Quantcast
Channel: Västnyland - Nyheter, sport och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 25252 articles
Browse latest View live

LU: Matbutik i Virkby rånades

$
0
0

En matbutik i Virkby blev utsatt för grovt rån sent på söndag kväll, rapporterar Länsi-Uusimaa. En man hotade med en kniv och kom över en summa pengar.

En man hotade med en kniv i Valintatalo i Virkby. Mannen var klädd i svarta kläder och hade en kommandoluva på huvudet.

Mannen är ungefär 170 centimeter och smal.


Jan-Erik Till blir rektor för KBG

$
0
0

Vicerektor Jan-Erik Till blir rektor för Karis-Billnäs gymnasium för läsåret 2016-2017. Joakim Lagerbohm går i pension och tanken är att KBG och Ekenäs gymnasium i framtiden fusioneras.

Fusionen kan bli verklighet tidigast hösten 2017 och KBG behöver en rektor under den tid som fusionen förbereds. Bildningsdirektör Robert Nyman har med tjänstemannabeslut förordnat Till att sköta rektorstjänsten.

Tanken är att elever också efter fusionen kan studera både i Karis och i Ekenäs.

Uppgiven Berghem: Känns bara skit

$
0
0

Jonna Berghems skadeproblem fortsätter. Hennes baklår stör henne väldigt mycket. Jag känner av det i varje lopp, säger hon till Yle Sporten.

Jonna Berghem slutade fyra i tvåhundrametersloppet i Karis på söndagen. Klockan stannade på 24,34 för Berghem. Hangösprintern är inte alls nöjd.

– Det känns inte bra. Jag sprang mitt första tvåhundrameterslopp i tisdags och det var inte heller bra. Jag har haft mycket problem hela säsongen och bara kunnat göra två träningar med blockstart. Det känns inte så bra, säger hon till Yle Sporten.

Baklåren inte i skick

Det är balåren som krånglar – än en gång.

– Jag vet inte vad som är problemet, men de värker varje dag. Det känns direkt när jag springer fort. Jag känner av det i varje lopp.

Hon vet inte hur det blir med framtida tävlingar.

– Det känns bara skit. Inomhus löpte jag så fort att jag borde ha fixat EM-kvalgränsen, men om man inte får vara frisk så går det så här.

Ingå har hittat ett nytt område för hundpark

$
0
0

En ny hundpark i Ingå placeras kanske på Nyckelpigans område öster om Ingå centrum. På samma ställe finns det planer på att ha odlingslotter.

Kommunstyrelsen i Ingå beslöt i december i fjol att placera hundparken i Ekdungen intill Kyrkfjärdens skola. Orsaken var att området är centralt beläget samtidigt som det inte är nära bosättning.

Hundar som skäller stör

Bildningsnämnden ansåg att platsen inte är lämplig eftersom skällande hundar kan störa begravningar. Dessutom skulle kommunen ha varit tvungen att fälla 14 gamla ekar.

Samhällstekniska nämnden tyckte inte heller att Ekdungen var en bra plats. Den ansåg i stället att hundparken kunde placeras på området mellan Västerleden och sandplanen vid Gammelgården.

Odlingslotter och hundar på samma område

I kväll (13.6) ska kommunstyrelsen i Ingå ta ställning till det nya förslaget. Sandplanen vid Västerleden borde reserveras för idrotts- och motionsverksamhet, därför skulle Nyckelpigans område lämpa sig bättre.

På samma ställe finns det planer på att skapa odlingslotter och Nyckelpigan kunde utvecklas till ett område för olika hobbyverksamheter. Nyckelpigan finns där Storkyrkovägen övergår till Innanbäcksvägen.

Ingå och Sjundeå vill samarbeta mera

$
0
0

Ingå och Sjundeå vill utreda hur de två kommunerna kunde samarbeta med varandra. Målet är att skapa en så bra och effektiv service som möjligt för kommuninvånarna.

Den kommande vårdreformen är en orsak till att det är viktigt att små kommuner bildar nätverk. För att kommunerna ska vara så livskraftiga som möjligt är det viktigt att tillsammans utveckla de saker där de har gemensamma intressen.

Kommunstyrelserna i Ingå och Sjundeå har beslutat att starta ett projekt tillsammans för att utreda möjligheterna till samarbete.

Kommunerna tillsätter fyra arbetsgrupper med tjänstemän från båda kommunerna. Arbetsgrupperna ska ansvara för olika områden: samhällsteknik, social- och hälsovård, bildning och förvaltning.

Arbetsgrupperna ska koordineras av kommundirektörerna och förvaltingscheferna.

I en styrgrupp som ska leda projektet sitter bägge kommuners fullmäktigeordförande, styrelseordförande, kommundirektör och förvaltningschef.

