Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24463 articles
Browse latest View live

Hangö och Raseborg väntar med ambulansåsikt

$
0
0


Det är fortfarande oklart hur Hangö och Raseborg ställer sig till att de brådskande ambulanstransporterna skall skötas av Västra Nylands räddningsverk, som Västra Nylands sjukvårdsområde har föreslagit.

Ingå har tidigare sagt ja till det förslaget, men stadsstyrelserna i Raseborg och Hangö bordlade ärendet igår (10.2).

I Hangö berodde det här närmast på att det är osäkert vad det hela kommer att kosta, enligt Sten Öhman (SFP) som är viceordförande i stadsstyrelsen i Hangö.


Matmecka ska liva upp Pojo

$
0
0

Förändringens vind blåser genom den gråa kyrkbyn i Pojo. Jan Westman, som driver charkuteriföretaget West Chark i Pojo, ska bli ny ägare till Pojo affärscentrum. Fastigheten har till stora delar stått tom sedan K-affären stängde.

Från och med försommaren ska fastigheten bli ett vardagsrum med mat och umgänge.

- Det här kom lämpligt för vår verksamhet. Vi har åtminstone utrymmesbrist för tillfället och vi ska utveckla ett koncept för närmat, säger Westman.

Jan Westman och julskinkornaJan WestmanJan Westman och julskinkorna Yle/Monica Slotte-Wallenius

Överloppskött

Westman vågar inte erkänna att verksamheten går så pass bra att man därför är tvungen att utvidga, men han har ändå en stark tro på framtiden. Pojo affärscentrum kommer att fyllas med kött.

- Om vi har kvar biffar av nöt innerfilé eller kycklingbiffar så kan vi sälja dem här till ett reducerat pris. Det är som en outlet för kött.

Förutom kötthandel är det meningen att fylla Pojo affärscentrum med ett kafé och en restaurang.

- Tanken är att det ska bli ett vardagsrum, ett slags matmecka.

Ingen billig affär

Jan Westmans anbud ligger på 45 000 euro för hela fastigheten. Westman ser ändå inte att affären är billig.

- Innan konceptet är klart kommer det nog att bli dyrt. Jag har inga färdiga kalkyler, men fasaden ska piffas upp och vi kommer att gå genom det inre. Det är nog ansenliga summor som går åt.

Westman säger att han ska jobba hårt för att få igång verksamheten i Pojo affärscentrum redan till försommaren.

Uppskattning

Bland Pojobor anses Westmans köp som en positiv injektion av energi.

- Jag har fått mycket positiv respons. Det känns faktiskt bra. Byandan är nog riktigt prima här. Som bybo här ligger det varmt om hjärtat att kunna göra något sådant här. Det har varit länge i åtanke.

Visionerna för Knipan ännu hemliga

$
0
0

Planerna för sommarrestaurang Knipan i Ekenäs är ännu i sin linda och de nya ägarna är rätt så förtegna om de långsiktiga planerna för restaurangen.

De nya ägarna är Don Björkström och Yngve Lignell, båda ursprungligen från Raseborg.

Det som är klart är att Ekenäskrögaren Hans Lundström kommer driva restaurang Knipan i fem år framåt. Lundström hade hand om Knipan ifjol somras och driver sedan tidigare tre andra restauranger i Ekenästrakten.


Lundström är själv nöjd över avtalet med företagarduon.
Hans LundströmHans Lundström hade hand om Knipan sommaren 2013.Hans Lundström Yle/ Maria Wasström

- För mig passar det här arrangemanget utmärkt. Fem år räcker för mig, åldern kommer emot, säger Lundström.

Visioner finns

Visioner finns för Knipan, men i det här skedet vill varken de nya ägarna eller Lundström berätta mera. Knipan kommer tillsvidare att skötas som förut och senare ska den anrika restaurangen renoveras.

Lundström lovar också att sommarrestaurangen kommer att vara mera öppen i år än vad den var förra sommaren.

Vad händer med andra våningen?

Ett av kraven som säljaren Raseborg stad ställde var att Knipan fortsätter som restaurang. Dock kan andra våningen användas till annan verksamhet.

Enligt Lundström är det inte ännu klart vad som kommer finnas på andra våningen. Men Lundström tror att något trevligt kabinett skulle passa bra där.

- Någon talade om bed and breakfast, men det tror jag inte alls på, säger Hans Lundström.

Årets restaurang finns i Kronohagen

$
0
0

Finlands gastronomiska sällskap har premierat Restaurang Ask i Kronohagen i Helsingfors som Årets restaurang. Som motivering till utnämningen nämns en förstaklassig kombination av smakupplevelser, stämning och betjäning.

Priset som i en liten Ask.

Enligt gastronomerna har Ask en hög kunskap om råvarorna de använder, men det var betjäningen som fick juryn att bestämma sig för att det är Ask som skall få utnämningen Årets restaurang 2014. Kunden kan få betjäning på flera språk i Ask - finska, svenska, engelska, norska och spanska.

Det är krögarparet Linda Stenman-Langhoff och Filip Langhoff (uppväxt i Karis) som driver restaurangen på Estnäsgatan 8. Paret har erfarenhet av att arbeta i topprestauranger i Helsingfors, men också i restauranger i Norden och Sydeuropa. Filip Langhoff är stolt över utnämningen.

