Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24444 articles
Browse latest View live

Billnäsbo exporterar finländsk skolframgång

$
0
0

Kirsi Lindroos från Billnäs i Raseborg är med i ett treårigt projekt som ska utveckla skolväsendet i Kosovo, i forna Jugoslavien.

Lindroos flyttade i måndags till huvudstaden Pristina i Kosovo. Där ska hon nu bo i tre år medan projektet pågår.

Kosovo vill ha hjälp med att utveckla sin utbildningssektor. Landet har bett om hjälp av EU som ordnade en anbudstävling som Finland senare vann. Projektet finansieras av EU och tre miljoner euro ska bekosta den finska expertisen och nästa två miljoner euro finns reserverat för läromedel till skolorna.

Läroplan behövs

Arbetena har nu påbörjats och i Lindroos team ingår andra finländare, några österrikare och människor från Kosovo. Projektansvariga i Finland är Esbo stad och yrkesutbildande Omnia.

Teamet ska nu bland annat vara med och göra upp en läroplan och utveckla lärarutbildningen.

Lindroos berättar att arbetet med att utveckla inlärningsmiljöer redan har startat den här veckan.

- Vi har besökt skolor och försökt analysera vad man behöver mest och i vilket skick skolhusen är.

"Brist på allt"

Kosovo är ett av de fattigaste länderna i Europa och det finns stora behov speciellt i mindre kommuner. Vissa skolor är i klass med de vi har i Finland men i andra skolor finns det inte mycket.

- I vissa skolor är det brist på allt från papper till fotbollar och runt 40 elever sitter i samma klassrum, berättar Lindroos.

Under vintern är det också kallt i skolorna eftersom det inte finns någon värme i husen.

- Eleverna sitter med ytterkläderna på i klassrummen, säger Kirsi Lindroos.

Flera från Raseborg jobbar i Pristina

Men trots att Kirsi Lindroos i tre år kommer att bo i Kosovo så är hennes riktiga hem fortfarande i Billnäs. Hon kommer att åka hem till Finland på besök varje måndag och hennes familj besöker henne i Kosovo. Lindroos är inte ensam finländare i Kosovo. Redan nu finns det många finska experter som jobbar där.

- Min vän och ganska nära granne Helena Ranta från Raseborg jobbar också här, så jag är inte ensam, säger Lindroos när Yle Västnyland ringer upp henne.


Bruksbostäderna till Högsta förvaltningsdomstolen

$
0
0

Besvärsrumban kring försäljningen av bruksbostäderna i Fiskars och Billnäs fortsätter.
Affären blir nu ett mål för Högsta förvaltningsdomstolen eftersom två personer gått vidare med ärendet.

Av de många besvär som lämnades in till Helsingfors förvaltningsdomstol tänker två besvärsställare gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, eftersom de är missnöjda med det besked de fått.

Rätt att sälja?

Förvaltningsdomstolen undersökte inte alls den enas besvär.
Besväret gällde Raseborgs stadsstyrelses rätt att sälja de historiskt värdefulla bruksbostäderna till företagaren Olli Muurainen.
Muurainen har redan tidigare köpt de centrala delarna av Billnäs bruk av staden.

Förvaltningsdomstolen ansåg att kvinnan inte hade besvärsrätt i frågan eftersom hon inte är bosatt i Raseborg.
Men kvinnan hävdar det motsatta. Hon hävdar att hon visst är sakägare - bland annat i egenskap av hyresgäst i bruksbostäderna och som medlem i styrelsen för en förening som också ville köpa bostäderna.

Rätt att låna pengar?

Det andra besväret gällde stadens rätt att låna pengar till bruksägaren Olli Muurainen så att han klarar av de lån som skulle återbetalas till staten, trots att själva försäljningen på grund av besvären var på hälft.
Förvaltningsdomstolen lät bli att undersöka det här besväret för de besvärsställarnas del som inte är bosatta i Raseborg och förkastade besväret som omotiverat för de övriga undertecknarnas del.

Svartfåglar & stjärnfall i Ingå

$
0
0

"Svartfåglar & Stjärnfall" heter ett konstprojekt där konstnären Susanne Remahl i första hand står för målningarna och musikern Fredrik Furu för texterna i bilderna.

