Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24463 articles
Browse latest View live

Två stafettbrons för ÖSK i FSSM

$
0
0

Österby Sportklubbs flickor i D16-klassen vann brons i stafettävlingen i FSSM i Pargas på söndagen. Också i H12-klassen fick ÖSK brons.

ÖSK:s D16-lag (Josefina Augustsson, Emma Metzner, Emma Skreslett) förlorade 2.17,5 till vinnarlaget Kraft från Närpes. Tvåa var IF Minken. Nykarlebyklubbens trio slog ÖSK med 21,1 sekunder.

I H12, alltså under tolv år gamla pojkar, vann Österby Sportklubb brons med laget Väinö Lupala, Tomi Sandberg och Wille Laitamäki. ÖSK förlorade drygt minuter och nio sekunder till vinnaren Pargas IF/1. Tvåa var PIF/2 som var en minut och tolv sekunder före ÖSK i målet. Tävlingssträckan var 3x2,5 kilometer. Den första sträckan skidades med klassisk, de två senare med fristil. Elva lag skidade i mål.

I samma ålderklass för flickor kom Österby Sportklubbs lag Isolde Fritzén, Alice Äbb, Saimi Lupala, i mål som femte lag. Segraren Pargas IF/1 va nästan två minuter snabbare än ÖSK. Sju lag slutförde stafetten. Flickorna skidade samma distans som pojkarna i H12-klassen.

I klassen för pojkar under 14 år hade ÖSK två lag i elden. Första laget med Robin Dahlström, Patrik Ingman och Linus Rosendal skidade i mål på en femte plats. Andra laget (Cedrik Sandell, Jonathan Backman, Magnus Österås) var sjunde. Segern gick till Närpes Kraft.

FSSM står för Finlands svenska skidmästerskap.

Resultaten från söndagens stafettävlingar finns här.


Stafettguld till Femman och Länken

$
0
0

FSS-mästerskapen i Pargas blev ett superveckoslut för IF Länken. I stafetten tog de sitt tredje herrguld av tre möjliga. Bäst av damerna var Korsholmsföreningen IF Femman.

På fredagen vann Rikhard Mäki-Heikkilä sprinten, på lördagen vann Jonas Lindell distanstävlingen och på söndagen vann de stafetten. Stafettlaget bestod förutom av de tidigare nämnda av Patrick Kronberg. IF Länken har alltså all anledning att vara nöjda med sina åkares insatser.

I stafetten vann de i överlägsen stil och var till slut hela två minuter före IF Minken på andra plats. Tredje blev Borgå Akilles efter väl genomförda sträckor av bröderna Johan och Joachim Gustafsson.

Lindell skidade första sträckan för Länken och gick en hård kamp mot Victor Lövdal. Det tror han själv att var en avgörande faktor till segern.

- Vi hade snackat lite på förhand att vi skulle dra så hårt vi kan. Vi fick den lucka vi behövde.

"Plåster på såren"

Bland damerna var IF Femman vassast. Sofie Lövdal inledde starkt och hade en betryggande ledning då hon gav över till Jennifer Klemets. Klemets och Jennifer Antell på ankarsträckan såg sen till att Femman behöll ledningen ända in i mål. IF Minken var andra i mål, 35 sekunder efter Femmans förstalag och åtta sekunder före samma förenings andralag.

Lövdal hade innan dagens stafett slutat fyra både i sprinten och i distanstävlingen. Därmed satt ett guld nog lite extra bra.

- Det var lite surt de andra två dagarna, men nu är vi högst upp. Det är plåster på såren, säger hon.

Arrangörsföreningen Pargas IF slutade fyra både på dam- och herrsidan.

Se alla resultat här!

ESC förlorade jämn match mot KylVe

$
0
0

Ekenäs Sport Club åkte på en svidande förlust mot Kylmäkosken Veto i herrarnas futsalliga på söndagseftermiddagen. Matchen spelades i Toijala idrottshus.

Slutresultatet blev 3-2 vilket också var pausresultatet.

ESC hade aldrig tidigare förlorat mot laget från Akaa. ESC och KylVe har spelat mot varandra på flera olika serienivåer, senast i höst i Ekenäs. Då var ESC bättre med hela 9-1.

Trots att ESC dominerade kraftigt i den andra halvleken kunde inte laget skapa de lägen som skulle ha krävts för att överlista Juho Laine i hemmalagets mål. I andra halvleken gjordes inga mål.

I den första halvleken var det hemmalagets Jussi Nyström som var den svåraste spelaren för ESC att stoppa. Tre gånger överlistade han Martin Ekholm i Ekenäslagets målbur. Två av målen kom på assist av Henri Ojala, ett mål kom på passning av Jukka-Pekka Jyrämö.

Nyström valdes till hemmalagets bästa spelare.

Estlander och Istrefi nätade

ESC:s mål gjordes av Johan Estlander på Anton Brotkins passning och av Arber Istrefi i den sista minuten av första halvleken. Istrefis mål kom på ett direkt skott på en frispark.

Estlander som valdes till ESC:s bästa spelare var besviken efter matchen.

- Med bättre skärpa i anfallsspelet skulle vi ju nog ha vunnit den här matchen. Och så harmar det när deras mål kom efter enkla misstag av oss, sade Estlander som agerade lagkapten i ordinarie kaptenen Timo Brotkins frånvaro.

