Kårkulla samkommun är inte alls särskilt dyr jämfört med andra samkommuner. Kårkulla gjorde själv en prisjämförelse efter kritik om att vara för dyr.
Kårkulla samkommun erbjuder tjänster åt personer med funktionsnedsättning. Det är 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner som upprätthåller Kårkulla.
Men de kommuner som ingår i Kårkulla riktar ständigt kritik mot Kårkulla för att vara för dyr jämfört med de finska motsvarigheterna.
Men det här stämmer inte, säger Martin Nordman som är ekonomisk direktör vid Kårkulla.
– Om vi ska tycka att den här jämförelsen är sann så är ju inte Kårkulla speciellt dyr. Tvärtom är vi billigare i många hänseenden än våra konkurrenter på finskt håll.
– Utan vidare känns det här som en lättnad.
Jämförde i Nyland och Österbotten
Personalen vid expert- och utvecklingscentret inom Kårkulla valde att jämföra priser med finska Eteva som verkar i 47 kommuner i Södra Finland och Eskoo som verkar i 32 kommuner i södra Österbotten och Österbotten. I Åboland fanns ingen motsvarande samkommun att jämföra med.
Martin Nordman säger att det var svårt att göra jämförelsen eftersom alla prissätter sin verksamhet på olika sätt. Därför blev Kårkulla tvungen att välja vissa verksamheter som gick att jämföra.
Det var priserna för boendeverksamhet, dagverksamhet och rådgivande verksamhet som jämfördes.
I en tabell i anslutning till artikeln kan man se prisskillnaderna. Priserna är hopslagna av flera olika kategorier inom varje verksamhet.
T.ex. inom boendeverksamheten är slutsumman kostnaderna för a) ett dygn för en klient på boende utan nattpersonal b) ett dygn för en klient på ett traditionellt gruppboende med nattpersonal c) ett dygn för en klient på ett extra resurskrävande boende d) ett dygn för en klient på ett seniorhem och e) ett dygn för en klient på ett boende med krisvård.
När man slår ihop alla de här summorna landar man på siffran 1 062 euro för Kårkulla, 1 459 euro för Eteva och en summa som landar mellan 936 och 1 213 euro för Eskoo, som har fyra olika nivåer av krisvård.
Inte vetenskap
Eftersom frågan är omdiskuterad och jämförelsen gjordes av Kårkulla själv väcks frågan om hur opartisk jämförelsen var.
Ekonomidirektör Martin Nordman säger att man naturligtvis inte kan påstå att det här är en vetenskaplig jämförelse. För att överhuvudtaget kunna jämföra var Kårkulla tvungen att välja ut några saker.
– Vi har sagt att vi ska försöka göra den så opartiskt som möjligt.
På Kårkulla hoppas man nu att de här uppgifterna i alla fall ska lugna diskussionen om Kårkullas priser, säger Nordman. Varför myten om Kårkullas dyra priser lever stark kan Nordman inte helt förklara.
– Det är väl säkert ofta så att då man kommer ut till kommunerna för att förhandla så tar man fram saker som inte är till vår fördel. Och vi har också hört att då Eteva besöker kommunerna så hänvisar man till Kårkullas billigare priser där vi är billigare. Vi är dyrare i vissa kategorier och billigare i andra.
– Naturligtvis kommer vi nu när vi far ut till våra kommuner i Österbotten och Nyland att ha de här siffrorna med oss. Då kan vi peka på att så här är faktum i de här grupperna vi har jämfört. Där finns prisskillnader som man kan tycka om eller inte tycka om, men de finns.