Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24463 articles
Browse latest View live

Uppåt för sjukvårdsområdet

$
0
0

Västra Nylands sjukvårdsområde, VNS, gjorde ett mycket bättre resultat i januari i år jämfört med år 2013.

Enligt VNS månadsrapport är överskottet från januari i år 246 000 euro. Under samma tidpunkt i fjol uppvisade VNS ett underskott på 212 000 euro.

Förbättringen beror främst på att inkomsterna i år har varit 0,4 miljoner euro högre, bland annat på grund av högre a-priser på sjukvårdsområdets tjänster.

Sjukvårdsområdets utgifter har minskat till följd av att avdelningar inom psykiatrin slogs samman under fjolåret.


Raseborg vill veta hur invånarna har det

$
0
0

Raseborg vill veta hur invånarna mår och vad de anser om stadens service.
Infomationen behövs när staden gör upp en välfärdsplan och äldreomsorgsplan.

Raseborgarna kan under mars månad svara på enkätfrågor på stadens webbplats eller i pappersformat.

Staden vill ha reda på "kommuninvånarnas erfarenheter av välbefinnande och deras serviceupplevelser."

Informationen behövs bland annat för att staden ska kunna skapa en ännu bättre skola och social- och hälsovård.

Då staden vet hur invånarna har det, är det också lättare att i tid göra något åt både sociala problem och hälsoproblem.

Mediverkko borrar Ingåbornas tänder

$
0
0

Vårdföretaget Mediverkko har hand om munhälsovården i sin helhet i Ingå från första april.

Mediverkko är det företag som sköter tandvården för västnylänningar i en jour i Helsingfors under veckosluten.

Ingå har också anlitat hyrläkare från bolaget, och också för tillfället finns en hyrläkare därifrån, berättar grundtrygghetschef Anne Öhman.

Grundtrygghetsnämnden valde serviceproducent i kväll (27.2). Fyra företag tävlade om att få sköta munhälsovården.

Mediverkko blir serviceproducent för tiden 1.4.2014-31.12.2016 med möjlighet att förlänga tiden två år.

13.7.2012 Tandvården under veckosluten flyttar till Helsingfors

Klar seger för Raseborg Knights

$
0
0

Innebandyklubben Raseborg Knights herrlag slog FLOB från Esbo med klara siffror på torsdagskvällen. Matchen som ingår i division 2, zon 1 spelades i Karis bollhall.

Slutresultatet blev 5-0 efter perioderna 2-0, 2-0 och 1-0.

Knights inledde målskyttet efter dryga elva minuters spel. Jimmy Sved gjorde första målet på kvällens poängkung Andre Artzén passning. Artzén passade också till Knights mål nummer två som gjordes av Janne Holopainen.

I andra periodens andra spelminut gjorde Artzén mål på Sampsa Stigells assist. Efter dryga 31 spelade minuter gjorde Teemu Manninen hemmalagets mål nummer fyra. Den målgivande passningen kom av Teemu-Petteri Tuovinen.

I den sista perioden, sex och en halv minuter före slutsignalen gjorde Manninen sitt andra mål för kvällen. Matias Loskin protokollfördes för målpassningen.

Två matcher kvar att spela

Simon Wiren i hemmalagets mål parerade sammanlagt 21 (6+5+10) skott. FLOB:s burväktare Mikko Haavisto stod för 20 (6+8+6) räddningar.

Matchen sågs av 170 åskådare.

Knights fortsätter som tabellfyra med två matcher kvar att spela. Laget har samlat 29 poäng. Trean Tiikerit från Vanda har spelat 19 matcher och har 31 poäng. Tabellettan Indians/2 från Esbo och tvåan M-Team/2 från Helsingfors har båda 34 poäng. Indians/2 har spelat 19, M-Team/2 20 matcher. De två bästa går till division 1-kvalet.

Lördagen den åttonde mars möter Knights Greasers från Vanda i hemmahallen. Den sista matchen i grundserien går mot Grankulla IFK på bortaplan 16.3.

SIF-damerna tvålade till Kyrkslätt IF

$
0
0

Sjundeå IF:s handbolldamer visade verkligen var skåpet skall stå i torsdagskvällens FM-seriematch i Sjundeå bollhall. Kyrkslätt IF var mer än steget efter hela tiden.