Samarbetet kom till efter att Susanne blev fascinerad av Fredriks låttexter, och det som ursprungligen var tänkt som ett småskaligt projekt på 3-4 tavlor växte så småningom till en serie på närmare 20 tavlor.

I höstas var tavlorna utställda i Vasa, och efter en mellanlandning i Stockholm har de landat i Ingå.

Susanne Remahl är ursprungligen hemma från Ingå, men bosatt i Vasa sedan flera år tillbaka, medan Fredrik Furu är hemma från Jakobstad, men numera bosatt i Stockholm.

Utställningen "Svartfåglar & Stjärnfall" visas på Galleri Karaija i Ingå t.o.m. 19 april.

Målning av Susanne Remahl & Fredrik Furu (beskuren)
Februari - målning av Susanne Remahl &amp Målning av Susanne Remahl & Fredrik Furu (beskuren) Bild: Susanne Remahl & Fredrik Furu

AUgusti, målning av Susanne Remahl & Fredrik Furu
Augusti - målning av Susanne Remahl &amp AUgusti, målning av Susanne Remahl & Fredrik Furu Bild: Susanne Remahl & Fredrik Furu

Motorvägen stängd på måndag kväll

$
0
0

Den som rör sig på Åbo motorväg i Lojo ska räkna med att trafiken löper långsammare än vanligt från måndag kväll (31.3) fram till och med tisdag morgon kl. 6.

På grund av underhållsarbeten kommer bara den ena körbanan att vara i bruk mellan Orosmäki-tunneln och Lehmihakatunneln - en sträcka på knappt fyra kilometer.

Då trafiken regleras om 31.3 kl. 18, kommer trafiken på Åbo motorväg att stoppas helt och hållet på den här sträckan i 15 minuter.

Artikeln har korrigerats. En liten stund stod det felaktigt att motorvägen är stängd redan från fredag kväll.

Släck lamporna på lördag kväll

$
0
0

Om det är extra mörkt på lördag kväll beror det på klimatevenemanget Earth Hour. Speciellt Hangöbor och Lojobor uppmanas släcka lamporna och spara ström under lördagen.

Hangö och Lojo stad uppmanar sina invånare att delta i det världsomfattande klimatevenemanget Earth hour 2014. Jippot, som arrangeras av WWF, har i år Arktis och klimatförändring som tema.

Under evenemanget den 29 mars med start kl 20.30 uppmanas privatpersoner, organisationer och företag att släcka belysningen under en timmes tid för att visa sin oro för klimatförändringen.

Stadsstyrelsen i Hangö uppmanar också stadens tekniska och miljöverk att i mån av möjlighet släcka belysningen vid ett eller flera föremål (till exempel vattentornet) under timmen. I Lojo släcks belysningen i mån av möjlighet både på gator och i stadens fastigheter.

Earth hour ordnades första gången år 2007 i Sydney i Australien.

Lojobibba fick många slantar

$
0
0

Lojo stadsbibliotek fick bidrag för sammanlagt 53 000 euro. Det fördelas på sex olika projekt.

Ett handlar om Elias Lönnrot och ett annat om att lära känna klassiker. Pengar ges också för projekt med sagor åt ettor och daghemsbarn. Den största summan, 25 000 euro handlar om att få en pedagogisk informatiker som ska jobba för ett bredare skolsamarbete.
Ockås Ingå bibliotek fick ett bidrag på 2500 euro, projektet heter Ett synligt bibliotek.

Tanken är att utvecklingsstöden främst ska utveckla barns och ungas biblioteksverksamhet och att främja läsintresset.
Sammanlagt gav Regionförvaltningsverket i Södra Finland 850 000 euro i utvecklingsstöd, 76 projekt fick statsunderstöd.

Från ålderdomshem till fritidsmecka

$
0
0

Ingahemmet i Ingå har varit till salu i över ett år men ännu har ingen köpare dykt upp. Äldrevården flyttade i november 2012 till en ny lokal i Ingå centrum, men Ingahemmet har på sista tiden stått allt annat än tomt.

- Vi har skämtsamt sagt att nu när vi fyllt Ingahemmet med verksamhet så kommer det säkert ett anbud snart, skrattar Ingås kommundirektör Jarl Boström. Här fungerar centralköket och Ingå pensionärerna hyr utrymmen. Så finns här ett gym och en keramikverkstad. Ingahemmet fungerar också som ett varmt lager för bland annat lågstadieskolan Merituulen koulu i Ingå.


