I oktober steg de på flyget, 20 gymnasister från Ekenäs och Helsingfors, för att gå i Balkankrigets fotspår.
De fick gå igenom den hemliga tunneln som var Sarajevobornas livlina under belägringen på 1990-talet, möta modern i Srebrenica som bara har några ben kvar av hela sin familj och se hyllmeter med likpåsar i kylrummet i Tuzla.
- Det var tungt men ändå värt att uppleva, säger Krista Lindberg från Lärkan.
Elina Jalonen från Ekenäs gymnasium håller med.
- Vi har det så jättebra här nu för tillfället och att det på en annan plats kan vara helt förstört, att hela folket är helt sönder. Jag fick jättestarka upplevelser av den här resan.
Vukovar - den delade staden
Resan öppnade de ungas ögon för Europas blodiga närhistoria men också för de konflikter som fortfarande finns närvarande överallt på Balkan. Det finns tre olika sanningar om vad som egentligen hände i 90-talets etniska rensningar i Serbien, Kroatien och Bosnien och på vissa ställen är såren fortfarande öppna.
Ett av dem var Vukovar, den kroatiska staden precis vid gränsen till Serbien, där stadens kroatiska invånare protesterar mot serberna genom att skruva ner alla tvåspråkiga skyltar vid statliga verk. Polisen vaktar skyltarna, de nationalistiska kroaterna river ner dem. Många vanliga etniska kroater i Vukovar stöder nationalisterna.
- Jag tycker att det fortfarande är för tidigt att skylta med kyrilliska (serbernas) bokstäver, med tanke på vad allt folk har fått lida av på grund av serberna, koncentrationsläger och allt, säger småbarnsmamman Martina Prepunić.
En tredjedel av Vukovarborna är etniska serber och de flesta låter sig inte provoceras:
- Det är bara politik. De vill ha oss att strida med varandra. Inte har jag varit med och krigat på 90-talet, säger serben Davor Dukić som var barn på 90-talet.
- Varför skulle skulle jag måsta flytta ut från min stad? Jag är ju född och uppvuxen här. Det här är min gata, mitt hus, mitt allt.
Bästa och tyngsta resan visas på Yle Fem den 21.12 kl. 16.40. Programmet kan ses i 30 dagar på Yle Arenan.