Slutsiffrorna blev 42-26. I paus ledde hemmalaget 22-14.

SIF-damerna förstärkte sin tredje plats i serietabellen och tog en fin revansch för den aningen överraskande förlust laget åkte på i Kyrkslätt den 9:e februari. Då var KyIF två mål bättre, matchen slutade 16-14.

I hemmalaget prisbelönades denna gång Madeleine Lindholm som lagets bästa spelare. Maria Jukola valdes till gästernas bästa spelare. Båda två gjorde nio mål i matchen.

SIF:s målskyttar var Madeleine Lindholm 10, Pernilla Karlsson 8, Linda Olin 7, Emmi Perovuo 5, Carolina Rehnberg 4, Carolina Roos 4, Petra Nyman 2, Janica Tallqvist 1, Sanna Ylipuranen 1.

KyIF:s övriga målskyttar i matchen var Petra Friman 6, Susanna Kaivola 4, Carla Olenius 3, Sofia Andersson 1, Carla Friman 1, Linda Fröberg 1, Mari Paukku 1.

Sjundeå IF har ännu tre matcher kvar i grundserien: 1.3 Atlas (hemma), 5.3 Åbo IFK (borta) och 12.3 Sparta (hemma).

"Alla mår inte bäst av att bo hemma"

$
0
0

I Lojo har man lyckats nå regeringens mål att under tre procent av de som har fyllt 75 år vårdas på institution. Men enligt den geriatriska överläkaren Taina Hammarén är det inte alltid billigare och bättre att en gammal och sjuk person bor hemma.

I Lojo har man precis som på många andra ställen i landet utgått från att minska på institutionsvården och har i stället utvecklat hemvården och ökat det effektiverade serviceboendet. För tillfället bor 2,7 procent av de Lojobor som har fyllt 75 år på institution och 5 procent på serviceboende. Tillsammans är det under åtta procent - en siffra som Taina Hammarén tycker att är lite för låg.


Taina HammarénTaina HammarénTaina Hammarén Yle/Minna Almark
- Åtta procent är en ganska optimal mängd av platser, säger hon. Jag tror att det är en för optimistisk tanke att alla ska vårdas hemma. En del är så sjuka och minneslösa att de måste få vård dygnet runt någon annanstans. De klarar sig bättre och det blir också billigare om de finns på ett ställe där de får ett tryggt boende och tillräcklig vård.

Många vårdbehövande

I dag finns det ungefär 72 platser på institutionsvård i Lojo, medan det finns 185 platser på serviceboende, plus 54 platser som är på kommande i nybygget vid Servicecentret för åldringar. Sammanlagt kommer 48 institutionsplatser att försvinna också då Gårdsbacka åldringshem stänger. Dessutom köper Lojo stad sammanlagt 100 platser på privata serviceboenden.

Lojo stad har uppfyllt regeringens mål att under tre procent av de som har fyllt 75 år ska bo på institution. Men enligt Taina Hammarén ska man inte stirra alltför blint på benämningar - skillnaden mellan institutioner och serviceboende är inte alltid väldigt tydlig.

- I dag handlar det främst om vad patienten betalar för sin plats och vård och på vilket sätt kostnaderna uppkommer. De som vårdas är nog ganska lika, säger hon. Många av de som bor på servicehem behöver mycket hjälp, så vi behöver mycket personal och då blir det nästan som på en institution.

Hemvården måste ännu utvecklas

I Lojo får närmare 10 procent av de som har fyllt 75 år hemvård. Enligt överläkare Taina Hammarén har den utvecklats mycket, men det finns också en hel del kvar att göra inom hemvården.

- Främst handlar det om att utbilda personalen medicinskt , säger hon. Vi måste också utveckla närståendevården, som ligger på en låg nivå i staden.

"Hemvård inte alltid bra"

Gudrun LahtinenGudrun LahtinenGudrun Lahtinen Yle/Minna Almark
Gudrun Lahtinens man flyttade in i ett servicehem för tre månader sedan. Han hade tur och fick snabbt en plats då han blev dålig. I medeltal är väntetiden fyra månader för att man ska få plats på ett serviceboende i Lojo.

Enligt Lahtinen är det inte alltid bäst att bo hemma då man är gammal.