Boström tillägger också att kommungården i Ingå som bäst håller på att göras om till ett bibliotek. Det betyder att både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i alla fall tillfälligt blir utan mötesrum.

- Antagligen kommer de att från och med april börja ha sina möten här i Ingahemmet i stället, berättar han.


Den verksamhet som för tillfället drar mest besökare till Ingahemmet är det 140 kvadratmeter stora gymmet som öppnade tidigare i vintras. För en summa på femtio euro per år får man en egen nyckel och obegränsat med träningstid.

- Hittills har vi haft närmare 100 personer som kvitterat ut en nyckel, säger Arno "Tjali" Heinänen, som är Ingå kommuns fritidsledare och ansvarig för gymmet.

Han är mycket glad över den nya lokalen, som stått tom sedan åldringsvården på grund av mögelproblem flyttades till Lönneberga i Ingå centrum. Tidigare har man kunnat träna i källaren till den finska lågstadieskolan Merituulen koulu. Trots att Ingahemmet ligger några kilometer utanför centrum har Ingåborna fortsatt att träna lika flitigt som förut.

Malin Kemppainen är en av dem och tycker att den nya lokalen är betydligt bättre än den gamla.

- Det är jättebra i jämförelse med det förra. Det är stort och luftigt och solen strålar in genom fönstren. Tidigare var det väldigt trångt och man tränade väldigt nära inpå varandra. Nu får man träna i fred.


Trots att det nu finns så mycket verksamhet i Ingahemmet vill kommunen naturligtvis sälja byggnaden så fort som möjligt. Kostnaderna för att till exempel hålla huset varmt är höga.

- 1,1 miljoner euro har vi begärt för det, men om det dyker upp någon intresserad går det att förhandla om priset, säger Boström. I priset ingår också de omkringliggande husen, ett radhus och två andra byggnader. Han hoppas att Ingahemmets läge ska göra det mer attraktivt för köpare. Stamväg 51 ligger trots allt väldigt nära.

Om Ingahemmet säljs blir verksamheten tvungen att flytta. För gymmet finns redan en eventuell reservplan berättar Heinänen.

- Vi har tillsammans med Aktia Arena spekulerat i om det skulle vara möjligt att flytta gymmet dit. Förhoppningsvis kan gymmet då stanna där permanent.

Reporter på två hjul

$
0
0

När man gör lokaljournalistik behöver man inte alltid åka så långt bort för att göra sin intervju eller ta sin bild.

Då kan det vara mest praktiskt att ta sig fram med cykel. Yle Västnyland fick våren 2012 en egen redaktionscykel - som fått sitt namn tack vare våra läsare och lyssnare.

Det kom in många förslag, bland annat Maj-Björn, Rundringen, Vinyle, Ylvia, Trampen och Biko. Men i en omröstning på webben vann Pedylen.

Här en presentation av vårt trampbara arbetsredskap.


Raseborg kravlar upp ur minusträsket

$
0
0

Raseborg kanske äntligen ser ett litet ljus glimt i ändan av tunneln när det gäller ekonomin. Det visar bokslutet för i fjol.
Staden har kämpat med mycket svag ekonomi under hela sin existens.

Staden tog vid grundandet över ett samlat underskott om 25 miljoner euro från grundarkommunerna Pojo, Karis och Ekenäs.

2013 gick ekonomiskt betydligt bättre än 2012 som var stadens sämsta år.

- Staden lyckades under 2013 bryta en nedåtgående spiral, bedömer stadskamrer Thomas Karlsson.

Betydligt mindre underskott än 2012

Staden gjorde trots förbättringen ett minusresultat också 2013.

2012 var resultatet för stadens egen verksamhet 7,3 miljoner euro på minus men i fjol endast 2,2 miljoner.
Och när den stora försäljningsvinsten för Ekenäs Energi räknas med, blev Raseborgs stads resultat 2013 nästan 17 (16,6) miljoner euro på plus.

