En blygsam hyresskuld blev slutet för ett hotellprojekt värt åtta miljoner finska mark. Företagare Björn, Nalle Lindqvist gick i konkurs. Plötsligt var han persona non grata och icke välkommen i affärskretsar.
- Efter en konkurs är man inte längre accepterad, du duger varken till det ena eller det andra.
För snart trettio år sedan miste Ekenäsbon Nalle Lindqvist flera av sina restauranger och diskotek. Han förlorade också hus, sommarvilla, båt… ja så gott som allt. Nalle var utblottad.
- Mest förargar det att jag miste mitt privata museum. Banken tog allt som jag hade samlat och reparerat under 25 år.
I Nalles samling fanns ett trettiotal veteranbilar, fyrtio vevgrammofoner, femtio olika telefoner, motorer, gamla lantbruksredskap, en brandbil och en dubbeldäckare från London.
I dag har Nalle Lindqvist ett nytt museum invid sitt hus i Pojo. Hans hem är en charmig, gammal stationsbyggnad som ligger invid järnvägen mellan Helsingfors och Åbo. Samlarivern har inte avtagit med åren. Likaså har Nalle en ny krog, restaurangbåten Sunnan. YLE/ Tiina GrönroosYLE/ Tiina Grönroos
Grillen
Men vi backar i tiden, till 1963 när Nalle öppnade sin första bar. Baren hette Grillen. Inspirerad av nya trender i USA inredde Nalle baren med ett kök ute i salen. Han köpte också en fritös, med vilken han kunde göra något så speciellt som pommes frites.
-Fransk potatis var riktigt toppen på den tiden.
Konceptet med kök inne i matsalen låter inte heller särdeles originellt idag, men för drygt 50 år sedan var det så märkvärdigt att en matgäst vände i dörren.
-Det var en fin farbror som sa att han vägrar äta i köket.
Småningom utvidgade Nalle Lindqvist. Han blev krögare på allvar när han tog över restaurang Gästis. Där öppnade han Ekenäs första kommersiella alkoholbar och ordnade danser sex dagar i veckan.
- Jag prövade några gånger med finska orkestrar, men de söp. Därför blev det orkestrar från Polen och Bulgarien. De var mer pålitliga.
Många restauranger, över hundra anställda
Slutet på 1960-talet och början av 1970-talet var händelserika år vad gäller affärsverksamhet. Nalle Lindqvist startade diskotek Gnägget invid Ekenäs gästhamn, han tog över hotell- och restaurangverksamheten vid Socis i Karis, Fiskars Wärdshus och småningom sommarrestaurang Knipan.
- Knipan var kronan på verket. Fick man Knipan så hade man kommit så långt det överhuvudtaget var möjligt inom krogbranschen i Ekenäs.
Känslomässigt var Knipan också en viktig milstolpe för Nalle. Hans pappa Knut Lindqvist drev samma restaurang under några somrar på 1950-talet. Nu hade sonen uppnått samma status.
Som mest hade Nalle 110 anställda. Allt gick bra ända till mitten av 1980-talet. Då revs Gästis och Nalle började planera en ny restaurang. Till en början tänkte han sig en bar och ett museum för sin privata samling av veteranbilar och andra samlarobjekt, men så växte planerna till ett omfattande restaurang- och hotellprojekt. Budgeten låg på åtta miljoner mark (cirka 1,33 miljoner euro).
Konkursen
Tyvärr hann Nalle driva sin nya restaurang i endast några månader. Han gick miste om sin viktigaste inkomstkälla, sommarrestaurang Knipan. Ekenäs stad, som ägde krogen, lät en annan krögare ta över verksamheten. Nalle hade lämnat hyror obetalda. En hyresskuld på 30 000 finska mark blev Nalles fall. Han gick i konkurs och miste allting.
Nalle Lindqvist vet hur det känns att bli utfryst eller icke önskvärd i affärssammanhang. Under samtalets gång säger Nalle också att det är lustigt hur människor idag har börjat intressera sig för honom och hans tid som krögare på 60- och 70-talet. Då när det begav sig tyckte ingen att det var något speciellt eller märkvärdigt att driva många restauranger och ha över hundra anställda.
I dag verkar Knipan vara en belastning för såväl krögare som ägaren, Raseborgs stad. Staden beslöt under fjolåret (2013) att man försöker sälja krogen. I mitten av februari (2014) blev det klart att två företagare med rötter i Västnyland vill köpa Knipan.
Nystart
Sedan början av 1990-talet har Nalle Lindqvist varit tillbaka inom restaurangbranschen . Han har fortsatt där hans arbetskarriär fick sin början - ute på sjön. Som femtonåring for han till sjöss och idag är Nalle krögare och kapten på restaurangbåten Sunnan, en gammal båt som Nalle köpte av finländska kioskägare. Sunnan var då i Viborg. I dag rör sig Sunnan i Ekenäs skärgård, men har också varit till salu i några års tid. Som 75-åring anser Nalle att det börjar vara dags att dra sig tillbaka.
- Men skulle jag vara lite yngre så skulle det vara roligt att än en gång få renovera och inreda en ny restaurang eller ett diskotek. YLE/ Tiina GrönroosYLE/ Tiina Grönroos
- Nog tror jag det skulle gå att få igång ett populärt diskotek ännu, men de bästa tiderna var nog under 60-, 70- och 80-talet. Då blomstrade krogarna. Det var nog hurja tider.
-Jag har levt den generationen som förstört mest, men nog också haft mest roligt.
Hör Björn, Nalle Lindqvist i ett Samtal om livet torsdag 27.02 kl 13.03 och lördag 01.02 kl 20.03.