- I vissa fall är det säkert det rätta, men i andra fall är det inte så. Jag vet många som bor hemma och är livrädda. Senast i går ringde en bekant klockan sex och frågade vad hon skulle göra eftersom hon hade bråttom till toaletten, men hemservicen kom först klockan halv åtta. Inte ska det vara på det sättet, säger Lahtinen.

Hellre smått än stort

Birgit PihlBirgit PihlBirgit Pihl Yle/Minna Almark
Birgit Pihl, 78 år, har personligen inte stiftat närmare bekantskap med äldrevården. Hon bor gärna hemma så länge det bara är möjligt.

- Om jag måste flytta någonstans, så skulle jag gärna bo på ett litet servicehem, säger hon. Jag tycker inte om store enheter utan önskar mera personlig vård och möjlighet till umgänge med bekanta.

Barnen lider inte trots besparingar

$
0
0

För en gångs skull kan staden Raseborg rapportera om annat än gråa hår, röda krisssiffror och budgetar som spräckts.

Ifjol använde dagvården i Raseborg 640 000 euro mindre än budgeterat.

Kerstin BackmanKerstin BackmanKerstin Backman Yle/ Jonas Sundström

På vems bekostnad gjordes besparingarna? Lider barnen av det här?

Märta WikströmMärta WikströmMärta Wikström Yle / Jonas Sundström

- Matsidan sköts av intern service, så vi kan inte påverka den. Kanske vi får knäckebröd någon dag extra i stället för mjukt bröd. Men det kan inte handla om stora summor. Och vad gäller material, så har vi inte behövt spara. Daghemmen i Raseborg är nog välutrustade, säger Kerstin Backman, administrativ daghemsföreståndare för Pojo-området.

Tillfällig centralisering av barn

Det finns alltså tillräckligt med plastspadar åt alla barn och ännu har spenatplättarna inte bytts ut mot cementliknande, och -smakande, havregrynsgröt. Hur har man lyckats hushålla med stadens knappa resurser?

- Vi stängde Harparskog daghem i augusti. Där sparade vi ungefär 100 000 euro, säger Märta Wikström, dagvårdschef i Raseborg.

Ifjol sommar slog staden också ihop flera verksamhetspunkter, alltså daghem på orten, till några centrala daghem. Centraliseringen gjorde att staden inte behövde ta in vikarier.

- Förutom det här så har vi gett familjer möjlighet att hålla sina barn hemma under sommaren utan att betala dagvårdsavgiften, säger Wikström.

Har besparingarna slitit på personalen?

- Det är alltid utmanande att jobba med barn och en levande skara, men lagen säger precis hur många vårdare det ska vara per barn. Jag tycker inte vi behöver flera. Så länge det inte blir permitteringar är det bra, säger Kerstin Backman.

Låg efterfrågan

Den största besparingen gjordes inom familjedagvården. Nästan två tredjedelar av de totala besparingarna, drygt 400 000 euro, kommer från familjedagvården.

- Vi har haft många långtidssjuklediga och sådana som gått i pension. Sedan har vi inte lyckats eller behövt anställa nya familjedagvårdare. Bland annat i Pojo har efterfrågan på en plats i familjedagvården varit låg, så vi har omplacerat några familjedagvårdare, säger Märta Wikström.

Ansökningsprocessen för en plats i familjedagvården är på gång. Då staden sedan vet efterfrågan kan de lägga upp en plan på hör man gör med familjedagvården i framtiden. För tillfället har staden 39 familjedagvårdare.

Fälld skog gav klirr i kassan

$
0
0

Samhällstekniska sektorn i Raseborg klarade fjolåret ekonomiskt mycket bra.

Slutsumman för verksamheten blev närmare en miljon euro lägre än budgeterat.

Nettokostnaderna landade på strax under 6 miljoner euro.

Orsaken till det goda resultatet är att personalstyrkan minskade och intäkterna blev högre både inom fastighets- och virkesförsäljningen från stadens ekonomiskogar.

Resultatet i bokslutet motsvarade sist och slutligen nästan exakt den ursprungliga budgetramen. Politikerna ansåg inte att den skulle hålla, så under året beslöt de höja anslagen för vinterunderhåll och planläggning och sänkte inkomstförväntningarna för fastighetsförsäljningen.