Linda Sandblom tog guld i Karis - nära ny rekordhöjd

$
0
0

Höjdhopparen Linda Sandblom från Hangö IK gjorde väl ifrån sig under söndagens stjärntävlingar i Karis. Sandblom var en hårsmån från ett nytt rekord på 191 centimeter.

Linda Sandblom tog guld i höjdtävlingen på centralidrottsplanen i Karis.

Hon tog 185 centimeter på första försöket och var också nära en ny rekordhöjd på 191 centimeter.

- Tävlingen var ganska stabil. Synd att det fattades så lite till 191, sade Linda Sandblom efter tävlingen.

Formen bra, men kan bli bättre

Sandblom hade en motig säsong i fjol men vid årsskiftet blev hon fri från sin skada. Hon beskriver sin form som bra men ännu en liten bit ifrån toppform.

Hon tror att OS gränsen 193 centimeter är ett realistiskt mål.

- Om det kommer i tid så att man kommer med till OS är en annan sak.

Målsättningen i Europamästerskapen är en finalplats.

Berghems baklår bråkar än

Jonna Berghem från Hangö IK blev fyra i 200-metersloppet. Hennes tid var 24,34. Snabbast i loppet var Anna Hämäläinen från Seinäjoki med tiden 23,58.

Söndagen blev ingen succé för Jonna Berghem (nummer 29). Jonna Berghem. Bild: Yle/Patric Westerlund hangö ik,Jonna Berghem

Berghem sade efter loppet att hon fortsättningsvis lider av problem i baklåren.

- Jag känner av det i varje lopp.

Söderlund nära pallen

I kula slutade Tomas Söderlund från IF Raseborg på en fjärde plats. Söderlund stötte 18,31 meter och var sex centimeter från en plats på prispallen. Guldet knep kulstötaren Arttu Kangas med resultatet 20,30.

Tomas Söderlund var nära prispallen under stjärntävlingarna i Karis. Tomas Söderlund stöter kula. Bild: Yle/Patric Westerlund if raseborg,Karis,karis centralidrottsplan,karis telefon games,kulstötning,Tomas Söderlund

Söderlund har en dålig inomhussäsong i bagaget. Han lyckades inte stöta över 18 meter inomhus.

- Inomhussäsongen gick så dåligt att man får tagga ner på målen för den här säsongen, säger Söderlund.

Roope Auivinen gjorde rekord igen

I 19-årsklassen höll sig släggkastarna Roope Auvinen och Josefine Lundström väl framme.

Roope Auvinen från Sjundeå IF gjorde personligt rekord och SFI-rekord för fyra veckor sedan och i Karis var det dags igen.

Avuinen förbättrade sitt rekord med exakt en meter, släggan flög 69,72 meter. Resultatet gav Roope Auvinen silver i släggtävlingen i klassen herrar 19 år. Han vann också diskustävlingen i samma åldersklass.

IF Raseborgs Josefine Lundström vann släggtävlingen för damer 19 år. Hon kastade 45,61.

Dyrt att bygga om Virkby bibliotek

$
0
0

Virkby bibliotek i Lojo måste byggas om och det blir dyrare än beräknat. Stadsstyrelsen remitterade frågan om tilläggsanslag för Virkby bibliotek på sitt senaste möte.

Bokbussen behöver ändamålsenliga lokaler. Det behövs också en hiss och ett nytt bord för kundbetjäning i biblioteket.

Bokbussen i Virkby kommer från och med nästa år att vara Lojos enda bokbuss. Bokbussen i norra Lojo dras in och bokbussen Saima ska i stället köra dubbla turer.

Det innebär att bokbussens samlingar fylls på i Virkby bibliotek under dagen. Personalen måste nu ta sig till och från bokbussen via en brant spiraltrappa.

Bär böcker i famnen

Det går inte att skuffa färdiga modulvagnar med böcker till bokbussen utan personalen måste bära böckerna antingen i famnen eller i korgar eller lådor. En hiss i Virkby bibliotek skulle göra arbetet säkrare och mera ändamålsenligt för personalen.

Bokbussen finns nu i en trång och fuktig lokal och är i stort behov av att förnyas. Betjäningsdisken vid Virkby bibliotek är dessutom gammal och är inte ergonomisk. Den behöver bytas ut.

Pengarna räcker inte till

Det finns 300 000 euro i årets investeringsbudget i Lojo för ombyggnadsarbetena i Virkby bibliotek. Men pengarna räcker inte till.

Kultur- och fritidsnämnden i Lojo hade föreslagit att stadsstyrelsen och i sista hand stadsfullmäktige skulle bevilja 100 000 euro i tilläggsanslag för Virkby bibliotek i nästa års budget.

Stadsstyrelsen beslöt enhälligt på förslag av stadsdirektören att remittera frågan för ny beredning.