KylVe gick förbi

I serietabellen passerade KylVe nu ESC. Ekenäslaget föll under play off strecket och är piskat att vinna många av de sex matcher som ännu återstår att spela. Nästa match går mot tabellettan Sievi Futsal på bortaplan lördagen den 22:a februari.

Johan Estlander lovade att hans lag kommer att sälja sitt skinn dyrt mot Sievi.

- Vi får Timo (Brotkin) med igen till den matchen och inte åker vi en så lång resa ända dit i onödan. Nog skall vi ha någonting med oss. Vi spelade ju bra mot dem i Ekenäs också, sade Estlander.

I matchen i Ekenäs i slutet av november ledde ESC i paus med 4-1 men förlorade med 7-11.

Ettrige Megim Bushi missar den matchen eftersom han blev utvisad i Toijala. Han fick sin andra varning i de hektiska slutsekunderna då han protesterade mot ett domslut. Också Jonas Sjöblom fick en varning.

SIF-damer förlorade målfattig match

$
0
0

Sjundeå IF åkte på en överraskningsförlust i damernas FM-serie i handboll på söndagen. I den målfattiga matchen var Kyrkslätt IF bättre på sin hemmaplan.

Matchen slutade 16-14 (9-7).

KyIF tog nu revansch på SIF som hade vunnit lagens första match den här säsongen med en marginal på hela tolv mål. I Sjundeå slutade matchen 35-23.

Inka Söderström och Madeleine Lindholm var SIF:s bästa målskyttar i matchen. Båda gjorde fyra mål.

SIF:s övriga mål gjordes av Pernilla Karlsson 3, Emmi Perovuo 2 och Carolina Roos 1.

SIF möter HIFK

I hemmalaget KyIF gjorde duon Maria Jukola – Mari Paukku fyra mål var. Lagets övriga målskyttar: Carla Olenius 2, Linda Fröberg 2, Susanna Kaivola 1, Felicia Grönholm 1, Sofia Andersson 1, Petra Friman 1.

Till bägge lagens bästa spelare valdes målvakterna, i KyIF:s Kajsa Westerlund och i SIF prisbelönades Charlotta Roos.

Matchen sågs av 180 personer.

SIF-damerna spelar sin följande match på lördag (15.2) på bortaplan mot Helsingfors IFK.

Österby föreningsgård kan nu säljas

$
0
0

Nu kan staden Raseborg sälja Österby föreningsgård. Högsta förvaltningsdomstolen prövar inte det besvär som lämnats in för sent.

Staden beslöt i början av 2012 att sälja huset till Kari Vallenius och nu kan staden alltså verkställa det beslutet. Vallenius är fortfarande intresserad av att köpa föreningshuset i Österby, bekräftar Catharina Lindström som är avdelningschef för intern service.

Fram och tillbaka i domstolarna

I oktober 2013 kom Helsingfors förvaltningsdomstol fram till att Raseborgs stads beslut att sälja föreningshuset inte gjorts i felaktig ordning, att stadsstyrelsen inte överskridit sina befogenheter och att besluten inte strider mot lagen.
Det var Österby föreningshus rf och Österby frivilliga brandkår rf och några privatpersoner som hade lämnat in besvär över stadens beslut att sälja.

Nils Jansson och Österby föreningshus rf överklagade Helsingfors förvaltningsdomstols beslut hos Högsta förvaltningsdomstolen.
Besvärsskriften anlände en dag för sent så i slutet av januari i år meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att det leder till att besvären inte prövas.

Staden går på förlust

Nils Jansson säger att han nu bara kan hoppas på att staden inte säljer föreningsgården. Han är övertygad om att Raseborgs stad går på förlust då byggnaden och tomten säljs till Vallenius.

Kari Vallenius erbjuder 125 000 euro för fastigheten, medan föreningen erbjöd sig att betala nästan 2000 euro. Föreningen erbjöd sig också att renovera huset och se till att det i första hand finns till för lokalbefolkningen och de lokala föreningarnas behov.

Raseborgs stad räknar med försäljningskostnader på 16 000 euro eftersom köpen ställer vissa krav. Staden ska bygga omkring 180 meter ny belyst gång- och cykelbana, montera ner brandsirenen på taket, bygga nya elanslutningar och separera vatten- och avloppssystemen.

Österby FBK:s juniorlag behöver också nya lokaler då föreningsgården inte längre finns. Nils Jansson berättar att Österbyborna med experthjälp räknat ut att allt det här kommer att kosta 126 000 euro. Stadsplaneändringen är inte med i den summan.
-Raseborg kommer att gå på förlust om staden säljer fastigheten till Vallenius, säger Jansson.

Ingen institutionsvård i Ingå

$
0
0

I Ingå finns det sedan ett och ett halvt år tillbaka ingen institutionsvård för äldre. Det har innbeurit en ökad satsning på regelbunden hemvård och på serviceboende, säger enhetschef Camilla Biström-Sinclair. Samtidigt innebär det att de som behöver mera vård än serviceboendet kan erbjuda skickas till andra kommuner.

Mary NybergMary NybergMary Nyberg Yle/Minna Almark
Mary Nyberg, som fyller 88 år i mars, flyttade till Lönneberga servicehem för ett år sedan. Före det fick hon hemvård, men även om hon helst hade bott kvar hemma blev situationen ohållbar.