Minus 25 miljoner blev minus 8 miljoner

Raseborg har också kämpat med ett enormt samlat minus, det vill säga underskott som samlats på hög år efter år.
Försöken att snabbt jobba bort det här minuset har hittills inte lyckats.
Men försäljningsvinsten för Ekenäs Energi (18,6 miljoner euro) innebär att det kumulativa underskottet krymper från 25,2 till endast 8,5 miljoner euro.

4 000 euro lån per invånare

Lånebördan per raseborgare är nu nästan 4 000 euro då det året innan var 3 500 euro.
En stor del av ökningen beror på att staden tog över Ekenäs Energis lånebörda på över 22 miljoner euro.
Utan den skulle lånebördan per invånare i Raseborg vara 3 600 euro.

Skatteintäkterna ökade

Skatteinkomsterna blev i fjol lite högre än väntat, 108,6 miljoner euro mot budgeterade 107 miljoner.
Men en stor del av ökningen, drygt 1 miljon euro, berodde på en förändring i Skattestyrelsens redovisningssystem.

Kommunalskattesatsen var 2013 oförändrad men inkomsterna från kommunlaskatten ökade trots det.

Personalkostnaderna minskade

Verksamhetens intäkter blev snäppet lägre än budgeterat medan kostnaderna höll budgeten.

Personalkonstnaderna blev lägre än 2012. Minskningen var en halv procent. Det är en stor sak eftersom personalkostnaderna året innan steg med över 10 (10,6) procent.
Ungefär en tredjedel av den ökningen (2011 till 2012) berodde för sin del på att staden tog över verksamheten och personalen på Mjölbolsta av Folkhälsan.

Staden hade och har fortfarande stora utmaningar inom ekonomin. Sektorerna har i uppdrag att spara hårt. Personalen har minskat med över 60 årsverken och nu ska ytterligare 100 årsverken bort.
Under 2013 hölls alla inte inom budgeten. Grundtryggheten beviljades över 2 (2,1) miljoner i tilläggsanslag och Ekenäs Energi och Intern service fick 0,8 miljoner euro var.

Faces slutar där den började

$
0
0

Den sista Facesfestivalen enligt gammalt format ordnas i augusti vid Raseborgs slott.

Den första festivalen ordnades 1998 på samma plats.
I år har festivalen ett betydligt större område till sitt förfogande än för 16 år sedan, uppger en av veteranarrangörerna Holger Wickström på festivalens Facebooksida.

Den sista festivalen kallar sig The Last Waltz.
Festivalen bär samma namn som gruppen The Bands sista konsert i San Fransisco på 1970-talet. Konserten blev en av de mest uppmärksammade i populärmusikens historia.

Läs mera om Faces situation.

HaHy vann första kvalmatchen enkelt

$
0
0

Hangon Hyrskyts innebandyherrar tog en enkel seger i den första division 2-kvalmatchen på fredagskvällen. Matchen mot SB Riski från Helsingfors spelades i Hangö idrottshus.

Slutresultatet blev 11-5 efter perioderna 4-0, 3-2, 4-3.

Vilket av de två lagen som nästa säsong spelar i division 2 avgörs i en matchserie enligt systemet bäst av tre matcher. Det betyder att det lag som först vinner två matcher vinner också serien. Den andra matchen spelas i Helsingfors på onsdag och en tredje match spelas vid behov fredagen den 4:e april i Hangö.

Hangölaget som hade vunnit sin division 3-grupp verkade få en enkel match på fredagen. Gästerna hade nämligen endast åtta utespelare och en målvakt, medan HaHy hade tre fulla kedjor och två backpar. Inledningsvis spelade hemmalaget dock med endast två femmor.

HaHy fick en flygande start i matchen och ledde efter dryga fem minuters spela 2-0. Till första pausvilan gick man i ställningen 4-0 och hemmalagets målvakt Jani Hedback var knappast svettig. Så pass lätt undan kom han under den första perioden.

SB Riski skärpte sig

Till andra perioden kom gästerna aningen mera taggade och laget lyckades också knappa in HaHys försprång med två mål under de första nio minuterna av perioden. Strax efter det missade HaHys Aki Wiinamäki ett straffslag. Hemmalaget kunde inte heller göra mål i den efterföljande 2 minuter långa utvisningen och trots att HaHy fick (Aki Wiinamäki) en utvisning, var det hemmalaget som gjorde matchens följande mål.