BK-46 upp i tillfällig serieledning

$
0
0

BK-46 tog en fin kämpaseger på bortaplan i Helsingfors på fredagen (10.6). Då mötte Karislaget FC Kontu från Gårdsbacka.

Matchen slutade 2-3 (1-2).

Lagen bjöd på en händelserik match på fotbollsplanen i Gårdsbacka.

Tobias Fagerström öppnade BK:s målkonto i den femtonde minuten då han lyckades placera bollen bakom FC Kontus målvakt Christos Zavros.

Fem minuter senare kunde FC Kontu ändå reducera genom Markus Venäläinen.

Strax innan pausvilan hann Mitchell Lopez sätta 2-1 till BK-46.

Mergim Bushi avgjorde

Krigandet fortsatte i den andra halvleken. Hemmalagets Joni Häppölä reducerade till 2-2 när dryga tio minuter av den andra halvleken hade passerat.

Karislaget gav ändå inte upp och i den 70:e minuten lyckades Mergim Bushi fastställa slutresultatet 2-3.

Hemmalaget fick totalt fyra gula kort (52 min. Jyri Mäkeläinen, 89 min. Cassiano Da Paz Costa, 90+4 Jan Ramstedt, 90+5 min. Roope Rahikka). I BK-lägret varnades Alieu Ceesay i 65:e minuten.

Efter segern mot FC Kontu stod BK tillfälligt som etta i serietabellen men ramlade ner på en andra plats efter att FC Honka vann sin match på lördagen.


Bears krossade sömnigt Sun City

$
0
0

Hangölaget Sun City hade inte en chans över Bears från Björneborg. Lördagens match i den amerikanska fotbollens division 2 gick av stapeln i Björneborg.

Matchen slutade 40-14 (7-0, 24-0, 9-14, 0-0). Sun Citys poäng togs av Joakim Lindholm (touchdown) och Lauri Olsbo (touchdown + XP2).

Sun City har haft problem, speciellt på bortaplan, att komma i gång med spelet. Problemet uppenbarade sig även i Björneborg.

- Vi var lite sömniga i början av matchen. Men nog hade vi riktigt otur ibland också, sade huvudtränare Tony Andersson efter matchen.

Försvarsspelet stundvis bra

Enligt Andersson löpte försvarsspelet bra ibland men sedan sjabblade Hangölaget och förlorade bollen.

Orsaken till förlusten var inte heller att laget hade ont om spelare. En 29 man stark trupp åkte från Hangö till matchen i Björneborg.

Nu väntar i praktiken en tre veckors vila och sedan är Hangölaget i elden varje veckoslut i juli. Tre av fyra matcher spelas i Hangö.

Tony Andersson kastar inte yxan i sjön men konstaterar att det inte längre lönar sig att drömma om en första plats i serien.

En dryg rulle tejp och Teo Takala kunde kasta spjut igen

$
0
0

Spjutkastaren Teo Takala från IF Raseborg hade höga mål då han klev in på sportplanen under Karis Telefon Games. Spjutet skulle helst kastas längre än det egna rekordet. Så långt blev det inte, men Takala är nöjd ändå.

22-åriga Teo Takala kastade 73,08 i gårdagens tävlingar i Karis. Hans personrekord är 73,73.

- Det var en bra öppning på säsongen för det var ju relativt nära rekordet.

Det är kanske inte vanligt att redan i första tävlingen ha som mål att slå det egna rekordet.

- De senaste träningarna har varit bra, så därför hade jag rekord som målsättning, förklarar Teo Takala.

Osäker in i det sista

Tacka en rulle tejp för det fina resultatet i tävlingen.

Ännu i fredags var det oklart om Takala skulle delta i Karis Telefon Games. Han hade vrickat foten under en träning ungefär en vecka tidigare, men på fredag kväll bestämde han sig för att delta.

- Jag använde en dryg rulle tejp och allt gick bra.

Inget märkvärdigt med Ruuskanen

Spjutkastning var en gren som fick mycket uppmärksamhet i går eftersom OS-medaljören Antti Ruuskanen var i Karis. Ruuskanen vann med 82,31.

Teo Takala knyckte sig inte trots att Ruuskanen var på plats.

- Nå, det är inte så märkvärdigt. Han är en spjutkastare bland andra spjutkastare.

Takala säger att stämningen mellan spjutkastarna är avspänd. Var och en kastar för sig själv, säger han.

Okej träning i vintras

Teo Takalas mål för den här säsongen är att kasta över 78 meter, delta i finalen i Kalevan kisat och vinna sin gren i FM för herrar 22 år.

Det har han kommit fram till då han analyserat vinterns träningar och då han funderat på hur karriären ska se ut.

Träningarna förlöpte bra i höstas och var okej under vintern. I mars fick Takala en skada i innerlåret som ställde till med trubbel då han tränade.