- Mina ben höll inte längre, säger hon.

Enligt henne är det bra att staten har som målsättning att så många som möjligt ska bo kvar hemma så länge som möjligt. Men när man inte klarar sig själv längre måste man ha möjlighet att få den vård man behöver, menar Nyberg.

Många bor hemma i Ingå

Sedan Ingahemmet stängde hösten 2012 finns det ingen institutionsvård eller så kallad långvård i Ingå kommun längre. I stället finns det 56 platser på det effektiverade servicehemmet Lönneberga, där det också finns fem intervallplatser.

Ungefär 50 personer får dessutom regelbunden hemvård. Det betyder att 9 procent av de Ingåbor som har fyllt 75 år bor på servicehem och 9 procent bor hemma med hjälp av regelbunden hemvård.

I Ingå bor 90,5 procent av de som fyllt 75 år hemma. Det är den högsta procenten i Västnyland, som i det här fallet överlag ligger över medeltalet i Finland.

Många utmaningar kvar

Regeringens linje är att öka på hemvården och på det sättet minska på institutionsvården. Målet är att mellan två och tre procent av de som fyllt 75 år får vård på institution, dit hälsocentralens långvård eller ålderdomshem räknas.

Camilla Biström-SinclairCamilla Biström-SinclairCamilla Biström-Sinclair Yle/Minna Almark
Enligt Camilla Biström-Sinclair, som är vårdenhetschef för hemvården i Ingå och för en del av Lönneberga servicehem, är regeringens målsättning bra. Den främsta utmaningen handlar om att ändra på inställningen till hur äldre ska vårdas, säger hon.

- Vi måste jobba på de äldres självbestämmanderätt, både då de bor hemma och på servicehemmen, säger hon. Mycket handlar om attityderna inom vården och det tar tid att ändra den inställningen.

Skickas till andra kommuner

I de fall som en äldre Ingåbo behöver mera vård än servicehemmet kan erbjuda, måste den personen skickas till en bäddavdelning i en annan kommun. Det är fråga om korta vårdperioder då folk behöver tillfällig vård. Hur många personer det handlar om varierar kraftigt, säger Biström-Sinclair, men det är få personer.

- Vi försöker alltid använde de intervallplatser vi har på Lönneberga. Om man måste åka till en annan kommun försöker vi i första hand skicka dem till Sjundeå eller Lojo enligt önskemål, men det har hänt att personer har varit tvungna att åka till Hangö, säger hon. Det viktiga är i alla fall att man får den vård man behöver.

Språket är viktigt

Varpu QvarnströmVarpu QvarnströmVarpu Qvarnström Yle/Minna Almark
För Mary Nybergs del är det viktigt att hon får vård på sitt modersmål.

Varpu Qvarnström, som är medlem i äldrerådet, håller med.

- Det är viktigt att man får vård på sitt modersmål. Det är många äldre som inte förstår finska eller svenska.

Skolflytt i Lojo klar i slutet av februari

$
0
0

I slutet av februari ska Lojo ta ställning till om eleverna i årskurs 5 och 6 i Virkby skola och i Solbrinkens skola ska flytta till Källhagens skola. Före det ska föräldrarna få information om en eventuell flytt.

Det är så trångt i de svenska lågstadieskolorna i Lojo att undervisningen av förskolebarnen lider. Därför föreslår nu svenska utbildningssektionen att eleverna i årskurs 5 och 6 flyttar till samma skola där högstadie- och gymnasieeleverna finns. Mötet hålls i morgon kväll (11.2).
Förskolebarnen får då mera plats i Virkby skola och i Solbrinkens skola.

Det är nämnden för fostran och utbildning som fattar beslut om flytten den 26 februari. Ett möte ordnas för föräldrar och personal den 24 februari.

FSSM, handboll, skidning, bänkpress, futsal och innebandy

$
0
0

Sportmåndag 10.2.2014 fokuserar starkt på FSSM- de finlandsvenska mästerskapen i skidning. Tävlingarna ordnades under veckoslutet i Pargas. Västnylänningarna plockade totalt åtta medaljer i årets FSSM.


I programmet hörs glada ÖSK-flickor som tog brons i ålderklassen D16 i stafett.

I herrarnas FM-liga i handboll spelade Sjundeå IF och BK-46 från Karis oavgjort. Det oavgjorda resultatet var det första i FM-ligan den här säsongen där drygt 70 matcher har spelats. I damernas FM-serie åkte Sjundeå IF på en aningen överraskande förlust mot Kyrkslätt IF.

I futsalligan för herrar förlorade Ekenäs Sport Club mot Kylmäkosken Veikot. Matchen som spelades i Toijala slutade 3-2 till hemmalaget. ESC föll nu under slutspelsstrecket. Sex omgångar återstår att spela av grundserien.

I herrarnas innebandytvåa slog Raseborg Knights Jokerit från Helsingfors med 8-7. Och i Tervo i Savolax avgjordes på lördagen och söndagen FM-titlarna i bänkpress. Ett par medaljer kom till Västnyland då KK Ekens lyftare slog till.

I Sportmåndagsstudion Jonas Sundström och Bubi Asplund.