- Det är klart att det känns bra då det man gör och det man jobbar och brinner för blir uppskattat. Vi har valt att vi gör det vi vill göra, och så ska folk känna att de är välkomna då de kommer till oss. Det har burit långt hittills. Den bästa responsen vi kan få är nöjda kunder som kommer tillbaka.

Langhoff påpekar att man inte kan jobba för att få en dylik utnämning då det mycket lätt lyser igenom om man gör det.

Ask är en liten restaurang med knappt 30 platser, men trots utmärkelsen finns det inga planer på någon utvidgning.

- Om vi skulle förstora Ask så skulle hela stämningen som vi byggt upp i ett och ett halvt år lätt försvinna, menar Langhoff.

Finlands gastronomiska sällskap har valt Årets restaurang sedan år 1985.

Knipan - Vad hände år 2013?

$
0
0

Diskussionerna kring Raseborgs pärla, sommarrestaurang Knipan, rullade fram och tillbaka under fjolåret.

Året började med att Raseborgs stad i januari sade upp det femåriga hyreskontraktet med krögarna Tiina och Christian Nyström. Esboföretaget Patio Gourmet Oy hade i det skedet hunnit sköta restaurangen i Ekenäs under ett års tid.

Restaurangverksamheten år 2012 gick inte helt som en dans på rosor. Staden uppgav att kontraktet sades upp bland annat på grund av obetalda hyror. Men helt så svartvitt var det ändå inte enligt krögarna.

I januari började staden jaga efter en ny krögare.

Kändiskock visade intresse

I slutet av januari meddelade den åländska tevekocken Michael Björklund att han inte är intresserad av att hyra Knipan, men att han kunde vara intresserad av att köpa den. Många invånare tog emot Björklunds intresse med öppna armar.

I mitten av februari gick stadens anbudstid om att hyra Knipan för två år ut. Ingen krögare hade visat intresse för att hyra restaurangen.

Kommunisternas Peter Björklöf lämnade in en motion till Raseborgs stadsfullmäktige om att Knipan borde säljas.

Ekenäskrögare tog över

I början av mars meddelade stadsstyrelsen att man har beslutat att "hyra ut" Knipan gratis under sommaren till företaget Puerto Nova Ab, som ägs av krögaren Hans "Hasse" Lundström. Raseborgs interna service fick i uppdrag att utreda framtida användning av Knipan, där en eventuell försäljning inom september 2013 ingick.

Knipans dörrar öppnades traditionsenligt första maj. Det här trots att konflikten mellan Raseborg och det förra krögarparet Nyström fortfarande var olöst.

"Knipan borde säljas"

Direktionen för intern service kom i sin utredning fram till att Knipan borde säljas.

Stadsstyrelsen kunde ändå inte enhälligt komma överens om en försäljning och begärde därför in anbud för både försäljning och en långvarig uthyrning.

Detaljplanen för Knipan ändrades i samma veva. Knipan ska i huvudsak användas som restaurang, men nu öppnades också möjligheter för annat som stöder restaurangverksamheten och besöksnäringen i gästhamnen.

Aktia fastighetsförmedling fick i uppdrag att sälja eller hyra ut Knipan före utgången av år 2014.

Köparen förbinder sig att huvudsakligen använda Knipan för restaurangverksamhet. Om köparen bryter mot syftet kostar det 50 000 euro i vite.

Knipan såldes

I februari 2014 såldes Knipan till företagarna Don Björkström och Yngve Lignell. De ingår ett femårigt hyresavtal med krögaren Hans Lundström i Ekenäs.

Framtidsvisionerna för restaurangen är tillsvidare hemliga.

Applåder för Pojo affärscentrum

$
0
0

Kraftiga applåder är det första jag möts av då jag går in i Pojo affärscentrum och berättar för den första person jag ser att nu har Jan Westman köpt fastigheten.
Tytti, som damen heter, ropar på Vonne och berättar nyheten för henne och då kommer applåd nummer två. Visst hade de hört någon bybo prata om att det hänt något, men de vågade inte tro att det var sant.

Det är bra så att verksamheten i fastigheten upplivas igen, säger Vonne.


I Pojo affärscentrum finns nu en ungdomsgård i Raseborgs stads regi. Den är öppen två dagar i veckan och på fredagkvällar med hjälp av föräldrar som frivilligt ställer upp så att ungdomsgården kan vara öppen även då.
Där finns en restaurang med kafé och dessutom Postilla, lopptorget i den finska församlingens regi och som understöds av båda församlingarna i Pojo.
Pojo affärscentrum såldes till Jan Westman i februari 2014.Pojo kyrkbys enda restaurang finns i fastigheten.Pojo affärscentrum såldes till Jan Westman i februari 2014. Yle/Marica Hildén

Pojo affärscentrum såldes till Jan Westman i februari 2014.Nu är fastigheten såld!Pojo affärscentrum såldes till Jan Westman i februari 2014. Yle/Marica Hildén

Vonne hoppas att alla får vara kvar i fastigheten.
-De tre verksamheterna är viktiga, men beslutet görs av Jan Westman.

Mataffär kan behövas

Vonne säger att många Pojobor vill ha en mataffär till i kyrkbyn.

Tytti tycker att Jan Westman kunde flytta sin charkuteriaffär till fastigheten.
-Hoppas att han får lokalerna uthyrda, det skulle ju hämta kunder också åt oss. Det skulle vara en vitamininjektion, säger Tytti.

Bara drömmar?