Specialsjukskötare har framtiden framför sig

$
0
0

165072 Avdelningsgruppchef Carola Lindholm.

Behovet av sjukskötare med specialutbildning kommer att öka i framtiden. En av orsakerna är att sjukhusen allt mer satsar på poliklinisk verksamhet så att patienterna vårdas så kort tid på sjukhuset som möjligt, säger vårdenhetschefen Carola Lindholm vid Västra Nylands Sjukhus.

- Det betyder att väldigt mycket ska rymmas i på några få dagar för att patienten ska bli i hemskrivningsskick.

Det här innebär att personalen måste ha full kontroll över innehållet och att processerna är så effektiva som möjligt.

- Man måste plocka bort sådana episoder från vårdprocesserna som inte tillför något mervärde, utan snarare fördröjer de förväntade resultaten, tillägger hon.

- Eftersom vården är dyr så måste kostnadseffektiviteten finnas med i beräkningen, utan att man gör avkall på kvaliteten.

Carola LindholmAvdelningsgruppchef Carola LindholmCarola Lindholm Yle/Jani Saikko

Sjukskötare tar över läkarnas arbete

Läkarbristen är en annan orsak. Det innebär enligt Lindholm att man strävar efter att överföra uppgifter från en yrkeskår till en annan.

- Man kan via specialutbildningar överföra sådant som läkarna enbart har haft rätt att göra till sjukskötare, säger hon.

Mera ansvar

Vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs har ungefär 10 procent av sjukskötarna en längre påbyggnadsutbildning.

En av dem är hjärtskötaren Johanna Henriksson, som specialutbildade sig för sju år sedan. Enligt henne ger en specialutbildning mera möjligheter, men också mera ansvar.

- Det här är ett självständigt jobb. I början var det i synnerhet svårt att veta när jag skulle konsultera läkare, säger hon.

Hjärtskötare Johanna HenrikssonHjärtskötaren Johanna HenrikssonHjärtskötare Johanna Henriksson Yle/Jani Saikko

Se mer om framtidens yrken i Närbild i Yle Fem på måndag klockan 20:00, med repris på torsdag 17:25.

Klätterställningen Myran får grönt ljus

$
0
0

Samhällstekniska nämnden i Raseborg beslutade i går att förbättra klätterställningen Myrans säkerhet.

Sydspetsens miljöhälsa inspekterade ifjol klätterställningen vid Stallörsparken i Ekenäs. I inspektionen framkom brister i säkerheten. Miljöhälsan krävde en åtgärdsplan av staden för hur klätterställningens säkerhet ska förbättras. Det andra alternativet var att riva klätterställningen.

Förbättringsåtgärderna på Myran beräknas uppgå till 5 000 euro.

Fyra narkomaner i en bil i Ekenäs

$
0
0

En man från Raseborg (född 1974) misstänks för rattfylleri efter att i Ekenäs centrum i går (27.2) på eftermiddagen ha kört personbil och visat positivt reslutat i ett snabbtest för droger.

Han och de tre passagerarna misstänks för straffbart bruk av narkotika, eftersom alla fyra hade narkotika på sig.

Chauffören fick temporärt körförbud.

Siggberg leder SFP i Karis

$
0
0

Björn Siggberg har valts till ny ordförande för Svenska folkpartiets lokalavdelning i Karis. Han efterträder Greger Englund som var ordförande under år 2013.

Siggberg valdes enhälligt till ordförande på torsdagen. De övriga styrelsemedlemmarna är: Filip Björklöf, Hanna Eliasson, Greger Englund, Tomas Hanell, Kerstin Ilander, Diana Nordström, Roy Vidfält, Karin Svahnström, Päivi Vuorinen och Patrik Öhman. Sune Broman och Hans Rajalin är suppleanter.

Raseborg kunde ta över Skåldö vattenandelslag

$
0
0

För att på sikt garantera att servicen fungerar, föreslås inför stadsstyrelsens möte att Raseborg tar över Skåldö vattenandelslag inklusive skulder.
Driftsunderskottet per år uppskattas till 150 000 euro men minskar i takt med att fler hushåll ansluts till nätet.

Nu finns ett konkret förslag för hur man kunde lösa problemet med att Skåldö vattenandelslag har så svag ekonomi.
Förslaget till stadsstyrelsemötet på måndag 3 mars är att Raseborg tar över Skåldö vattenandelslag, vars egendom då skulle övergå till affärsverket Raseborgs vatten.

