkotikaavdelningen flyttades från Lojo till Esbo i början av det här året.

Det har lett till att polisen har färre ögon och öron som följer med det som händer och följden blir att färre brott upptäcks. För Lojos del upptäcktes 32 brott under de tre första månaderna i år. Motsvarande siffra under samma tid i fjol var 49.

De flesta av narkotikapoliserna flyttade från Lojo till Esbo, men en av dem jobbar nu vid Raseborgspolisen med narkotikabrott.

Lagerstam säger att narkotikabrotten inte minskar. Ju mera tid och resurser polisen har desto flera brott kommer med i polisens statistik.

Gränsytor i Fiskars

$
0
0

Sommarutställningen Gränsytor öppnar i Fiskars på söndag. Här möts hantverkare, formgivare och konstnärer inom material och form.

Sommarutställningen i Fiskars 2014

Listen4 min 33 s
Spela upp klipp på Arenan: Sommarutställningen i Fiskars 2014

Att man i år satsar på en enda utställning är egentligen en bra sak, säger utställningens kurator Jani Kaila.

- Andelslaget och alla som är konstnärligt verksamma här ville, jubileumsåret till ära, satsa sitt krut på en utställning och göra den stark. Årets utställning är omfattande och mångsidig och jag tror att den för fram sitt budskap. Sen får vi se hur det blir nästa år.

Camilla Moberg vid sitt verk i Kopparsmedjan i Fiskars
Camilla Moberg vid sitt verk i Kopparsmedjan i Fiskars. Camilla Moberg vid sitt verk i Kopparsmedjan i Fiskars Bild: Yle/Monica Slotte

Gränsytor prövas också på den kommersiella sidan. Man samarbetar med företag och strävar till att väcka ett intresse för inhemsk design hos dem. Fortfarande är försäljning och marknadsföring en omdiskuterad fråga i konstkretsar. Jani Kaila tar gärna lönsamheten som utgångspunkt när han bygger en utställning.

- Jag tror på inhemsk design. En stark och bra produkt går också att sälja.

Keramik, trä, glas

Ivan Kulvik vid sitt bord
Ivan Kulvik vid sitt bord Ivan Kulvik vid sitt bord Bild: Yle/Monica Slotte

Formgivaren Camilla Moberg berättar att hennes aktuella verk är ett samarbete med Notsjö Glasbruk.

- Utmaningen har legat i att få fram de rätta kulörerna. Det ska inte vara pasteller utan starka färger. Upphängningen var också krävande.

Moberg har inspirerats av den runda formen hos natursten och de arrangemang man gärna gör av dem. Ett nytt koncept har sett dagens ljus och Moberg är mycket inspirerad.

Kim Simonsson och Kristian Saarikorpi
Kim Simonsson och Kristian Saarikorpi Kim Simonsson och Kristian Saarikorpi Bild: Yle/Monica Slotte

Ivan Kulviks bord i alträ har en rundel av keramik som har krackelerat. Också träet har flammor som gör att bordet ser annorlunda ut från olika håll.

3D-printer

Kim Simonsson och Kristian Saarikorpi experimenterar med att få fram Simonssons skulpturer via en 3D-printer.

- Det tar åtta timmar för den att printa ut en figur. Den hinner med det under en utställningsdag.

Utställningen Gränsytor i Kopparsmedjan i Fiskars är öppen från 18 maj till 14 september.

Yle Västnyland på Raseborgsmässan

$
0
0

Yle Västnyland finns med på Raseborgsmässan i ishallen i Karis. Vi är på plats både fredag och lördag. Här i bloggen uppdaterar vi dig med allt som händer på mässan.

Yle Västnyland sänder också sin morgonshow God morgon Västnyland direkt från Raseborgsmässan på fredag med start klockan 6.30. Vi sänder också webbteve från 12 till 12.30.

Om du är på plats, kom och säg hej!

Viewing all 24463 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>