En annan Pojobo som besöker fastigheten tycker att det skulle kunna finnas en bar eller en pizzeria åt traktens ungdomar.
-Det är mycket som skulle kunna utvecklas, men det är bara drömmar i Pojo.

Kan ett livligt affärscentrum i Pojo kyrkby ge en kick åt byn?
-Jag tror inte att det flyttar in mera folk bara för att det finns en butik till, säger Pojobon.
-Det ska vara något annat i så fall. Men vi ska hoppas att Pojo utvecklas och att folk flyttar hit och inte bara härifrån.

Hela Virkby skola föreslås flytta till Källhagen

$
0
0

Hela Virkby skola i Lojo kan flytta till Källhagens fastighet. Det är bättre än att enbart årskurserna 5 och 6 i både Virkby skola och Solbrinkens skola flyttar på grund av att det är trångt i skolorna. Svenska utbildningssektionen i Lojo var enhällig i sitt nya förslag för att lösa problemet med för litet plats för eleverna.

Svenska utbildningssektionens ordförande, Roger Weintraub (Saml), säger att han är nöjd med det nya förslaget.
-Det är bättre att flytta årskurserna 1-9, förskolebarnen och eftermiddagsversamheten i en skola, än att delar av två skolor flyttar.

Källhagens skola och Virkby gymnasiumDet finns högstadieskola och gymnasium i Källhagens skola i Virkby.Källhagens skola och Virkby gymnasium Yle/Maria Wasström

Staden sparar pengar


Weintraub säger att staden kan spara pengar då Virkby skola blir ledig, och de pengarna kan användas till en barack vid Solbrinkens skola.
Flytten av elever och lärare från Virkby skola till Källhagen ska bli en permanent lösning, säger Weintraub.

Det var de olika partierna i utbildningssektionen som tillsammans kom överens om det nya förslaget. Roger Weintraub vet inte ännu hur föräldrar med barn i Virkby skola och lärarna reagerar.

Oroliga föräldrar

Förslaget som svenska utbildningssektionen skulle ta ställning till var att flytta årskurs 5 och 6 i Solbrinkens skola i Lojo centrum och i Virkby skola till Källhagens skola i Virkby.
I Källhagens skola finns både högstadium och gymnasium.
Föräldrarna har varit mycket oroliga, läs om deras tankar här och här.

ESC förlorade mot HyPS i fotbollscupen

$
0
0

Ekenäs Sport Club förlorade mot HyPS i den nationella fotbollscupen på tisdagskvällen. Matchen som ingår i cupens andra omgång spelades i Hyvinge.

Hyvinkään Palloseura vann match med siffrorna 3-0. I paus ledde Hyvingelaget med 2-0.

ESC-tränaren Robert Fredriksson var inte speciellt besviken trots förlusten.

- Det var en rätt stabil insats av oss. Vi spelade riktigt bra med de spelare vi nu hade med oss. Många av våra ordinarie spelare saknades från den här matchen av olika orsaker, sade Fredriksson.

Båda lagen spelar i sommar i division 3.

ESC:s öppningselva: Robin Mattsson; Samuel Kurtén, Jonas Sjöblom, Isac Wilander, Kenneth Sjöqvist; Nicholas Kamila, Muzafar Zahir, Jonas Hägglund, Nico Selenius, Alexi Puno; Richard Ikpah.


Knapp förlust för LoSB mot Jokerit

$
0
0

Lojoklubben Lohjan Salibandys herrlag i innebandytvåan förlorade knappt mot Jokerit på tisdagskvällen. Matchen spelades i Campo-Sport i Vanda.

Slutsiffrorna blev 8-6 (5-1, 0-2, 3-3)

Lojolaget gick i en snabb ledning (2.08) i matchen då Eddy Sobott på Pertti Pekkis assist gjorde 0-1. Därefter gjorde Jokerit fem mål i följd och hade en klar 5-1 ledning efter första perioden.

I den andra perioden gjorde LoSB två mål, men i den tredje ryckte sedan hemmalaget ifrån och ledde med 7-3 ännu fyra minuter före paus. I det skedet drog hemmalaget på sig flera utvisningar och LoSB gjorde tre snabba mål. De tre målen producerades på 48 sekunder. Men med en knapp minut kvar att spela slog Jokerits Tommi Kivisoja in 8-6 och matchen var avgjord.

Eddy Sobott var Lojolagets bästa poängplockare med tre (2+1) börspoäng. Också Aleksi Hiidensalo samlade tre (1+2) poäng. I Jokerit gjorde Samu Rännäli, Toni Eriksson och Tommi Kivisoja två mål var.

LoSB spelar sin följande match söndagen den 23.2 mot FLOB i Esbo.

Världsförbättrare som avskyr gnäll

$
0
0

Karin Svahnström i Karis har träffat kungligheter, miljonärer, societetslejon och kända rockmusiker. Men för de flesta Karisbor är hon den glada, pratsamma Karin som i många år jobbade på R-kiosken och som på senare år engagerat sig i kommunalpolitik.

Det är få som vet att Karin är barnskötare och att det var på grund av sin utbildning hon åkte iväg till Danmark som 20-åring. Året var 1967 och Karin fick tjänst hos en familj som hörde till den absoluta gräddfilen, det vill säga societeten i Danmark. Hennes uppgift var att sköta familjens fyra barn, men hon kom också att träffa många dåtida kändisar, kungligheter och miljonärer. Vem alla må vara osagt, men Karin Svahnström nämner bland andra Onassis… (och själv fick jag höra en historia om en medlem av klanen Kennedy, men hänvisar till vett och etikett, tystnadsplikt, sekretessbelagt skvaller med mera.)