Långtradare körde av vägen vid Predium

$
0
0

På lördagsförmiddagen körde en långtradare av vägen på riksväg 25. Föraren som blivit i kläm i styrhytten, lyckades ta sig ut ur bilen med hjälp av förbipasserande.

Olyckan inträffade vid avtaget till Predium vid gränsen mellan Raseborg och Hangö.

Föraren klarade sig med smärre skador. Han fick ett antal skrubbsår och blåmärken.

Bilen fick omfattande skador och går enligt polisens uppskattning inte att reparera.

Olycksorsaken är tillsvidare oklar.

Polisen och räddningsmanskapet skötte trafikstyrningen medan fordonet lyftes från diket. Fyra räddningsenheter, en av dem från frivilliga brandkåren, deltog i räddnings- och röjningsarbetet. Två polispatruller deltog också i arbetet.

Nya KSF-chefen Barbro Teir: Texter på finska tänkbart

$
0
0

KSF-Medias nya mediechef och ansvariga utgivare Barbro Teir säger att KSF Medias tidningar kunde börja skriva på finska för att producera innehåll som är attraktivt också på andra sidan språkgränsen.

Teir oroar sig över att finlandssvenska medier över lag inte har tillräckligt stor genomslagskraft i Finland.

- Ibland finns det väldigt intressant journalistik som görs i finlandssvenska medier och som också går över språkgränsen, men jag tror att vi har kapacitet till större genomslagskraft, säger Teir.

Teir tycker att KSF Medias tidningar kunde börja skriva på finska för att attrahera en större finskspråkig läsarkår.

- När det gäller den finska publiken så ska vi komma ihåg att det finns en ganska stor grupp som har finska som modersmål men som gärna vill ta till sig innehåll på svenska, så det kan vara onödigt att göra det på finska i vissa sammanhang. Annars tycker jag att vi jätte öppet ska fundera på också andra språk, säger Teir.

"Det behöver tänkas om"

Schildts & Söderströms verkställande direktör Barbro Teir utsågs i dag till vd och ansvarig utgivare för mediekoncernen KSF Media.

- En av orsakerna till att jag ville ha det här jobbet är att det behöver tänkas om. Fortsätter vi som nu kommer det inte att bli bra. Jag förstår, det förstår alla, att det här är en enorm utmaning och definitionen på hur man lyckas får vi säkert fundera på under årens lopp. Men just för att det är så utmanande och för att det är så mycket som måste tänkas annorlunda så tycker jag att det här är ett intressant arbete, säger Barbro Teir.

Teir vill inte ännu uttala sig om några konkreta förändringar inom KSF.

- Det kommer säkert att ske förändringar, men jag vill inte gå in på vad det blir förrän jag har haft möjlighet att sätta mig in i arbetet. Jag tillträder den första mars och det tar en stund att komma in i jobbet. Men jag tror att vi ganska snabbt hittar en riktning och att resultaten av de nya linjevalen kommer att synas inom en snar framtid. Men vilka de valen blir, det vet jag inte i dag.

Lång erfarenhet av tidningsbranschen

Barbro Teir har en lång erfarenhet av tidningsbranschen och framför allt av Hufvudstadsbladet. Hon var redaktionschef för Hufvudstadsbladet 1997-2002 och utnämndes 2002 till chefredaktör och ställföreträdande ansvarig utgivare. Hon var också chefredaktör och ansvarig utgivare för veckomagasinet Volt 2006-2008.

Barbro Teir övergick till Söderström & Co 2008 och blev sedan verkställande direktör för Schildts & Söderströms i samband med fusionen av Schildts förlags Ab och Söderström & Co.

Barbro Teir föddes 1963 i Vasa och blev politices magister från Helsingfors universitet 1990.

Tidningschefen får ett stort ansvar

I slutet av november meddelade KSF Media att man förnyar sin organisation och söker en mediechef. Den nya mediechefen blir ansvarig utgivare för samtliga tidningar i koncernen och har det övergripande ansvaret för bolagets ekonomi.

Den tidigare vd:n Henrik Johansson börjar leda Konstsamfundets Amos Anderson-projekt.

Hufvudstadsbladets chefredaktör Jens Berg blir vice-vd och ställföreträdande ansvarig utgivare för KSF Media.

- Jag är jätteglad att det blev Barbro Teir. Hon har den kombination som jag ser att vi kommer att behöva. Det vill säga dels ett branschkunnande och ett tidningskunnande och dels ett kommersiellt kunnande från hennes tid som vd. Det här är den mest optimala lösningen som vi kunde få på KSF, säger Jens Berg.

I KSF Media ingår tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Borgåbladet, Östra Nyland, Hangötidningen och Loviisan Sanomat.

Mari Koli leder Schildts & Söderströms tillfälligt

Johan Aura, som är vice ordförande i Schildts & Söderströms styrelse ser att Schildts & Söderströms i dag är ett stabilt bolag vars ekonomiska utveckling går åt rätt håll, samtidigt som utgivningen både av litteratur och läromedel är stark.

- Rekryteringsprocessen för att hitta en ny vd torde knappast bli svår. Förlaget har stärkt sin position på marknaden de senaste åren och är en attraktiv arbetsplats för kvalificerade krafter, säger Aura.

Schildts & Söderströms vice vd, ansvariga förläggaren Mari Koli, leder verksamheten under en övergångsperiod.



Läs en längre intervju med Barbro Teir på Hufvudstadsbladets webbplats.