Bedömningen är att man på det här sättet kan se till att andelslagets nuvarande och framtida delägare får fungerande service och utbyggnad.

Andelslaget håller andelsstämma 24 mars och vill före det höra sig för om staden kan tänka sig att ta över verksamheten.
Förslaget är att verksamheten och anläggningarna säljs till en symbolisk summa, nära värdet på de skulder andelslaget har, nämligen 2 189 000 euro. Priset skulle då kvitteras med lånen som staden övertar.

Driftsunderskottet per år uppskattas till 150 000 euro men minskar i takt med att fler hushåll ansluts till nätet.
Enligt planerna tar stadsstyrelsen 31 mars ställning till köpevillkoren, efter att andelsstämman har fattat sitt beslut.

Oklart vem som måste ha Skåldövatten
Raseborgs vatten kan rädda Skåldö vattenandelslag
Konkurs osannolik

Tekniska sektorn i Hangö sparade

$
0
0

Den milda vintern och ökade inkomster ledde till att Hangös tekniska sektor under år 2013 lyckades spara över 100 000 euro. Stadens fastighetsförsäljning gick ändå sämre än väntat.

År 2013 blev ett gott år ekonomiskt för Hangös tekniska sektor, enligt budgetuppföljningen.

- De slutliga siffrorna är inte klara, men det ser bra ut, konstaterar tekniska nämndens ordförande Seppo Immonen (SDP).

Tekniska sektorn lyckades under året spara över 100 000 euro, berättar han.

- Inkomsterna var större än beräknat samtidigt som den milda, snöfria vintern ledde till 40 000 euros besparingar.

Staden sålde ändå inte så många fastigheter som man hade hoppats på.

Planer för nytt äldreboende i Karis

$
0
0

Nu finns det preliminära planer för hur det nya seniorkomplexet i Karis ska utformas. Det kan bli två byggnader på båda sidor om hälsovårdscentralen med sammanlagt 60-70 platser för så kallat resurserat serviceboende och ytterligare 20-25 seniorbostäder.

Tanken är att äldreboendena i Raseborg i framtiden ska finnas i centrum och ge äldre en möjlighet att vara aktiva i samhället. Därför planeras nu 60-70 platser för resurserat serviceboende till centrum av Karis tillsammans med 20-25 bostäder för äldre.

Överlag kommer att boendeformerna för äldre att förändras. På Mjölbolsta har man exempelvis långvård och anstaltsvård som nu då ska bli resurserat serviceboende, vilket kräver att verksamhetskulturen förändras.

- Tonvikten ska inte vara på sjukvård i den äldres liv utan den ska på de andra sakerna i livet. Det här med vård och mediciner ska ha en mindre roll i det nya boendet, säger Raseborgs chef för omsorgstjänster Kirsi Ala-Jaakkola. Inspirationen har kommit från exempelvis Sverige, Danmark och Holland.

De nya lägenheterna ska vara flexibla och ge möjligheter till ett normalt liv. Besök, hobbyn familj och kultur ska vara en del av vardagen. En tanke som staden har är också att ta med det som ligger naturligt bredvid det nya boendet. Då gäller det exempelvis föreningen Gardberg center som sysslar med lokalhistoria och kultur och har sitt högsäte bredvid och de svenska skolorna som också ligger nära.

Förutom bostäder och avdelningar kan det i nybygget komma att finnas utrymmen för fysioterapi, seniorrådgivning, hemvårdens kansliutrymmen, kombinerad matsal och mötesrum. Gemensamma utrymmen för dagverksamhet och motion anser staden vara nödvändiga.

Bygget beräknas kosta närmare 15 miljoner euro. Det ska ändå inte byggas av Raseborgs stad utan av någon annan byggherre och staden ska istället hyra in sig - för att sedan i sin tur hyra ut bostäderna vidare till seniorerna. Raseborg gör ändå upp långvarigt hyreskontrakt med ägaren på 25-30 år. Genom att göra så här blir byggkostnaderna momsfria och hyrorna närmare 20 procent lägre. Tanken är att hyrorna ska hållas på en sådan nivå att de håller sig inom Folkpensionsanstaltens gränser för bostadsbidrag.