- Skadan läkte långsamt, men jag kunde kasta igen då jag var med på ett läger i Portugal i april. Jag var litet efter i tidtabellen, men lyckades ta igen tiden.

Spjut bättre än skidåkning

Teo Takala började kasta spjut som elvaåring.

- Pappa förde mig till en tävling, jag hade inte tränat desto mera utan höll på med skidning och fotboll.

I 15-årsåldern tog spjutkastningen över eftersom skidningen började smaka trä.

Takala tävlar nästa gång den 22 juni i Jyväskylä Games.

Rötningsfabrik ska förvandla avfall till gödsel och biogas i Lojo

$
0
0

Avfall från livsmedelsindustrin kan i framtiden förvandlas till biogas och gödsel i Lojo. En ny rötningsanläggning kan också bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.

Som bäst ligger ansökan om miljötillstånd för anläggningen hos Södra Finlands regionsförvaltningsverk. I ansökan förklaras bland annat hur verksamheten ska se ut för att inte orsaka luktproblem. Själva rötningsverket beskrivs som slutet men det finns risk för lukt när långtradarna hämtar rötningsprodukter till anläggningen och de lastas av. Det ska ske inne i slutna hallar.

Matrester, slam, djuravföring kan bil gödsel och gas

Årligen kan anläggningen ta emot 60 000 ton råvara. Några exempel på sådant som enligt gällande lagstiftning kan användas vid biogasanläggningar:

- sådant som i princip duger som människoföda men inte används (till exempel lungor av djur, magar, skinn)
- matrester
- livsmedel som inte längre duger
- biprodukter från livsmedelsproduktionen
- djuravföring
- slam från olika anläggningar
- avfall från mejerier, bagerier samt
- avfall som upstår när man rengör avlopp.

Gödsel

Årligen kan anläggningen producera nästan 100 000 (90 880) ton rötningsmaterial. När vattnet avskiljs från det, får man nästan 15 000 (13 990) ton torkade rötningsrester eller humus. Det är sådant som odlare, grönområdesbyggare och de som tillverkar mylla använder.

Humusen mellanlagras i strängar på Munkaområdet.

Anläggningen kan också producera också över 50 000 (50 980) ton kvävehaltig vätska. Kvävevätskan mellanlagras dels i en täta behållare som byggs i Munka. Dels lagras kvävevätskan på de gårdar som tar emot vätskan.

Biogas

Rötningsverket producerar dessutom metan och annan biogas som i sin tur kan ge mer än 30 000 (31 500) megawattimmar energi. Gasen går till Gasums nät eller används till el och värme.

Nu i Gasums händer

Planerna för biogasverket inleddes för flera år sedan i företaget Taaleritehdas regi och det gick under namnet Biotehdas. Nyss bytte bolaget ägare och nu är det energibolaget Gasums bolag Gasum Biotehdas Oy som ska bygga rötningsanläggningen i Munka.

Stadsdirektör Denis Strandell: Med god vilja kan Piquenique Party ordnas

$
0
0

Trots att arrangörerna för Hangö Beach Piquenique Party redan kastat in handduken så vägrar Hangös stadsdirektör Denis Strandell att ge upp. Han menar att det bara gäller att få myndigheterna att backa lite för att den populära strandpicknicken ska kunna ordnas.

- Jag har haft tät kontakt med Västnylands polischef för att klarlägga stadens och allmänhetens syn på tillställningen och att det ligger i vårt intresse att den skulle få fortsätta, berättar han.

Polischefen Jari Liukku kan inte påverka boten på 3000 euro som arrangörerna Jari Hedman och Ian Eric Wadén fick efter att polisen ansåg att evenemanget svällt ut för mycket.

Strandell vill att Hangöborna får picknicka också i år. Vänner har picnic i parken. Bild: Yle/ Frida Lönnroos jordgubbar,koffparken,parkhäng,picknick,picnic

- Han kan tyvärr inte göra något för att det är en åklagare som tagit beslutet och då kan inte polisen gå och riva böteslappen, det har jag full förståelse för, förklarar Strandell.

Han hoppas snarare på att de tillsammans kunde komma fram till en lösning.

- Jag har främst varit i kontakt med polischefen för att möjliggöra en fortsättning. Jag ville veta under vilka premisser som arrangörerna kan fortsätta ordna evenemanget, säger Strandell.

Lösningen måste komma från myndigheterna

Det har även uttryckts önskemål om att Hangö stad själv skulle fungera som arrangör för picknicken men det ser Strandell inte som en reell lösning.

- Jag är illa rädd för att staden i så fall skulle bli tvungna att stå till svars på samma sätt som dessa herrar, så jag vet inte om det är lösningen, konstaterar han.