Läs också:
Det praktiska ansvaret finns kvar hos chefredaktörerna
"En lösning med brett stöd i bolaget"

"Inkompetens i staden!"

$
0
0

Måndagssnackarna tog tag i den senaste tidens heta debattämnen. Domen angående Raseborgs stads oförmånliga hyreskontrakt föll snabbt.

- Inkompetensen i staden är helt otrolig! Det är hela tiden misstag. Det bevisar att man inte följer sin tid, säger en upprörd Lena Selen.

Egon Blomqvist har mera förståelse för misstaget.

- Jag tycker lite synd om den där tjänstemannen. Han gjorde nog allt i god tro. Sådant här händer när man i dagens läge hittar en färdig elektronisk mall. Jag tror det var fråga om lättja och tidsbesparing.

- I Evitskogsrevyn skrattar man åt Raseborgs politik, gå och se den så förstår du att det är exakt så, säger Lena.

Knipan är ett annat hett ämne. I dag på måndag (10.2) behandlar stadsstyrelsen i Raseborg ärendet om Knipan. Ännu vet vi inte vem som tar över, men måndagssnackarna har själv förslag.

- Någon har föreslagit bordell, säger Egon.

- Ja, där uppe i tornet. Så skulle man hänga röda lyktor där, fortsätter Lena utveckla konceptet.

Och så har vi Y-tågen, en given klassiker. Nu fick de respit ett par år, men kommunikationsministeriet kastar bollen över till kommunerna. Vad ska Ingå göra för att trygga Y-tågens framtid?

- Det är sorgligt, men jag är osäker på vad Ingå kan göra. Stationsområdet ligger på ett grundvattenområde, man kan inte göra så mycket. Vill man ta tåget så tar man bilen till Kyrkslätt, och inte till Ingå, säger Degerbybon Lena Selén.

Förutom de här samtalsämnena dissekerade måndagssnackarna också socialdemokratiska partiets utmaningar och äldreomsorgen.

Topp fem på Västnylands webb

$
0
0

Artiklar om Raseborgs stad intresserade mycket på Yle Västnylands webb under den gångna veckan. Tre av de fem mest lästa artiklarna handlade om Raseborgs stad. Också en trafikolycka och Hjallis Harkimos uttalanden intresserade webbsidans läsare.

Artikeln om ett fel i hyresavtalet mellan Raseborgs stad och krögaren Frank Holmström engagerade Yle Västnylands webbläsare mest under tiden 3-9.2. Felet i avtalet gör att Holmström, som driver grillrestaurangen Korv-Görans i Ekenäs, får elektriciteten i betald av Raseborgs stad. Nu ska staden se över sina rutiner vad hyreskontrakt beträffar.

Den näst mest lästa artikeln handlade om affärsmannen Harry "Hjallis" Harkimo och hotellplanerna i Hangö. Harkimo, som intervjuades i Spotlight på tevekanalen Yle Fem, vill inte ta all skuld för de misslyckade hotellprojekten i Hangö. Också politiker i Hangö säger sin åsikt i saken.

Kommande uppsägningar intresserar

Den tredje mest lästa artikeln på Yle Västnylands webb senaste vecka berättade om att staden Raseborg kanske tvingas säga upp personal. I nyheten sägs bland annat att stadens kassakista blir allt tommare och att det är möjligt att staden tvingas hyvla bort flera årsverken än man tidigare trott.

Fyra på listan över mest lästa artiklar senaste vecka kommer notisen om en i trafikolycka i Horsbäck på fredagen 7.2. På grund av olyckan grötade trafiken till sig för en stund. Ingen människa skadades i olyckan.

Att 34 personer har sökt det lediganslagna jobbet som turistsekreterare i Raseborg var den femte mest lästa nyheten på webben. Den nya turistsekreteraren anställs till slutet av det här året.

Den artikel som handlade om det jordbruksstöd som betaldes ut år 2013 till olika håll i landet lästes mycket också på Yle Västnylands webbsida. Artikeln berättade att Proagria i Uleåborg fick nästan 1,3 miljoner euro i jordbruksstöd i fjol. Sammanlagt utdelades drygt två miljarder euro i stöd.

Också artikeln om jordbruksstöden i Nyland intresserade.

Det praktiska ansvaret finns kvar hos chefredaktörerna

$
0
0

Det dagliga arbetet på tidningen Västra Nyland kommer inte att förändras i och med att chefredaktören inte längre är ansvarig utgivare, tror chefredaktör Tommy Westerlund.

Det praktiska ansvaret finns nog kvar hos chefredaktörerna, kommenterar han omorganiseringen inom KSF Media.

Schildts & Söderströms verkställande direktör Barbro Teir blir vd och ansvarig utgivare för mediekoncernen KSF Media, som förnyar sin organisation. Den nya mediechefen har det högsta journalistiska ansvaret i och med att hon blir ansvarig utgivare för samtliga tidningar i koncernen. Hon har dessutom det övergripande ansvaret för bolagets ekonomi.

Åsikter om innehållet

Enligt Tommy Westerlund på tidningen Västra Nyland får mediechefen Teir närmast ett juridiskt ansvar.

- Men eftersom hon också blir journalistisk chef, kommer hon säkert att ha åsikter om tidningarnas innehåll på ett helt annat sätt än tidigare vd:n.