Överlag borde kostnaderna minska eller åtminstone hålla sig på samma nivå som tidigare. Raseborg räknar nämligen med lägre hyreskostnader. Resekostnaderna borde minska då exempelvis resorna till läkare från Mjölbolsta blir betydligt dyrare jämfört med om läkartjänsterna finns i byggnaden bredvid.

Staden hoppas att bygget kunde påbörjas redan i slutet av det här året och stå färdigt i slutet av år 2015. Eftersom Mjölbolsta då ska tömmas när hyresavtalet med Folkhälsan går ut så är det tänkt att långvårdsavdelningarna och grupphemmet Björnidet ska flytta raka vägen till det nya äldrekomplexet. Bäddavdelningarna ska flytta till eller invid Västra Nylands sjukhus (beroende på hur framtiden för sjukhuset ser ut).

De äldre kan framöver räkna med att inte mer behöva flytta vid eventuella byten av vårdproducent. Fastighetslösningarna ska vara sådana att klienterna inte ska påverkas. Däremot kan driften och underhållet av fastigheten skötas av utlokaliserade företag.

Men staden satsar precis som förut ändå på att äldre i första hand ska bo hemma så länge som möjligt.

- Den biten blir till och med allt viktigare i framtiden, säger Ala-Jaakkola.

Platserna inom det så kallade resurserade, eller intensifierade, serviceboendet är sedan tänkta för personer som inte längre klarar sig i sitt eget hem med hjälp av hemvården, stödtjänsterna eller anhöriga.

På längre sikt planeras också en boendehelhet i Ekenäs på 70-100 platser som kunde vara antaglien på Ekåsenområdet eller i närheten av Hagahemmet.

Ärendet behandlas i grundtrygghetsnämnden den 6 mars.


Nyhetsvärdens fartfyllda morgon

$
0
0

I den fjärde delen i serien Yle Västnyland visar allt får du se hur det går till att arbeta med nyhetssändningar på redaktionen på morgnarna.
För att det ska löpa behöver man hålla sig lugn trots att sekunderna verkar ticka för snabbt.

Genom att ha roligt på jobbet blir det också lättare att klara av en massa sändningar som bjuder arbetstagaren på tidspress.

Fler behöver färdtjänst i Ingå

$
0
0

Eftersom Ingå lade ner sin servicelinje vid årssskiftet, behöver nu fler Ingåbor anlita färdtjänst.
En prognos tyder på att det skulle ha varit billigare att fortsätta med servicelinjen.

Enligt lagen ska kommunen ordna färdtjänst åt personer som på grund av sjukdom eller handikapp behöver färdtjänst för att klara av vardagen.

I och med att kommunen lade ner servicelinjen vid årsskiftet, finns det inte mycet kollektivtrafik kvar inom Ingå.

I slutet av året fanns 54 Ingåbor med färdtjänst. I år har till och med 14 februari ytterligare 15 personer ansökt om färdtjänst.

I och med att de som behöver färdtjänst i och med det här ökar med drygt en fjärdedel blir färdtjänsten närmare 50 000 dyrare för kommunen i år jämfört med i fjol.
Detta kan jämföras med att kostanderna för servicetrafiklinjen i fjol kostade bara knappt 8000 euro.

I medeltal betalade kommunen i fjol 3222 euro per person för färdtjänst.

Enligt grundtrygghetsnämnden kommer budgeten inte att hålla i år.

LoSB förlorade på hemmaplan mot Indians/2

$
0
0

Lojoklubben Lohjan Salibandys innebandyherrar förlorade stort mot tabellettan Indians/2 på fredagskvällen. Matchen som ingår i division 2, zon 1, spelades i Tennarihallen i Lojo.

Slutsiffrorna skrevs 6-11 efter perioderna 0-3, 3-3 och 3-5.

Redan i första perioden drog Indians/2 ifrån och då halva matchen var spelad hade Esbolaget Indians/2 en rätt trygg 0-5 ledning. I mitten av tredje perioden kom det slutliga avgörandet då gästerna på dryga fem minuter ryckte ifrån och då dryga sex minuter återstod att spela var ställningen 3-9.

Gästernas bästa poängplockare var Antti Erikoinen som gjorde tre mål samt Janne Savela (2+0), Janne Kallioniemi (2+0), Antti Sorvisto (2+0), Mika Förell (1+1) och Ville Leskinen (0+2).