På bio med rocklegender

Efter några år som barnskötare sadlade Karin om. Hon började jobba på Revolution, ett diskotek i Köpenhamn. Revolution var ett inneställe och där ville många rockband uppträda. De gjorde det mer eller mindre gratis för att få spelningar. Under Karins tid på Revolution uppträdde bland annat okända band som CCR, Deep Purple och Animals. När Karin har berättat att hon har träffat och bland annat gått på bio med flera av de här bandmedlemmarna tror de flesta att Karin pratar strunt.

-Men på tiden var de inga legender.

Ogillar gnäll och folk med skygglappar

Det var också under åren i Danmark (1967-1972) som Karin Svahnström började engagera sig politiskt.

YLE/ Tiina Grönroos

-Det var då uppvaknandet började, jag insåg att vi är alla en enda stor värld. Sedan dess har jag aldrig tittat snävt, med skygglappar på min egen lilla, lilla bit av världen.
Karin Svahnström började delta i demonstrationer. Hon demonstrerade mot Vietnamkriget, mot Sovjets intrång i Prag med mera, med mera.

Karin är fortsatt politiskt engagerad. Men i dag tyr hon sig till andra metoder. Hon är med i kommunalpolitiken i Raseborg och säger själv att hon slutat stå på barrikaderna. I dag jobbar hon mera som en mullvad.

-Fast nog är jag ju rätt hetsig ännu idag om det är någonting jag blir riktigt förbannad på.

Orättvisor och gnälliga människor får Karin att se rött.

-Vi har det så bra och ändå gnäller folk. Kan man bara tänka på sig själv?
-Den värsta stunden i mitt liv är nog den dagen då jag har det så bra att jag börjar gnälla. Då mister jag nog mig själv som människa!

Cancer och en glimt av andra sidan

För snart fyra år sedan opererades Karin Svahnström för en aggressiv och ovanlig form av slemhinnecancer. Hon hör också till de personer som upplevt att hon varit över på andra sidan.

Operationen var omfattande och Karin var nära att duka under. Mycket förenklat kan man beskriva ingreppet som när man rensar fisk. Alla inre organ togs ut, slemhinnorna putsades och slipades noggrant, kroppen spolades med cytostatika och endast de livsviktiga organen sattes tillbaka.

-Det var en väldigt ”complicated juttu”. Nog var jag rätt illa däran, men nu mår jag bättre. Om man känner sig frisk så tänker man inte på det. Eller bara ibland när man drabbas av värk eller just före en undersökning.

Karin får det att låta väldigt simpelt, men hon svävade mellan liv och död. Hennes två söner kallades till sjukhuset och Karin misstänker att de har tagit sin mammas sjukdom betydligt hårdare.

I ett skede upplevde Karin också att hon svävade i ett mörkblått töcken med gula fläckar. Hon såg också ett ljus och småningom kunde hon skönja sin fars ansikte. Men han skakade på huvudet och efter det började hans ansikte blekna bort, ljuset försvann, hon var tillbaka i det mörkblå och Karin upplevde att hon kom tillbaka.

-Det kändes nog inte som en dröm. Jag har aldrig tänkt på döden, men efter den här upplevelsen är jag hoppfull. Jag har ett nytt äventyr framför mig!

Bombdåd och perspektiv

Karin har två söner. Den ena bor i Sjundeå i Finland, den andra i Oslo, Norge. Den 22 juli 2011 är en av de svartaste dagarna i norsk historia. Det var då som många miste livet i massakern på Utöya. Före det sprängdes två bomber i Oslo, helt nära sonen Anders arbetsplats.

-Jag visste att Anders var på semester, men när jag inte fick tag på Anders via telefon hann jag få panik.

Efter ungefär en halvtimme fick Karin kontakt med sin son, han var i fjällen, men de ändlöst långa minuterna innan Karin fick veta att allt var väl med Anders berör henne ännu idag.

-Nu när jag läser eller hör om bombningar tänker jag hur många människors liv som berörs. Det är inte bara de omkomna eller de skadade. I dag känner jag mera empati och sympati.

Därför blir Karin också arg på människor som lever i sin lilla bubbla. Eller gnällspikar.

-Ta till exempel de som frågar sig varför hundra döda i bombdåd i Afghanistan skulle röra dem. Man kan helt enkelt inte bara tänka på sig själv. Man måste tänka på mänskligheten.

Karin har bott längsta tiden i Finland, men fem år i Danmark har präglat henne starkt. Hjärtat finns i Köpenhamn, men kärleken till barnen och barnbarnen som finns i Finland och Norge är starkare. Karin säger att hon kommer fortare fram till sina familjemedlemmar när hon bor i Karis.

-Dessutom trivs jag jättebra här, jag brukar säga att det bor redigt schack i Karis.

Hör mera i Samtal om livet 13.02.14 kl 13.03 och 15.02.14 kl 20.03

Underhållning och god mat behövs på Knipan

$
0
0

Det är bra att restaurang Knipan i Ekenäs är såld. Det tycker många raseborgare som Yle Västnyland har pratat med. Men priset delar folks åsikter.

Det är en bra sak att privata aktörer tagit över Knipan, säger en västnylänning, det borde innebära mindre byråkrati. En annan hade hoppats att en segelförening hade tagit över.
-Jag tycker att det är ett jättebra beslut. Raseborg har inte råd med Knipan.