Många förändringar på väg

Vilka förbättringar omorganiseringen inom KSF Media ska leda till för tidningen Västra Nyland kan chefredaktören inte säga i det här skedet.

- Omorganiseringen har ju bara börjat i och med att Barbro Teir blir utnämnd. Jag tror nog att det kommer att bli en hel del andra ändringar i organisationen, men det vet vi ännu ingenting om.

Chefsvalet ingen överraskning

Att Barbro Teir blir vd och ansvarig utgivare för mediekoncernen KSF Media var knappast någon överraskning för folk inom branschen, säger Westerlund.

- De krav som ställs på den här personen uppfylls av väldigt, väldigt få - att ha en gedigen journalistisk erfarenhet plus vd-erfarenhet.

Barbro Teir är ny mediechef på KSF

Skåldögårdar får Västra Nylands miljöpris

$
0
0

Fyra djurgårdar på Skåldö i Ekenäs skärgård får Västra Nylands miljöpris 2013. Backa, Grevö, Nabben och Solbacka får priset för sitt arbete med naturbetesmarker.

Priset delades på måndagen ut av Sophie von Julins stiftelse i samarbete med tidningen Västra Nyland.

Herefordko på Nabben på SkåldöKo på NabbenHerefordko på Nabben på Skåldö Yle / Helena Rosenblad

Enligt prismotiveringen får djurgårdarna på Skåldö priset för sitt arbete med naturbetesmarkerna och det nationellt viktiga landskapsområdet på Skärlandet, Skåldö i Raseborg.

- Området är unikt och och betesdjuren är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, heter det i prismotiveringen.

Återskapar vårdbiotoper

Enligt priskommitténs ordförande Fredrik von Limburg Stirum ligger Finland efter de nationella målsättningarna att återskapa gamla vårdbiotoper.

På Nabben finns ett 40-tal hästarHästar på NabbenPå Nabben finns ett 40-tal hästar Yle / Helena Rosenblad

- Naturliga betesmarker utanför egentlig åkermark hör till våra allra artrikaste miljöer. Årets miljöprisvinnare och deras betesdjur utför ett arbete som gör att dessa värdefulla miljöer bevaras till glädje för både växter, fågelliv, djur och människor, säger von Limburg Stirum.

Stärker biodiversitet

Riksdagsledamoten Thomas Blomqvist som är medlem i priskommittén poängterar att djurgårdarna på Skåldö har lyckats kombinera djurhållning med att förstärka biodiversiteten på ett hållbart och miljövänligt sätt.

- Det gläder mig att premiera jordbrukare som framgångsrikt har skapat livskraftiga företag som fungerar på en traditionell grund men samtidigt är väl anpassade till vår värld, säger Blomqvist.

Henry Brunström på NabbenHenry BrunströmHenry Brunström på Nabben Yle / Helena Rosenblad

Överraskning

Alla fyra gårdar har kor. På Nabben finns det förutom dikor också hästar. För Henry Brunström på Nabben kom miljöpriset som en total överraskning

- Jag var nog som fallen från skyarna när han ringde och berättade.

Från mitten av 1960-talet till början av 1980-talet fanns det inte kor som betade på Nabben.

Olle Biström på Grevö gård på SkåldöOlle BiströmOlle Biström på Grevö gård på Skåldö Yle / Helena Rosenblad

- I början av 80-talet hade det hunnit börja växa igen och många områden var som en vassdjungel och nu är de helt öppna och korta, berättar Brunström.

Priset värmer

På Grevö gård har Olle Biström och hans fru haft hand om mjölkkorna sedan år 1994. Han blev glad när han fick veta att hans gård är en av gårdarna som får Västra Nylands miljöpris.

- Det värmer. Myndigheterna börjar bli litet småpottiga mot oss så det är bra att det finns någon annan som tycker att man kanske gör någonting klokt.

Många minns Gennarby mejeri

$
0
0

En hel del minnen väcks till liv i Tenala Servicehus, där en utställning om Gennarby öppnade i dag. Många av de som tittade på fotografierna från trettiotalet framåt kände igen både platser och mänskor.

Det är Asta Seppänen från Arbetarnas bildningsförbund i Västra Nyland, som har letat fram fotografierna och luskat reda vilka de är som syns på bilderna.

- Jag har trakasserat alla Tenalabor som jag har mött på Ekenäs torg för att få reda på vilka personerna på bilderna är, säger hon.

Resultatet är ett collage av bilder av fordon, platser och mänskor som har med Gennarby mejeri och bageri att göra. Det är Leo Björkqvist, som var chaufför på mejeriet, som har tagit en stor del av bilderna.

- Han var intresserad av bilar, så därför är de rätt väldokumenterade, skrattar Asta Seppänen.

Tidig väckning

Helge Lindholm är en av de som minns Gennarby mejeri väl.

- Vi levererade mjölken dit från våra sju kor, berättar han.

- Och min son jobbade på bageriet. Han startade halv fem hemifrån när han cyklade dit. Senare köpte han bil.

Andelsmejeri i Tenala

Det var år 1934 som en grupp jordbrukare i Tenala bestämde sig för att bilda ett andelsmejeri i Gennarby. Ett antal år senare grundades också ett bageri.