I hemmalaget lyckades tre spelare plocka två börspoäng: Petri Aaltonen (2+0), Eddy Sobott (1+1) och Antti Nikkilä (0+2).

LoSB har ännu två matcher kvar att spela, mot Grankulla IFK (5.3) på hemmaplan och mot Greasers (16.3) i Dickursby i Vanda.

Tabellen toppas efter tjugo omgångar av Indians/2 och Helsingforslaget M-Team/2, men trean Tiikerit från Vanda och Raseborg Knights kommer att gå till division 1-kvalet. Orsaken till att de två bästa lagen inte går till kval är den att reglerna förbjuder andra än representationslag stiga eller ens kvala till division 1.

EIF:s Anna Portin gjorde fem mål mot LoPa

$
0
0

Anna Portin gjorde fem mål då EIF-damerna slog LoPa i finska cupen i fotboll. Matchen spelades på fredagen på konstgräsplanen i Karis.

Slutresultatet blev 6-1 (1-0).

Anna Portin gjorde EIF:s fem första mål i matchen. Portin som under slutet av säsongen 2011 representerade EIF gjorde nu alltså come back i föreningen. EIF:s sjätte mål gjordes av Hanna Kultanen. LoPas mål gjordes av Taru Yläperäinen.

I matchen som ingår i cupens andra omgång möttes alltså föreningarna som i torsdags undertecknade ett samarbetsavtal. I praktiken betyder det, att Lohjan Pallo är farmlag för EIF inom damfotbollen. EIF spelar säsongen 2014 i division 2, LoPa i division 4.

I EIF debuterade tre spelare födda 2000. Som vänsterback spelade Jenny Nyman hela matchen. Ida Westerlund och Emma Westerdahl kom in som bytesspelare i andra halvlek. Båda är mittfältsspelare.

Jämn första halvlek

Enligt EIF:s lagledare Olavi Virranvuo var EIF det klart bättre laget, men bara i den andra halvleken.

- Första halvleken var faktiskt spelmässigt ganska jämn, men vårt mittfält och försvar spelade väldigt bra, sade Virranvuo strax efter att matchen.

I den tredje omgången möter EIF sannolikt regerande finska mästaren Åland United från Mariehamn på bortaplan. Åland United spelar på lördag (1.3) sin match i andra omgången mot division 4-laget Puistolan Urheilijat i Helsingfors.

- Om det blir Åland United blir det ju förstås en intressant match, sade Olavi Virranvuo.

Matcherna i den tredje omgången skall spelas senast den 29.3. I den tredje omgången är ännu 16 lag med i tävlingen.

EIF: Jenni Möller; Josefine Sjöblom, Emilia Allen, Kyllike Soomets, Jenny Nyman; Josefine Sundqvist (75 min Ida Westerlund), Jenni Virranvuo, Sofia Kajander (68 min Emma Westerdahl), Fanny Kainulainen; Hanna Kultanen, Anna Portin.

LoPa: Seidi Salo; Taru Yläperäinen, Katja Nieminen, Milla Kreander, Saara Sailas, Jenna Leinonen, Krista Backman, Henriikka Juhonen, Emmi Korhonen (65 min Fatouma Janneh), Iina Karsikas (75 min Sharon Saarinen), Ronja Åström.

Preliminär överenskommelse om LNG-terminal

$
0
0

Det är möjligt att Finland och Estland når en kompromisslösning i frågan om var man ska placera en terminal för flytande naturgas, LNG.

Den finska och estniska regeringen samt energibolagen Gasum och de estniska företagen EG Võrguteenus och Alexela Energia har nått en preliminär överenskommelse enligt vilken terminalprojektet genomförs som ett samarbetsprojekt mellan länderna.

Den planerade terminalen skulle ha funktioner i både Finland och Estland. Samtidigt bygger man en gasledning som förenar naturgasnäten i de båda länderna. Finland har velat bygga en terminal i Ingå och Estland i Paldiski.

Energibolagen ska före utgången av maj presentera en färdplan för projektet. Färdplanen ska presenteras för Europeiska kommissionen och för den finska och estniska regeringen. Avsikten är att man i slutet av våren ska ansöka om EU-stöd för projektet.

Läs också:
Beslut om LNG-terminalen snart
Estland: Bygg LNG-terminal både i Estland och Finland

Viewing all 24463 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>