Strandell hoppas istället att lösningen ska komma från myndigheterna.

- Regionalförvaltningsverket, polisen och åklagarsidan är de som har lusläst lagen och betett sig alldeles för paragrafrytterimässigt i en fråga som inte är ett problem. Det behövs bara lite god vilja och att de backar lite och så skulle allt vara frid och fröjd, säger han.

Vacker tanke att Hangö skulle stå för boten

Ett av förslagen som kommit bland kommentarerna på Svenska Yles webbplats är att Hangö skulle delta i betalningen av boten.

För Strandell är det inte en alldeles främmande tanke men han menar samtidigt att han inte vet om det skulle vara möjligt.

- Det är en vacker tanke. Till och med rätt så lockande. Men hur det går till om en offentlig sektor skulle delta i en privat bot så jag vet inte. Jag känner inte till hur liturgin kring det hela går, säger han.

Strandell är ändå fast inställd på att det blir ett Piquenique Party också i år.

- Jag hoppas att det sista ordet inte är sagt och att vi hittar en lösning. Om staden kan vara med på ett hörn så är vi absolut det, försäkrar han.

Arrangörerna för forneldarnas natt i Kapellhamnen, Johan Stenman eller Pär Holmström, meddelade också att de av rädsla för att få böter troligtvis inte ordnar evenemanget i år. Det tycker Strandell är synd.

- Det att forneldarnas natt drogs in i det här är beklagligt men jag förstår arrangörernas oro, men jag hoppas att de ordnar evenemanget som planerat och så försöker vi också få det till stånd, säger Strandell.

14.6 kl.10.12: Artikeln har uppdaterats med en kommentar av Denis Strandell om forneldarnas natt.

Raseborgs förvaltningsstadga - varför är den så viktig?

$
0
0

Raseborgs fullmäktige ska under måndagskvällen (13.6) rösta om en revidering av förvaltningsstadgan. För många kan det hela ändå te sig lite byråkratiskt och främmande.

Vad är förvaltningsstadgan och hur påverkar en ändring av den den enskilda invånaren? kanske man frågar sig.

Stadgan är helt enkelt bestämmelsen kring hur stadens organisation och ledning ska se ut - vilka nämnder och sektorer som ska finnas och vad som ska höra till deras uppgifter.

- Det är ett dokument som styr beslutsfattandet i staden. Hur man får fatta beslut och vem som fattar om vad, förtydligar stadsdirektör Tom Simola.

Färre chefer ska göra beslutsfattandet effektivare

Simola menar att det för tillfället finns för många chefer i stadens organistation vilket leder till väldigt utdragna beslutsprocesser. Det vill han råda bot på.

Under måndagens möte beskrev han Raseborg som en väldigt splittrad organisation.

- Man besluter om samma sak i olika hörn utan att veta om varandra. Efter tio månader har jag vant mig men det tog en tid att komma över chocken, uttryckte Simola.

Fyra sektorer istället för fem

De största förändringarna som står i förslaget är att hela organiseringen av den tekniska sektorn skulle ändras.

Förslaget är också att direktionen för intern service helt skulle försvinna och uppgifterna skulle överföras till samhällstekniska nämnden som i framtiden skulle vara tekniska nämnden.

En annan förändring som föreslås sektorn för allmän och ekonomiförvaltning skulle slås ihop med sektorn för koncerntjänster.

Det betyder alltså att stadens organisation i framtiden skulle vara uppdelad i fyra sektioner istället för fem. Med en sektor avser man en administrativ helhet som som ansvarar för stadens uppgifter.

- Det är frågan om att internt arbeta effektivare och få bättre kontroll över saker och ting, säger Simola.

Ny avdelning och tjänst

En ny avdelning för stadsutveckling skulle bildas inom sektorn för koncerntjänster. Avdelningen skulle ha hand om näringsliv, turism, information och marknadsföring, logistik, skärgårdsfrågor och kultur skulle då skapas.

Simola har föreslagit att Fredrika Åkerö skulle tilldelas den nya tjänsten som utvecklingschef. Åkerö är politices kandidat, långvarig SFP-politiker och jobbar för närvarande som ungdomssekreterare i Raseborg.

Övriga förändringar är bland annat att företagsutvecklingsbolaget Novagos roll skulle förändras så att företaget i framtiden endast skulle koncentrera sig på företagsrådgivning.

Inom den tekniska sektorn föreslår Simola att man skulle sammanslå byggnads- och miljöinspektionen.

Avsikten är att skapa större helheter och minska på antalet chefer.

Polisen vid Ingåskola: Säkert en enda trafikröra om morgnarna

$
0
0

Då kommunens trafiksäkerhetsplan uppdateras bongas samtidigt de farligaste platserna för skoleleverna.

Vid Kyrkfjärdens skola är det trångt att föra och hämta med bil.