Hemmalagets effektiva duo Tony Bäckman – Andreas Nordlund lyckades nämligen göra 5-2 i numerärt underläge och på något vis verkade det mål vara rätt avgörande för matchutgången. Efter det målet kunde inte gästerna längre hota hemmalaget. I stället gjorde HaHy mål med jämna mellanrum.

Med ungefär tre minuter kvar att spela av matchen ledde HaHy med 11-2 och beslöt då ge veteranmålvakten Björn-Eric Falck möjligheten att ännu en gång känna på i en officiell match. Falck som meddelat att han slutar sin karriär efter den här säsongen fick ge tre gånger och på så sätt kunde SB Riski snygga till förlustsiffrorna en aning.

För HaHys kapten Tony Bäckman var segern i den första kvalmatchmatchen ingen överraskning.

- Vi var bra förberedda och mycket koncentrerade i den här matchen. Vi har nu också kunnat spela ett par månader med en permanent första kedja som lyckats bra med målskyttet. Jag själv spelar också bättre om jag få mycket speltid, sade Bäckman efter matchen.

Tillsammans med Andreas Nordlund och Emil Heikkinen bildar Bäckman lagets första kedja som stod för merparten av HaHys mål i matchen.

Tappar inte greppet

Med degraderingen från i fjol i gott minne, kommer HaHy enligt lagkaptenen, inte att ha inställningsproblem.

- Nej, det kommer vi inte att ha, utan vi kommer att punktera serien på onsdag. Vi vill ju verkligen stiga, sade Bäckman bestämt.

I fjol vann HaHy första kvalmatchen mot Esbolaget FLOB rätt klart i Hangö, för att sedan förlora de två följande matcherna med degradering som följd.

I fredagens match var förstås HaHys nämnda första kedja den som styrde och ställde. Också unga två måls skytten Juha Manni visade att han i framtiden kommer att vara en spelare laget kan räkna med.

Matchen sågs av drygt 200 personer.

I gästernas lag utmärkte sig positivt endast Aleksi Itkonen som försvarade bra, sköt rappt och visade prov på fin teknik och fina finter. I Oskar Valtonen har Riski en spelare som mest verkar vara på plan för att spela småfult och ojuste. Han var också den enda spelaren i Riski som blev utvisad och det blev han två gånger. Till hans försvar må sägas att han gjorde ett och gav assisten till ett mål i matchen.

HaHys poängplockare: Andreas Nordlund 3+2, Tony Bäckman 2+3, Emil Heikkinen 2+1, Juha Manni 2+0, Johan Pihlström 0+2, Max Kunttu 1+0, Janne Keskitalo 1+0, Jaakko Kivitie 0+1, Kristian Fast 0+1.
SB Riskis poängplockare: Vesa Puisto 2+0, Oskar Valtonen 1+1, Jussi Viitamäki 0+2, Olli Ahopelto 1+0, Topi Tuomio 1+0, Aleksi Itkonen 0+1.

Knights möter Erä Akatemia i kvalet

$
0
0

Raseborg Knights möter Erä Akatemia från Helsingfors i division 1-kvalet i herrarnas innebandy. Matchserien i det tredje och avgörande skedet i kvalet börjar sannolikt lördagen den 5:e april.

Kvalet spelas som en matchserie enligt systemet bäst av tre. Det betyder att laget som först vunnit två matcher stiger till division 1 för säsongen 2014-15.

Kvalserien inleds på Erä Akatemias hemmaplan i Mosabacka i Helsingfors. Enligt det preliminära programmet spelas matchen lördagen den 5:e april. Den andra matchen spelas enligt samma program i Karis lördagen den 12.4 och en möjlig tredje match i Helsingfors söndagen den 13.4.

Enligt Knights andre tränare Joakim Eriksson är Erä Akatemia ett tufft lag.

- Det är ju egentligen ligalaget Eräs andra lag och laget har flera ligarutinerade spelare, killar som spelat U19-landskamper och många duktiga unga spelare som inte ryms i Eräs ligalag, säger Eriksson.

Hela laget måste lyckas

Han tror nog att Knights har alla chanser att slå Erä i matchserien.

