I Karis har Röda Korset och den svenska församlingen en gemensam vänförmedling. Varje torsdag mellan klockan tio och tolv kan man ringa till en jourtelefon för att på det sättet hitta en vän åt sig själv eller till exempel åt sin förälder.
- Oftast är det en anhörig som vill att någon ensam eller sjuk förälder eller anhörig ska få en vän. Man kan också själv ringa eller så kan det vara myndigheterna som ringer till jourtelefonen, förklarar hon.Om kampanjen Använd hjärtat
Sedan börjar processen att sammanföra den som söker en vän med någon av de frivilliga vännerna.
- Man måste kolla vilket språk de talar och var de bor, eftersom vännen behöver bil om vänklienten bor långt borta, säger hon. Om det går riktigt bra får vi det ordnat på en vecka, men annars blir det en liten kö.
Väntjänsten i Karis har funnits i sju år och för tillfället finns det ungefär 30 vänklienter som har fått en vän via den här förmedlingen, berättar Ingrid Hollmerus-Nilsson, som började jobba med väntjänsten då hon pensionerades.
- De allra flesta är äldre personer mellan 70 och 90 år. Många är ganska sjuka och behöver mycket hjälp. Ofta blir vänförhållandet långt och slutar först då vänklienten dör, säger hon.
Hjälp till biblioteket
Leena Winberg, som är 90 år, bor för sig själv i Karis centrum. Två av hennes döttrar bor i närheten och både besöker och hjälper henne ofta, så Leena känner sig inte speciellt ensam.
- Men det är klart att livet är väldigt annorlunda nu, jämfört med hur det var då man hade hela sin familj runt sig hela tiden, säger hon.
Den här hösten har hon via vänförmedlingen dessutom fått besök av Mari Koskinen en gång i veckan.
- Vi brukar gå till biblioteket tillsammans. Alla dörrar har blivit så förskräckligt tunga och där finns trappor och hiss, så det är bra att jag kan gå dit med Mari.
Hon är inte speciellt rädd för ensamheten, men hon tror att det finns många som kan få det tråkigt utan sällskap.
- Ensamheten kan vara ett problem om man lider av att vara allena och inte har någon att prata med, säger hon. Om man inte kan gå ut och promenera längre, så kan livet bli ganska fattigt.
Svårt att hitta bra vänner
Alla är inte lika lyckligt lottade som Leena Winberg, som har sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn i närheten. Det finns många som är väldigt ensamma, säger vänförmedlaren Ingrid Holmerus-Nilsson.
De frivilliga vännernas antal i Karis är runt 35. En del av dem gör så kallade engångsuppdrag och följer till exempel med någon vänklient till ögonläkaren eller till en fest. Men de flesta av vännerna besöker precis som Mari Koskinen sin vänklient en gång i veckan. Ett både utmanande och givande uppdrag, säger Hollmerus-Nilsson.
- Det är inte så lätt att hitta bra vänner. Det kan vara ganska svårt att uppfylla sitt löfte till vänklienten att komma på besök en gång i veckan, så det behövs personer som är villiga att binda sig vid det här. Men då man märker hur uppskattat det är får man lön för mödan, säger hon.
- För många ensamma mänskor kan vänbesöket vara det enda besöket som inte är från en myndighet. Det kan vara svårt att förstå, men sådan är ensamheten.
Vänförmedlingen i Karis svarar torsdagar 10:00 - 12:00 på numret 0440279304.