En person säger att det också är bra att det blir kontinuitet i verksamheten.
-Det är bättre än att det börjar om på nytt och på nytt.

För billigt?

Försäljningspriset delar åsikterna en aning.
-Alldeles för billigt, säger en person som Yle Västnyland pratat med.
-Jag skulle inte ha betalat mera heller, det är stora problem med underhållet på Knipan.

Underhållning behövs

Västnylänningarna har också åsikter om vad de vill att ska hända på Knipan.
-Sjömanskost och seglingstävlingar runt omkring. Havet borde vara mera synligt.
-Man borde gå tillbaka till det gamla Knipan. Där borde hända mera, så att det blir ett ställe dit folk går.
Folk efterlyser också underhållning och god mat.
-Knipan borde vara öppet på helgerna, så att det inte bara är frågan om att beställa för att komma in i restaurangen. Jag förstår att man inte kan ha öppet varje vardag, men i alla fall på helgerna.

Brister i ambulansvården i Västnyland

$
0
0

Det finns brister i ambulansvården i Västnyland. Det säger Milla Jousi som nyligen tillträtt som ansvarig läkare för den prehospitala akutvården i Västnyland.

Hon vill inte peka finger åt någon eller smutskasta någon enskild aktör men säger att det är viktigt att förbättra utbildningen för ambulanspersonalen och också rådgivningen och övervakningen ska bli bättre, säger hon.

Den prehospitala akutvården innebär på vanlig svenska bland annat ambulanssjukvård och första hjälpen på olycksplatser.

Läkaren Milla Jousi övervakar och beviljar medicinlov och lov för dem som får arbeta på ambulanserna. Hon tillträdde i början av februari och har börjat med att be personalen lämna in intyg på att de har adekvat utbildning för jobbet. Hennes företrädare på posten Tom Löfstedt skötte uppgiften vid sidan av sina andra uppgifter men Jousi har möjlighet att utföra arbetet som en heltidssyssla vilket innebär förändringar i förfaringssättet. I åtta år har Jousi arbetat som läkare på ambulanshelikopter och under dessa år insåg hon att det finns brister i det som kallas prehospital akutvård här i Västnyland.

Svåra fall är sällsynta

Milla Jousi funderar om orsaken till den ibland bristfälliga vården kan vara att vissa arbetsuppgifter är så sällsynta i mer glesbefolkade områden att personalen inte blir rutinerad då det gäller svåra och ovanliga fall. Jousi säger att lösningen på det här problemet är mer utbildning och fortbildning – vilket hon tror blir lättare att genomföra om räddningsverket tar över sjuktransporterna i Västnyland.

Milla Jousi säger att det är mycket krävande uppgift att sköta första hjälpen och ambulansvården och hon tycker inte det lämpar sig för små privatföretag.

Hon tycker att endast av en stor instans som räddningsverket ett ett sjukvårdsdistrikt kan garantera kvaliteten på verksamheten.

Därför hoppas hon att förslaget att räddningsverket tar över sjuktransporterna i Västnyland går igenom. Hon tycker att invånarna har mycket att vinna på att verksamheten sköts av en stor aktör istället för flera privatföretag som har sin egen ekonomi att tänka på.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde har föreslagit att Västra Nylands räddningsverk tar hand om den så kallade prehospitala akutsjukvården från och med år 2015. Det slutliga beslutet ska fattas av HNS styrelse den 24 februari, då kommunerna har gett sina utlåtanden.

Minskad byggrätt i Casinoparken i Hangö

$
0
0

Förslaget till detaljplaneändringar för Casino, Plagen och Parkbergen läggs nu fram till offentligt påseende. Vissa ändringar gjordes vid stadsstyrelsens senaste möte (10.2).

För att servicebyggnaderna inte ska bli alltför skrymmande i parkområdet, minskades den maximala våningsarealen i kvarteret med servicebyggnader med 2800 kvadratmeter, så att endast totalt 1500 kvadratmeter våningsyta får finnas i kvarteret.

Dessutom strök stadsstyrelsen alla parkeringsplatser i parken, för att det ska se trevligare ut i parken. Det ska endast vara möjligt att parkera längs gatorna.

Båda ändringarna gjordes efter omröstning.

Birgitta Gran (Vf) föreslog att våningsarealen i kvarteret med servicebyggnader minskar. Katrin Järvinen (SDP) understödde förslaget och i omröstningen stöddes det också av Jouko Kavander (SDP), Berndt Förström (SDP), Barbro Wikberg (SFP) och Eero Koli (C).

Barbro Wikberg föreslog att det allmänna parkeringsområdet avlägsnas helt och det understödddes av Eero Koli. Vid omröstningen stöddes Wikberg också av Berndt Förström, Mikael Kilpi (SFP) och Birgitta Gran.

Baracker snart på plats i Västankvarn

$
0
0

Snart finns det mera skolrum för skoleleverna i Västankvarn i Ingå. Barackerna med fyra skolrum för de finskspråkiga eleverna får nu börja byggas.

Ingå byggnads- och miljönämnd beviljade i går (11.2) bygglov för barackerna på 360 kvadratmeter. Nämndens ordförande Jorma Laiho (SDP) säger att barackerna kan vara klara att tas i bruk om några veckor.