- Att fler än en kedja lyckas och att vi får bra en matchstart, speciellt i första matchen är viktigt. Våra killar har nog under säsongen visat att de höjer på sin egen nivå mot hårdare motstånd, säger Joakim Eriksson.

I division 2-grundserien förlorade i Erä Akatemia en enda match. Endast två gånger spelade laget oavgjort, resten av matchen vann Erä Akatemia. I division 2-kvalets andra omgång mötte Erä Akatemia Pirkkalan Pirkat. På hemmaplan vann Erä Akatemia med 6-2 och på bortaplan med siffrorna 6-3.

Knights kom fyra i sin division 2 zon och slog Coach Team från Juga med 2-0 i matcher i kvalets andra skede. I den första matchen som spelades i Nurmes var Knights bättre än Coach Team med siffrorna 11-5 och i Karis med 6-1.

Såväl Erä Akatemia som Knights fick vila i division 1-kvalets första skede.

ESC förlorade första kvalmatchen på straffar

$
0
0

Ekenäs Sport Club inledde ligakvalet i futsal med en förlust. Sääksjärven Loiske från Lembois var bättre efter straffsparkstävling på lördagen (27.3) i Ekenäs bollhall.


Arber Istrefi, ESC
ESC:s Arber Istrefi var pigg i matchen mot Loiske. Arber Istrefi, ESC Bild: Yle/ Patric Westerlund

Matchens slutresultat skrevs efter straffsparkstävlingen 2-3, 3-3 (2-2).

Matchen slutresultat ger inte rättvisa åt hemmalaget. Speciellt matchens andra halvlek dominerades nästan totalt av hemmalaget. Den här gången var målskyttet svårt för ESC-spelarna.

- Det verkade som vi alla hade spelskorna på fel fot idag. Nästan alla våra spelare missade åtminstone en klar målchans, sade ESC-kaptenen Timo Brotkin efter matchen.
I första halvleken som slutade 2-2, var målsituationerna inte lika många för hemmalagets del. Men också i den halvleken förde ESC spelet.

Loiske gjorde matchens första mål, då Mikko Järvinen efter dryga tre minuters spel chippade bollen över hemmamålvakten Martin Ekholm. Kvitteringen kom en minut senare. Målskytt var Zacharias Ekström på Daniel Westerlunds passning.

Mönstermål av ESC

Efter dryga nio minuter gick gästerna på nytt i ledning. Den här gången gjordes målet av Tommi Ahola på Mika Järvinens assist. Med tre och en halv minuter kvar av halvleken gjorde ESC ett verkligt mönstermål. Arber Istrefi gav en passning på högerkanten till Jonas Sjöblom som passade till Mergim Bushi som stod framför målet. Pigga Bushi slog bollen i tomt mål.

Andra halvleken dominerades som sagt av svartskjortorna från Ekenäs, men ändå var det Loiske som gick i ledning. Med tre minuter och sexton sekunder kvar att spela fick Mika Järvinen rätt ostörd skjuta bollen i ESC:s mål. Assisten kom från gästernas bäste man Mikko Järvinen.

ESC tog som brukligt är i futsal i underläge i slutminuterna, ut sin målvakt och pressade med fem utespelare mot fyra. ESC skapade tre öppna mållägen innan Mergim Bushi kvitterade. En minut och 36 sekunder återstod att spela.

Eftersom det inte gjordes några flera mål följde en 2 x 5 minuter lång förlängning. Inte heller förlängningen gav någon vinnare i matchen, utan seger avgjordes från 7-meters punkten.

Svårt att skjuta straffar

Gästernas Markus Sairiala, Yasar Elbeller och Mikko Järvinen lyckades med sina straffar. I ESC lyckades endast Arber Istrefi och Johan Estlander förvalta sina, vilket gav Loiske segern i matchen.

I ESC misslyckades denna gång Zacharias Ekström, reservmålvakten Oscar Forsström och Mergim Bushi med sina straffar. I Loiske misslyckades Tommi Ahola och Manu Helminen med sina straffar.

- Det är nog lite lotteri över straffsparkstävling, men båda målvakterna (Martin Ekholm och Roope Hakulinen) var bra. Den här gången gick det så här, sade Timo Brotkin.