Jukka Koivunen från polisens trafikövervakningsektion suckar när han ser korsningen vid Kyrkfjärdens skola i Ingå.

- Här är säkert en enda röra om morgnarna. Det saknas helt tydligt en öronmärkt plats där barnen tryggt kan lämnas och hämtas. Men det är relativt lätt att åtgärda, det finns tillräckligt med utrymme.

Koivunen rekommenderar också att trafiken leds enkelriktad runt skolan.

Kyrkfjärdens skola behöver en ny trafiklösning . Vid Kyrkfjärdens skola i Ingå borde trafiken göras säkrare. Bild: Yle/Monica Slotte Ingå,kyrkfjärdens skola i ingå,trafiksäkerhet

Idag kör man in till parkeringsplatsen från en smal väg och ska ut i olika riktningar. Samtidigt rör sig barnen till och från skolområdet, samtidigt som förskolebarn kommer vandrande från ett annat håll.

Föräldraföreningen vid Kyrkfjärdens skola har tagit initiativet till att trafiken runt skolan ses över. Lämpligt nog ska Ingå kommun uppdatera sin trafiksäkerhetsplan.

Kommunen får hjälp med planeringen

Rektor Rigmor Andersson ledsagar en liten delegation från konsultföretaget Ramboll och Närings-, trafik- och miljöcentralen ut på skolgården och förklarar hur vardagen ser ut.

- Vi behöver få en bra helhetslösning för hur skolbussen rör sig och föräldrarna med sina bilar. Det är fint att få hjälp av experter som kanske ser med nya ögon på situationen, säger Rigmor Andersson.

Utanför Kyrkfjärdens skola är vägen bitvis enkelriktad och under vissa tider livligt trafikerad. Den löper också förbi hembygdsmuseet Gammelgården som har sina bilburna besökare. Invid skolan blir det i dagens läge lätt köbildning.

Rambolls Erica Roselius kartlägger problemen tillsammans med Rigmor Andersson, rektor för Kyrkfjärdens skola. Kyrkfjärdens skolas rektor Rigmor Andersson diskuterar skolans trafiklösningar med Erica Roselius från konsultbolaget Ramboll. Bild: Yle/Monica Slotte erica roselius,Ingå,kyrkfjärdens skola i ingå,projektchef ramboll,Ramboll Finland,Rektor,rigmor andersson,trafiksäkerhet

Projektchef Erica Roselius från konsultföretaget Ramboll lyssnar noga. Hon håller med om att det heller inte är en god idé att låta skolbussen köra upp på skolgården.

- Vilka bilar står parkerade här då? Är det personalens? undrar Roselius och synar gården.

- Nej, inga alls. Det är fredat från bilar under skoltid och ska så vara i fortsättningen också, poängterar rektor Andersson. Det är bara matleveranserna som körs in här.

Tillsammans funderar man på om planen invid skejtrampen kunde utnyttjas för att göra trafiken i samband med skjutsandet säkrare.

Trafikvett också på landsbygden

Fältbesöket har startat på morgonen vid Västankvarn skola. Här visar det sig att också en liten landsortsskola kan ha problem med trafiksäkerheten.

Tyngre fordon kör förbi skolan och den rekommenderade hastighetsbegränsningen på 30 km i timmen hålls inte alltid.

Västankvarn skola idkar trafikfostran Bild: Yle/Veronica Montén 100 år,ingå,västankvarn,västankvarn skola,västnyland

En tredjedel av barnen kommer med cykel till skolan och sikten är inte den bästa.

Från skolans sida föreslås trafikfostran också för föräldrarna. Alltfler oroar sig för sina barns säkerhet och bidrar därmed till ökad biltrafik till och från skolan.Också i Västankvarn behövs en bättre vändplats.

Nytt och fint men farligt att vända

Efter renoveringen av Merituulen koulu är det mesta redan välplanerat men det finns ännu saker att förbättra, konstaterar rektor Satu Suonpää.

- Vår skolgård fungerar fint, likaså lejonparten av skjutsandet. På den gamla parkeringsplatsen förekommer däremot farliga situationer då föräldrar kör in för att vända.

Rektor Satu Suonpää presenterar läget vid Merituulen koulu Rektor Satu Suonpää och planeringschef Minna Penttinen visar parkeringen vid Merituulen koulu. Bild: Yle/Monica Slotte Ingå,merituulen koulu,planläggningschef minna penttinen,rektor satu suonpää,skolor (läroinrättningar),trafiksäkerhet

Suonpää berättar att det i första hand är skolans personal som vittnat om det här, då de följt med morgon- och eftermiddagstrafiken.

Trafiksäkerheten kartlades också vid Degerby skola.

Livligare i Ingå sommartid

Kommunens tidigare trafiksäkerhetsplan sammanställdes 2008. De förtroendevalda i Ingå har önskat att planen ska förnyas i år.