Eleverna från mögeldrabbade Merituulen koulu flyttade i fjol våras till Västankvarn där det från tidigare finns en svenskspråkig skola. Det har varit trångt i de tillfälliga lokalerna. Bland annat har Regionförvaltningsverket anmärkt om saken.

Läs också:
Merituulielever får baracker

Två döda i svininfluensa i Västnyland

$
0
0

Trots att bara en bråkdel av invånarna i Nyland bor i Västnyland är över hälften av de hårdast drabbade av svininfluensa just från regionen. Av femton patienter som har fått intensivvård inom Nyland kommer åtta från Västnyland.

Katariina Kainulainen som är infektionsläkare både för Lojo sjukhus och Västra Nylands sjukhus i Ekenäs, konstaterar att Västnyland är överrepresenterat med tanke på befolkningsmängden.
- Vi verkar ha drabbats hårdast.

Varför det är så kan hon inte säga, det handlar långt om en slump. Intresset för att låta vaccinera sig kan också spela in.

Ovaccinerade drabbas

Inom Västra Nylands sjukvårdsområde (Raseborg, Hangö, Ingå) har fyra patienter fått intensivvård mot svininfluensa. En patient har dött. Samma siffror gäller för sjukhuset i Lojo.

Inom hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har tre personer dött i influensa den här säsongen.

De fyra patienterna från området kring Lojo har varit mellan 37 och 81 år gamla. Tre av dem är yngre än 65 år.

De fyra som fick intensivvård inom området för Västra Nylands sjukhus har varit 55 till 80 år gamla.

Flera av de drabbade har inte haft någon allvarlig grundsjukdom. Sjukdomen har varit särskilt svår för feta personer som annars är friska.

Gemensamt för alla patienter är att de inte har tagit vaccin mot influensan.

Man hinner ännu vaccinera sig

Katariina Kainulainen befarar att detta bara är början på en allvarlig epidemi och säger att invånarna inte ska vara rädda för att låta vaccinera sig. Vaccinet är tryggt, med små biverkningar.

Genom att vaccinera sig klarar man sig sannolikt undan intensivvård.

Det räcker cirka två veckor för kroppen att bilda immunitet mot influensa efter att man har vaccinerat sig. Man får vaccin via hälsovårdscentralen.

Hos sjuka personer och hos äldre har vaccinet lite sämre effekt, men det hjälper ändå till att göra sjukdomen lindrigare än vanligtvis, säger Kainulainen.
– Man måste ta influensavaccin varje år. Det räcker inte med att man har vaccinerat sig för ett år sedan.

Också vårdpersonal slarvar

Katariina Kainulainen säger att det är oroväckande att också vårdpersonalen på sjukhusen har låtit bli att vaccinera sig mot svininfluensan.
– Det är en sak vi ska försöka förbättra i år eller senast i nästa år.

Orsaken till att vårdpersonalen låter bli att vaccinera sig är säkert samma rädsla för vaccin som finns bland befolkningen överlag, men säkert finns också en tanke om att influensa är en vanlig sjukdom man inte behöver extra skydd mot.

Känn igen symptomen

Symptom på influensa är feber som stiger snabbt, huvudvärk och muskelvärk. Också lite förkylningssymptom så som snuva förekommer.

Hjälp bör man söka om allmäntillståndet blir sämre eller om symptomen kommer tillbaka då man redan trodde att man blivit frisk, säger Katariina Kainulainen.
– Om man är en äldre person, har en grundsjukdom eller om man har betydande övervikt bör man uppsöka läkare redan i ett tidigare skede eftersom det finns risk för allvarlig sjukdom.
– En person som är frisk kan vänta lite längre, men bör uppsöka läkare ifall allmäntillståndet försämras.

Det som dödar patienten och skapar problem är oftast antingen en virusbaserad lunginflammation medan man är sjuk eller en lunginflammation som orsakas av bakterier och som drabbar patienten som en följdsjukdom.

Intensivvård innanför Ring 3

Både sjukhuset i Lojo och i Ekenäs har övervakningsavdelningar där influensapatienter kan vårdas. Men om patienten blir riktigt dålig skickas han eller hon till Jorv eller Mejlans sjukhus för vård.

Vårdpersonalen har fått direktiv om att använda ansiktsmask då de vårdar patienter med influensa oberoende av om de har låtit vaccinera sig eller inte.

Patienter med influensa får ligga så att de inte kommer åt att smitta ner andra patienter.

Influensa alltid farligt

Varje år dör människor i influensa i Finland, men det som är speciellt nu är att epidemin har varit så häftig genast i början, säger infektionsläkare Katariina Kainulainen.
– Det är svårt att spå hurudan epidemin kommer att bli, men det finns en risk för att den häftiga starten kan betyda en tuff epidemi under vintern.

– Det är bra att komma ihåg att det också finns andra influensavirus som kan skapa epidemi efter svininfluensan. Det går inte att säga vilken influensa som är farligast; också andra virus är livsfarliga. Men influensavaccinet skyddar mot flera typer av virus.

Läs också om att personalen på ett privat vårdhem i Karis berömmer Raseborg för hur staden har handskats med influensaepidemin


"Raseborg har skött epidemin väl"

$
0
0

På det privatägda Raseborgs Vårdhem i Karis är delägaren och ansvariga sjukskötaren Tiina Nilsson mycket nöjd med hur Raseborgs stad har hanterat influensaepidemin. Informationen har fungerat och vårdhemmet har kunnat handskas med situationen mycket väl, säger hon.

