Fram tills år 2030 ska Hangö, Raseborg, Lojo, Ingå och Sjundeå ha minskat koldioxidutsläppen med 80 procent. Det är ingen anspråkslös miljösatsning. Men om kommunerna samarbetar med invånare, föreningar och företag kan man nå det. Nylandsveckans miljödag på måndag (5.5.) var fullspäckad med program i Västnyland.
Utanför Raseborgs stadshus eller det så kallade Fixhuset på Ystadsgatan i Ekenäs ville Marko Puumalainen från företaget Ecotale berätta om led-lampornas förträfflighet.
- Snart får man inte köpa glödlampor. Marknadsföring och import av dem är förbjudet. De lamporna som finns i lager i Europa får ännu säljas, men efter det måste man byta glödlamporna till något annat.
Puumalainen ogillar så kallade energisparlampor. Problemet enligt honom är att de är långsamma.
- Du hinner läsa morgontidningen innan lampan tänds.
Tänker man på miljön kan städerna påverka och föregå med gott exempel. Enlig Puumalainen är användningen av led-lampor i städer ändå fortfarande småskalig.
- Kommuner är endast i ett provskede vad gäller led-lampor, men det finns en iver. Om man bytte alla lampor till led-lampor skulle energibesparingen vara mellan 50 och 70 procent.
Inne i Raseborgs stadshus står en ensam Karolina Örnmark från föreningen Västra Nylands vatten och miljö. Hon hoppas på att många tittar in och frågar råd om avloppsvatten på landsbygden. Strax innan lunch hade en nyfiken man besökt henne.
- Han hade annat ärende i stadshuset, men stannade en stund för att tala.
Städtalko
På lördagen den 3 maj tjuvstartade man miljödagen i Hangö. Tv-profilen Bettina Sågbom hjälpte till att städa stränderna.
Ekologiskt i Bromarv
Även Bromarv har dragit sitt strå till en mer miljövänlig stack. Kaja Grönlund från Bromarv Marthorna berättar om ekobyn som byggdes drygt tio år sedan med försäljningsvinster från testamenterade Nokia-aktier.
- De 20 lägenheterna är energisnåla. De större fönstren är mot söder. Husen är byggda på pelare med tanke på radon. Vi har ett eget flisvärmeverk med solpaneler som lär ha varit det första i sitt slag i Finland. Tidigare använde vi också ett eget vattenreningsverk.
By i internationell press
För den som inte är insatt kan det vara svårt att förstå att Bromarv har fått internationell uppmärksamhet. Grönlund har med åren blivit van och räknar upp olika medier som intresserat sig för ekobyn.
- Först var det en journalist från en dansk ekonomitidning som besökte ekobyn. Sedan spred det sig över hela Europa bland annat till Frankrike och England. Vi har haft journalister från BBC här. De var mycket imponerade.
För Grönlund är det ändå lite oklart om det endast var den ekologiska byn som lockade.
- Alla tyckte det var fantastiskt. Ibland får man den känslan att det var fantastiskt för att det var nio kvinnor i en föreningsstyrelse som åstadkom det här.
Mentalitet mot ekologi
Fördomarna mot ett Marthagäng på landsbygden blir dessvärre än så länge obesvarade. Oberoende vad, har den positiva uppmärksamheten utomlands varit överraskande. I Västnyland har det inte alltid varit lika positiva känslor för ekobyn.
- Ingen är profet i sin hembygd, svarar Grönlund och citerar Jantelagen.
Enligt henne var det främst äldre marthor som var positivt inställda då projektet började. I dag när husen står stadigt på marken och representerar ett nytänkande Bromarv tror hon att man är nöjd med dem.
Kaja Grönlund har snart ett perspektiv på 15 år. Vad tycker hon, lönar det sig att bygga ekologiska hus i Finland?
- Man ska inte bygga sunt och annorlunda i Finland. Vi har kämpat mest mot myndigheterna.
Är det byråkratin som sätter käppar i de ekologiska hjulen?
- Det handlar mera om konservatism. Ta det säkra före det osäkra. Sådan mentalitet råder.
Miljö som marknadsföring
På miljödagen passade en del företag att berätta om sina satsningar för miljön. Aktiebolaget Ekenäs Energi skriver i ett pressmeddelande hur koldioxidutsläppen minskat ifjol. Utsläppen minskade speciellt i Pojo och Karis där de nya flisvärmeanläggningarna var i drift hela året. I Ekenäs var användningen av olja i fjärrvärmeproduktionen endast 0,1 procent. För övrigt producerades fjärrvärmen med förnybara bränslen, främst skogsflis från de närliggande skogarna. All elektricitet från kraftverket i Ekenäs producerades med lokala och förnybara bränslen under 2013.
Företaget Karis Telefons berättar i ett pressmeddelande att bolaget har minskat sitt beroende av olja. Maskinhallens spillvärme på Dalgatan i Karis tas tillvara och används för att värma upp andra delar av Dalgatans fastighet. Dessutom har oljeuppvärmningen ersatts med fliseldad fjärrvärme. Minskningen av utsläppen motsvarar utsläppen från en personbil som kör 6,4 varv runt jorden, skriver Karis Telefon.