På hösten ska man precisera vilka åtgärder som ska företas och hur tidtabellen ser ut.

- Mindre saker är lätta att genomföra. Som att sätta upp ett trafikmärke där vi märker att det behövs. Andra saker kan vara dyrare och ta längre tid, säger planläggninschef Minna Penttinen.

Men det är inte bara trafiken runt skolorna som ska ses över. På sommaren rör sig också mycket båtfolk och sommargäster på orten och det för med sig nya utmaningar.

- Ingå förändras till sommaren och trafiken är livligare på torget, nere i hamnen och runt butikerna. Det bör vi också ta med i planeringen, säger Penttinen.

LU: Matbutik i Virkby rånades

$
0
0

En matbutik i Virkby blev utsatt för grovt rån sent på söndag kväll, rapporterar Länsi-Uusimaa. En man hotade med en kniv och kom över en summa pengar.

En man hotade med en kniv i Valintatalo i Virkby. Mannen var klädd i svarta kläder och hade en kommandoluva på huvudet.

Mannen är ungefär 170 centimeter och smal.


Jan-Erik Till blir rektor för KBG

$
0
0

Vicerektor Jan-Erik Till blir rektor för Karis-Billnäs gymnasium för läsåret 2016-2017. Joakim Lagerbohm går i pension och tanken är att KBG och Ekenäs gymnasium i framtiden fusioneras.

Fusionen kan bli verklighet tidigast hösten 2017 och KBG behöver en rektor under den tid som fusionen förbereds. Bildningsdirektör Robert Nyman har med tjänstemannabeslut förordnat Till att sköta rektorstjänsten.

Tanken är att elever också efter fusionen kan studera både i Karis och i Ekenäs.

Slutbjäbbat - Ingå får en hundpark vid sandplanen

$
0
0

Nu är det klart att hundparken i Ingå ska placeras mellan Västerleden och sandplanen vid Gammelgården.

Kommunstyrelsen i Ingå röstade i går kväll ner förslaget att placera hundparken på Nyckelpigans område österom kyrkbyn. Rösterna föll 8 - 1 för området intill sandplanen.

Nu ska samhällstekniska nämnden göra upp en helhetsplan för hundparken.

Flera områden på förslag

Ingå har redan länge diskuterat vilken plats som är den bästa för en hundpark.

Förutom Nyckelpigans område och området mellan Västerleden och sandplanen har också Ekdungen intill Kyrkfjärdens skola varit på förslag.

Hundarna i Ingå har inte varit samlade på ett ställe sedan hundrastgården vid Merituulen koulu fick ge vika för en idrottsplan.

Simola trött på politikernas beslutsångest

$
0
0

Politikerna kom inte till skott med flera viktiga punkter i den nya förvaltningsstadgan under måndagens fullmäktigemöte. Diskussionen var lång och livlig.

Raseborgs stadsdirektör Tom Simola uppvisade tydlig frustration under mötet men säger till Yle Västnyland att han ändå är nöjd över måndagskvällen.

- Besluten igår gick i rätt riktning. De var helt i linje med det man har diskuterat, konstaterar han.

"Politikerna har bytt åsikt varje vecka"

Många röster hördes och det uttrycktes förbittring över att beslut ska fattas så hastigt, medan stadsdirektör Tom Simola kritiserade beslutsprocessen för att vara trög i Raseborg.

- Det har varit en utmanande process så till vida att många politiker bytt åsikt nästan varje vecka, säger Simola krasst.

Simola tycker ändå att man kom en bit på vägen under måndagens möte.

- Vi har kommit framåt trots stor beslutsvånda bland politikerna. Vi kom ett litet steg framåt och förhoppningsvis tar vi det slutliga steget i september, säger han.

Mera mod behövs

Det fullmäktige lyckades ta beslut om var att krympa de nuvarande fem sektorerna till fyra. En ny teknisk sektor bildades av intern service och samhällstekniska sektorn, och så slog man ihop koncernförvaltning och allmän - och ekonomiförvaltning till koncerntjänster.

Men målet med den nya förvaltningsstadgan är att banta ner antalet chefer. Det dröjer ändå en tid eftersom man remitterade förslaget på avdelningar inom sektorerna.

I praktiken betyder det att man ännu inte beslutat om hur många chefsposter man ska ha i framtiden. Förslaget om att tillsätta en ny utvecklingschefstjänst remitterades också.

- Vi måste samla mod så att vi får en lättare, modernare och snabbare organisation i Raseborg för vi har nog en viss styvhet i vissa funktioner, säger Simola som under fullmäktigemötet riktade hård kritik mot Raseborgs myckna chefer och den långsammas beslutsprocess det leder till enligt honom.