Vårdhemmet på Katarinagränd har omkring 20 anställda och 45 klienter. Medelåldern hos klienterna är drygt 50, men det bor både yngre och äldre personer på vårdhemmet som bland annat erbjuder psykisk rehabilitering.

Färskt läge

Flera anställda och klienter har drabbats av influensa. Två klienter vårdades ett par dagar på sjukhus, men de har redan fått komma hem och mår bra.

Det var först den här veckan läget blev allvarligare, berättar Tiina Nilsson.
- Förra veckan hade vi ett bekräftat fall. Flera inom personalen har varit sjuka de senaste veckorna, men vi har inte undersökt ifall det är svininfluensa, säger Nilsson. I måndags blev läget mera akut, men alla insjuknade har ändå klarat sig rätt lindrigt undan.

Inom Västra Nylands sjukvårdsområde (Ingå, Hangö och Raseborg) har fyra personer vårdats på intensivavdelning på grund av svininfluensa. En av de insjuknade vid Ekenäs sjukhus har dött i sjukdomen. Också i Lojo har en person dött i svininfluensa.

Följer direktiv

Staden Raseborg har gett direktiv till vårdenheterna om hur de ska sköta vården.

Tiina Nilsson är mycket nöjd med stadens agerande.
- Vi har fått information dagligen och vi har följt de direktiv vi har fått.

- De anstäldda som inte hade vaccinerats mot influensa gick alla mangrant och tog sprutan. De som har vaccinerat sig för mera än 2 veckor sedan behöv inte använda munskydd. De som har vaccinerat sig den här veckan ska använda munskydd ännu i minst 10 dagar efter vaccinationen. De som inte alls tar vaccin skall använda munskydd i minst 2 månader.

- Alla klienter och hela personalen tar dessutom som extra skydd en tiodagar lång kur av influensamedicinen Tamiflu.

Tiina Nilsson berättar också att sjuka klienter vårdas på vårdhemmet om deras infektionsvärden inte börjar stiga eller de får andra symptom. Vårdhemmet håller kontakt med hälsovårdscentralen och åker direkt till sjukhuset om klienten blir sjukare.
- Vi sölar inte.

Ingen rädsla

Tiina Nilsson understryker att hon inte känner någon oro inför situationen. Staden har gett goda direktiv och bara man följer dem är det inget problem.

Hon berättar att många yngre i personalen har drabbats och förutom feber med muskelvärk har många också mått dåligt i magen och haft snuvliknande symptom. Ett par anställda har fått ta antibiotika med infektion i luftrören.

Själv har hon klarat sig undan.
- Jag började min kur med Tamiflu igår och är säker på att om jag insjuknar så blir sjukdomsförloppet lindrigt.

En dag som tatuerare

$
0
0

Tv-programmet Utmanad på Yle 5 besökte Pojo kyrkoby skola för att hitta en elev som skulle utmanas att testa på något annorlunda. 12-åriga Karin Westerlund valdes ut efter provfilmningar. Hennes uppgift var att prova på att tatuera.


Karin Westerlund har tillsammans med kompisen Anna-Matilda Rosendal övat på att tatuera i dagarna två. Hjälp har tjejerna fått av tatueraren Ronja Berg som jobbar på tatueringsstudion Timpas Tattoo i Svartå.
Karin Westerlund och Anna-Matilda Rosendal medverkar i tv-programmet Utmanad.Karin och Anna-Matilda utmanades att tatuera.Karin Westerlund och Anna-Matilda Rosendal medverkar i tv-programmet Utmanad. Yle/Malin Valtonen

Flickorna insåg rätt snabbt att det ser väldigt mycket enklare ut att tatuera än vad det är i verkligheten.

- Det är ganska svårt för den här tatueringsmaskinen är ganska tung, berättar Karin, som övat både på bananer och äppel.

Svårt när maskinen darrar

Anna-Matilda tyckte det såg lätt ut när Karin tatuerade en banan. Men senare när hon själv prövade så var det inte lätt som en plätt.

- När maskinen darrar så kan jag inte rita snyggt, förklarar hon.

Men alla filmkameror gjorde inte det hela lättare.

- Det blev definitivt svårare när alla kameror zoomade in mig, berättar Karin.

Ronja Berg tatuerar i Svartå.Ronja Berg tatuerar i Svartå.Ronja Berg tatuerar i Svartå. Yle/Malin Valtonen

Orsaken till att Karin var tvungen att öva att tatuera var för att i slutet skulle få tatuera på riktigt, alltså på människohud.

- Jag är ganska nervös, erkänner Karin.

Rita mycket!

Ronja Berg tycker tjejerna har varit duktiga på att tatuera. Hennes tips till de unga som drömmer om att bli tatuerare är att först rita mycket hemma och efter högstadiet komma som lärling till en tatueringsstudio.

Hurdan blev Karins tatuering? Blev den godkänd? Det får du reda på i avsnittet av Utmanad som sänds den 5 april på Yle 5.

Beilinson: ambulansvården sköts bra

$
0
0

Den operativa chefen på Ekenäs sjuktransport, Dennis Beilinson, är inte glad över den kritik som ambulansvården får i Västnyland. Han säger att det är klart att det finns brister, men att ambulansvården sköts bra oberoende av vilken aktör som har ansvar för den.

Milla Jousi är ansvarig läkare för den prehospitala akutsjukvården i Västnyland och hon gav i nyheterna den 12 februari frän kritik mot ambulansvården och sade att den ibland är bristfällig.