Gennarby andelsmejeri övertogs år 1965 av Jordbrukarnas Mjölkcentral och bageriet fortsatte i Hemholmens regi samma år. Bageriverksamheten flyttade så småningom till Ekenäs.

År 1987 fusionerades Hemholmen med Ingman och 1990 sålde Ingman sin bageriverksamhet till Fazer. I december 2003 beslöt Fazer att lägga ner verksamheten i Ekenäs.

Se bilder från utställningen om Gennarby:


Pojo affärscentrum får ny ägare

$
0
0

Det ser nu ut som om Pojo affärscentrum kan få ny verksamhet i sommar. Jan Westman som driver charkuteriföretaget West Chark i Pojo har gett ett anbud på 45 000 euro för hela fastigheten.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt i går att staden säljer sin andel i aktiestocken till Westman. Staden innehar 52,5 procent av aktiestocken och den säljs för 23 625 euro. Staden övertar ansvaret för lånet.

De övriga aktierna ägs av Aberdeen Property Fund Finland. Fonden är beredd att fatta beslut om försäljning av sin andel den här veckan.

En stor del av Pojo affärscentrum har stått tom sedan K-affären i Pojo stängde.

Björn Heir: "Alla förslag om Lojoskolor dåliga"

$
0
0

Framtiden för det svenska skolnätet oroar Lojoföräldrar. För tillfället finns det egentligen inga bra alternativ samtidigt som det florerar rykten om att Solbrinkens skola ska läggas ner.

Rektor Birgitta LönnBirgitta Lönn är rektor vid SolbrinkensRektor Birgitta Lönn Yle/Sofia Lindahl

Solbrinkens skola i LojoSolbrinkens skola i Lojo centrum.Solbrinkens skola i Lojo Yle/Sofia Lindahl

Ikväll (11.2) ska den svenska bildningssektionen ta ställning till hur bristen på rum inom den svenska dagvården och skolväsendet ska lösas.

Grundproblemet är att det inte finns tillräckligt stora lokaler för dagisbarnen i Lojo centrum samtidigt som det finns lediga lokaliteter i Källhagens skola i Virkby. Tanken är att flytta en del av dagisbarnen till Solbrinkens skola i Lojo centrum, vilket i sin tur blir ju också Solbrinkens skola för trång.

Läs artikel om lojoföräldrarnas oro.

Det mest aktuella förslaget är att flytta årskurs 5 och 6 i Solbrinkens skola i Lojo centrum och i Virkby skola till Källhagens skola i Virkby.

"Inte aktuellt att lägga ner Solbrinkens skola"

I rapporten om hur Lojos servicenät ska se ut år 2018 står det att man siktar på att lägga ner Solbrinkens skola helt år 2017.

Lojoföräldrar som har läst rapporten på nätet är oroliga för att flytten av årskurs 5 och 6 är ett första steg i den riktningen.

SFP:s Björn Heir, som är viceordförande i den svenska bildningssektionen, manar ändå till lugn.

- Så vitt jag vet är rapporten inte bas för någon planering, den har inte ens diskuterats i bildningsnämnden, säger han.

Birgitta Lönn som är rektor vid Solbrinkens och Virkbys skola intygar att en diskussion om en eventuell stängning av Solbrinkens skola inte är aktuell.

- Alternativet rimmar illa med tankegången om att det ska finnas dagvård, förskola och skola som närservice.

Att flytta årskurs 5 och 6 från Solbrinkens skola till Källhagens skola innebär ändå att Solbrinkens skola blir känslig för till exempel förändringar i elevunderlaget, intygar hon.

"Alla förslag är dåliga"

Lönn hoppas att man så snabbt som möjligt kan fatta ett beslut om hur problemen ska lösas.

- Det borde fattas ett beslut så att vi kan gå vidare, gärna på längre sikt. Vi står för tillfället på stället och det skapar en orolig stämning både bland föräldrar och personal.

Enligt Björn Heir är alla förslag som finns för tillfället rätt dåliga.

- Vi söker fortfarande efter lösningar.

Läs artikel om skolflyttens tidtabell.

Knipan såldes

$
0
0

Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs har sålts till företagarna Don Björkström och Yngve Lignell. De ingår ett femårigt hyresavtal med krögaren Hans Lundström i Ekenäs.

Raseborgs stadsstyrelse beslöt på måndagen enhälligt att sälja Knipan till Björkström och Lignell för 167 500 euro. Utgångspriset var 350 000 euro.

Enligt stadsdirektör Mårten Johansson fanns det inget annat alternativ än att sälja Knipan eftersom kostnaderna är för höga.

Ett gängse pris

Stadsstyrelsens ordförande i Raseborg Anders Walls (SFP) säger att försäljningspriset 167 500 euro kan kännas lågt men det var det högsta anbudet staden fick.

- Priset kan sägas vara ett gängse värde. Av de intressenter vi hade var det här anbudet det högsta, säger Walls.

Han påminner om att Knipan är ett gammalt hus med ganska stora underhållskostnader.

- Byggnaden kommer också att kräva investeringar. Och den verksamheten man driver där, alltså restaurangverksamhet, kan ju bara hämta en viss del, säger Walls.

Att det står klart att Hans Lundström fortsätter som krögare på Knipan ser stadsstyrelseordförande Walls som en positiv sak.

- Nu kan man trygga restaurangverksamheten fem år i streck och behöver inte med väldigt korta verksamhetsperioder bedriva krogen.