Om vi får en sådan stadga som beredningen kommer med så minskar antalet förmän ganska mycket. Då skulle alla vara tvungna att ta ett större ansvar och se större helheter.

Simola menar att chefsantalet kan minska om förvaltningsstadgan godkänns under nästa möte i september.

- Om vi får en sådan stadga som beredningen kommer med så minskar antalet förmän ganska mycket. Då skulle alla vara tvungna att ta ett större ansvar och se större helheter.

Bättre kommunikation politiker emellan

Simola kom också med en ganska svidande kritik mot politikernas förfarande och sade att han inte minns när han senast skulle ha varit med om en orgaisation där processen diskuteras lika länge som resultatet.

- Det har visat sig att informationsflödet mellan politikerna och partierna emellan inte är så aktivt. För att komma till ett beslut inom en överskådlig framtid så skulle det vara skäl att se över informationen, där har vi alla saker att lära oss, säger Simola.

Han hoppas på att man kunde ha dagsseminarier för politikerna i Raseborg så att man skulle kunna gå igenom ärenden.

- Då skulle kanske alla inte vara lika förvånade. Det verkar som om många hör om en sak för första gången fastän man behandlat den i olika organ under ett halvt år, säger Simola.

De remitterade ärendena tas upp på nästa fullmäktigemöte i september.

Fiskar granskas på kvicksilver i Ingå

$
0
0

Snart vet fiskare i Ingå hur mycket kvicksilver det finns i deras fångst. En forskare vill titta närmare på fiskar från fem olika sjöar i Ingå.

Det är sedan tidigare känt att fiskar, i synnerhet större fiskar, i försurade sjöar kan innehålla mycket kvicksilver. Kvicksilver är en tungmetall som är skadlig för människor och djur, i det här fallet för djur och människor som äter fisken.

I Ingå finns det karga försurade sjöar i Fagervikområdet. En forskare vid Miljövetenskapliga institutionen vid Helsingfors universitet, Tommi Malinen, vill nu undersöka fiskar från Marsjön och fyra andra sjöar i Ingå.

Undersökningen är ett samarbete mellan universitetet, Ingå kommun och den statliga Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM).

Gäddor och abborrar undersöks

Från varje sjö undersöks ett trettiotal gäddor och abborrar av olika storlek. Sjöarna väljs under arbetets gång. De väljs bland följande: Lomträsket, Mörtträsket, Tåtelträsket, Vitträsket, Kockelträsket och Hälftesträsket.

NTM-centralen har dessutom preliminärt lovat bekosta en undersökning av fisk från Marsjön.

Undersökningen kostar Ingå 4 000 euro. Byggnads- och miljönämnden föreslås (14.6) tacka ja till kvicksilverutredningen.

Namninsamlingen hjälpte inte - också Fiskars skola måste ha trådlöst nätverk

$
0
0

En namninsamling med 90 underskrifter mot pekplattor och trådlöst nätverk i skolan i Fiskars har ingen inverkan på Raseborgs stad. Byskolan lämnas inte utanför stadens nya system.

Bildningsnämnden i Raseborg beslöt på tisdagen (14.6) att namninsamlingen inte leder till några åtgärder i det här skedet.

Nämnden ser ingen större fara i trådlösa nätverk i skolorna, säger nämndens ordförande Filip Björklöf (SFP).

- Nämnden och tjänstemännen litar på rekommendationerna från de finska myndigheterna.

Pekplattorna är en del av undervisningen bland annat i Pojo kyrkoby skola. Lärarens kateder i ett klassrum. Bild: Yle/Malin Valtonen 1:1 pedagogik,ipad,kateder,klassrum,pekplatta,pojo,pojo kyrkoby skola,pojo lågstadieskola,skola

De som skrev under namninsamlingen är kritiska till trådlösa nätverk och pekplattor i Fiskarin koulu.

De vill se andra alternativ och hänvisar bland annat till Europeiska rådets rekommendationer från 2011. I resolutionen rekommenderas trådburna internetanslutningar för barn i allmänhet och speciellt i skolor och klassrum.

"Mindre grupp som är aktiv i frågan"

Raseborgs stad har byggt upp ett system där varje enskild elev har en personlig maskin, såsom en pekplatta, som hjälper eleven i studierna. Det här kallas 1:1-pedagogik.

Det nya systemet kommer att utvärderas i höst, säger Björklöf.

- Då kommer vi att se hur det har kommit i gång i skolorna och om det är rätt väg att gå.

Filip Björklöf tror att motståndet mot trådlöst nätverk kommer från en mindre grupp i Fiskars.

- Långt ifrån alla föräldrar har skrivit under namninsamlingen. På listan finns också personer som inte har koppling till skolan.

Senaste läsår hade Fiskarin koulu 67 elever.

Viewing all 25252 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>