Dennis Beilinson säger att det är klart att det finns brister.
-Vi har inte gjort några vårdfel sedan 2002 då vi började sköta ambulanstransporterna. Men brister finns det alltid oberende av om det är Västra Nylands räddningsverk eller en privat aktör som sköter jobbet.

Beilinson säger att Ekenäs sjuktransport kunde utbilda sin personal mera. Just nu ordnar företaget utbildning för personalen en gång i månaden av en läkare.
-Jag önskar att det också ordnades mera utbildning från Västra Nylands sjukvårdsområdes sida.

Tack och lov

Jousi säger till Yle Västnyland att ambulansvården ibland är bristfällig eftersom personalen inte är van vid svåra fall.
Tack och lov att det är sällsynt med ovanligt svåra olyckor, svarar Dennis Beilinson.
-Det blir inte rutin, men fallen ökar inte även om någon annan skulle sköta verksamheten. Det är bara utbildning som hjälper.

Skulle Västra Nylands räddningsverk klara av att sköta fallen bättre än Ekenäs sjuktransport? Beilinson säger att han är jävig, men anser att vården sköts lika bra oberoende av vem som sköter ambulansvården.

Små sköter också bra

Milla Jousi sade också att det är krävande att sköta första hjälpen och ambulansvården. Hon tycker att det inte lämpar sig för små privata företag.
Det håller Dennis Beilinson inte med om.

Ekenäs sjuktransports ambulanser är utrustade enligt nuvarande avtal.Ekenäs sjuktransports ambulanser har den utrustning som behövs enligt nuvarande avtal.Ekenäs sjuktransports ambulanser är utrustade enligt nuvarande avtal. Yle/Marica Hildén

Oona Panula, första vårdare med YH-utbildning. Jobbar på Ekenäs sjuktransport.Oona Panula är första vårdare med YH-utbildning och jobbar för Ekenäs sjuktransport.Oona Panula, första vårdare med YH-utbildning. Jobbar på Ekenäs sjuktransport. Yle/Marica Hildén

-Små privata företag kan sköta det lika bra. Vi är lika stora som Esbo räddninsgverk, vi har lika många bilar och vi har Iso 9001-certifikat.

Likadana direktiv för alla

En stor instans som ett räddningsverk kan garantera kvaliteten bättre, anser Jousi. Även där får hon motstånd från Beilinsons sida.
-Direktiven är likadana för alla, så kvaliteten är lika bra på båda håll.

Ekenäs sjuktransport har tre bilar i Ekenäs, två i Karis och en i Ingå, desutom finns tre bilar som används till icke brådskande transporter.
Företaget har 40 anställda och några extra som kan hoppa in vid behov.

Allt är i ordning

Dennis Olander är projektplanerare för prehospitala akutsjukvården vid Västra Nylands sjukvårdsområde och han bekräftar att allt är i sin ordning enligt nuvarande avtal. Det här gäller personal, ambulanser och utrustning på Ekenäs sjuktransport.

-Vi granskar bland annat att deras anställda att de avgångsbetyg och andra intyg som behövs, de är utbildade.

I fjol besökte Olander stationerna tillsammans med läkaren Tom Löfstedt som då hade ansvaret för den prehospitala akutsjukvården och kollade att allt var enligt regionförvaltningsverkets lista.
Granskningen brukar ske en gång om året. I slutet av februari ska Olander besöka stationerna igen, men den här gången tillsammans med Milla Jousi.

Allt är också i sin ordning enligt nuvarande avtal hos Ingå sjuktransport, bekräftar Olander.

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde föreslår att Västra Nylands räddningsverk tar hand om den prehospitala akutsjukvården från och med 2015. HNS styrelse fattar beslutet den 24 februari.

Läs också:
Brister i ambulansvården i Västnyland

Nya K-affären i Hangö fick bygglov

$
0
0

Den nya K-affären vid i Hangö får nu börja byggas. Hangö miljönämnd beviljade bygglov i går kväll.

K-supermarketen vid Esplanaden blir drygt 2700 kvadratmeter stor. Kesko har redan länge planerat en ny mataffär i Hangö.

Den nya K-affären placeras på den nuvarande butikens parkering vid Esplanaden. Den gamla affären rivs då den nya är klar.

Ny K-affär i Hangö kan öppna 2014

Ville Andersson på Elverket

$
0
0

Det är bråda tider för bildkonstnären Ville Andersson – i fredags öppnade hans hittills största separatutställning på Elverket i Ekenäs och i veckan deltar Ville Andersson också i den stora konstmässan ARCO i Madrid, där Finland är temaland. Dessutom medverkar han med ett antal verk på utställningen ”Miehet – onko tunteita?” som öppnar på Tammerfors konstmuseum den 22 februari.

Utställningen på Galleri Elverket i Ekenäs heter ”Mitt lilla imperium” och presenterar Ville Anderssons (f. 1986) senaste verk i form av både små och större målningar och teckningar samt ett antal arrangerade fotografier.

Marit Lindqvist har träffat Ville Andersson, som berättar att han sammanställde utställningen med utgångspunkt i en idé om en fiktiv konstsamlares samling:

Utställningen ”Mitt lilla imperium” visas på Elverket i Ekenäs t.o.m. 13.4.2014, och därefter kan man se den på Almska gården i Lovisa och senare i år på Vasa konsthall i Vasa.

Viewing all 24463 articles
Browse latest View live