- Som helhet tycker jag att det är en bra sak att man har den här krögaren (Lundström) här bakom. Det är kanske det som är det viktigaste för de flesta här i Västnyland att det finns en restaurang där, säger Anders Walls.

Fortsätter som förr

Yngve Lignell som är den ena nya ägaren säger att verksamheten tillsvidare fortsätter som förr.

- Tillsvidare har vi restaurangen uthyrd, säger Lignell.

Hans Lundström som innehar restaurang GH i Ekenäs drev Knipan i fjol somras och kommer alltså att fortsätta ha restaurangverksamhet på Knipan de kommande fem säsongerna.

Björkström och Lignell vill fortsätta utveckla restaurangverksamheten på Knipan. Björkström som är från Karis har utbildning i restaurangbranschen. Han har tidigare innehaft skoaffären Sko-Don i Karis. Han har de senaste 15 åren jobbat i Spanien och Sydamerika.

Lignell driver Hotell Galaxy och restaurang Mac Daniel´s grill i Kimito. Han har i 15 års tid ansvarat för restaurangverksamheten under Baltic Jazz i Dalsbruk.

Österby skola vann Värmeljusjakten

$
0
0

Klass 3 i Österby skola i Raseborg samlade in över 65 000 värmeljusskal och vann därmed tävlingen Värmeljusjakten på avfallshanteringsbolaget Rosk´n Rolls område.

Tomi Sandberg och Adrian FunckTomi Sandberg och Adrian Funck visar stolt upp diplomet.Tomi Sandberg och Adrian Funck Yle/ Bubi Asplund


Vinnarna får som pris en klassutfärd till Munka avfallscentral i Lojo och biljetter till simhallen i Lojo.

På andra plats kom klass 1 och 2 i den finska skolan Lohjansaaren koulu på Lojoön.

På tredje plats kom klass 4 i Höjdens skola i Tenala i Raseborg.

Värmeljusjakten, som arrangeras av Rosk´n Roll, började i november och slutade i slutet av januari.

Mål att sporra elever

Målet var att få skoleleverna att följa med sina konsumtions- och sorteringsvanor.
Dessutom ville Rosk´n Roll uppmuntra eleverna att vara kreativa och bilda nätverk på jakten efter använda värmeljusskal.

I februari hämtar Rosk´n Roll skalen från skolorna. Skalen ska sedan återvinnas.

Paus nästa läsår

Värmeljusjakten ordnas inte under läsåret 2014-2015 i Västnyland. Enligt informatör Kaisa Halme på Rosk´n Roll beror det här på att Rosk´n Roll också vill uppmuntra till andra saker än återvinning. Så det är möjligt att en annan slags tävling ordnas i framtiden. Orsaken till uppehållet är också den kommande fusionen med Östra Nylands Avfallsservice Ab. I och med fusionen måste man se över vilka resurser bolaget har för den här verksamheten, förklarar Halme.

Det är tänkbart att Värmeljusjakten i framtiden ingår som en del i en annan slags tävling och att jakten pågår ett helt läsår. Beslut har alltså ännu inte fattats i saken.

Låg tröskel till seniorrådgivningen i Raseborg

$
0
0

I dag öppnade seniorrådgivningen i Raseborg sina dörrar för de första klienterna. Det är mottagningspunkten i Karis som invigde den nya servicen för de äldre i staden.

- Man har redan länge tänkt att det har saknats en servicepunkt för äldre eftersom det är vikigt att vi böjar stöda hemmaboendet i ett så tidigt skede som möjligt, säger hälsovårdare Camilla Stenström.

Hennes jobb kommer i princip att gå ut på att titta på de individuella behoven hos de äldre och på olika sätt ge den hjälp som behövs.

Utmaning att få ut infon

Enligt hälsovårdare Cecilia Blomfelt är det viktigt att tröskeln att kontakta seniorrådgivningen är så låg som möjligt.

- Det ska vara lätt att komma in till oss, det finns inga frågor som inte hör hemma på seniorrådgivningen, säger hon. Den stora utmaningen blir att folk hittar oss och att infon når de äldre.

Seniorrådgivning i Hagahemmet i EkenäsRådgivningspunkten i Ekenäs är nästan färdigt inredd. Bland annat gardinerna saknas.Seniorrådgivning i Hagahemmet i Ekenäs Yle/Minna Almark
Rådgivningen riktar sig till alla som har fyllt 65 år. Ingen kommer att få någon kallelse, utan man kan sticka sig in på mottagningspunkterna i Karis, Ekenäs och Pojo. Man kan också beställa tid per telefon till rådgivningen och det är också möjligt att träffa rådgivningspersonalen på andra ställen i Raseborg.

Klienterna kan styras vidare

Minnesskötare Christel Roth kommer att jobba med att sköta rådgivningen i Karisområdet.

- Det kan handla om fysiska problem eller problem med minnet. Vi kan till exempel styra klienterna till vård i hemmet eller till dagverksamheten, säger hon.

Seniorrådgivningens öppna mottagningspunkter betjänar i Karis hälsostation på tisdagar klockan 8-10, på Hagahemmet i Ekenäs på onsdagar klockan 8-10 och på Mariebacken servicecentral i Pojo på torsdagar klockan 8-10.

Viewing all 24463 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>