Bäst av tre

På söndag (30.3) möts lagen på nytt på Loiskes hemmaplan i Lembois. Om Loiske vinner stiger laget till ligan frö nästa säsong, medan ESC tar ny fart från division 1. Vinner ESC den matchen spelas en tredje och avgörande match i Ekenäs lördagen den femte

- Vi skall nog ha ett lika starkt lag med i den matchen också. Huruvida Anton (Brotkin) kan spela då han skadades idag är osäkert. Också Mergim Bushis medverkan är aningen osäker, sade Brotkin.

Särskilt matchens andra halvlek var ganska het och bägge lagen fick fyra gula kort av domarduon Antti Kinnunen – Senad Sipic. Många av varningarna kom för munhuggning.

Matchen sågs av omkring 150 personer.

Tre FM-silver till Raseborgs Skyttar

$
0
0

Raseborgs Skyttar vann tre FM-silver i St. Michel på lördagen. I tävlingarna avgjordes FM-titlarna i 3x20 skott med luftgevär.

Raseborgs Skyttars Robin Stenström var tvåa i klassen för under 24-åringar. Hans resultat var 585 poäng. Segern gick till Olli Hahl, MA, med resultatet 588 poäng. Fyra skyttar deltog i klassen.

I klassen U20 var RS:s Joni Stenström tvåa med resultatet 588 poäng. Aleksi Jarva, PAS, vann med resultatet 592 poäng. Också i den här klassen deltog fyra skyttar.

I veteranklassen över 70 deltog också fyra skyttar. Raseborgsklubbens Kauko Kaartinen sköt resultatet 567 poäng och var tvåa. Segern gick till Mauri Heino, KAS, med resultatet 569 poäng. Hans resultat är finskt rekord.

I tävlingsformen 3 x 20 skjuts alltså 60 skott. Först skjuter man 20 skott liggande, sedan 20 skott knästående och till sist 20 skott stående.

På söndagen fortsätter tävlingarna med dam- och herrklassens skjutningar.

Se resultaten från första dagens tävlingar.

Åland United däckade EIF-damerna

$
0
0

Regerande finska mästarlaget Åland United gav inte division 2-laget Ekenäs IF en chans i damernas fotbollscup. Matchtrötta åländskorna vann matchen som ingår i den tredje cupomgången med klara siffror. Slutresultatet i matchen blev 0-6 (0-3).

Genast från avspark tog Åland United kommandot i matchen som spelades i soligt vårväder på konstgräsplanen i Karis. Inför ett hundratal åskådare visade gästerna prov på bra spel, även om hemmalagets spelare försvarade bra och lyckades under matchens tjugo första spelminuter hålla gästerna på relativt tryggt avstånd från sin egen målbur.

Men då dryga tjugo minuter var spelade gjorde Juliette Kemppi Ålands första mål på en målvaktsretur från nära håll. En knapp minut senare lyckades Adelina Engman överlista Jenni Möller i EIF-målet med ett hårt skott från liten vinkel. Skottet gick upp i måltaket.

Ungefär sex minuter senare gjorde det åländska laget som kryllar av inhemska och utländska landslagsspelare sitt tredje mål. Juliette Kemppi fick relativt enkelt styra in bollen.

Inga EIF-anfall att tala om

Resten av halvleken höll EIF:s försvar tätt, men publiken på omkring hundra personer fick inte se några hemmaanfall. Det fick man däremot göra i andra halvleken.

Hemmalaget kom flera gånger till skottposition, men något mål lyckades inte grönskjortorna göra. Andra halvleken hann bli dryga tjugo minuter gammal innan Åland United fick hål på det tappra EIF-försvaret.
Kanadensaren Sarah Robbins nickade bollen ottagbart förbi Jenni Möller och gästernas fjärde mål var ett faktum.

Under matchens sista tio spelminuter gjorde ännu Ella Vanhanen och Adelina Engman var sitt mål och fastställde därmed slutresultatet 0-6.

Slutresultatet vittnar om den klasskillnad som fanns på planen och som väl bör finnas mellan regerande mästarlaget och ett division 2-lag. Dagen innan hade Åland United vunnit en ligamatch mot HJK och vänsterbacken Maryette Karring medgav att den matchen nog kändes i benen ännu i Karis.

- Jag tror vi alla kände av matchen, men jag tycker vi nog orkade bra ändå. Det här var en bra match för oss och jag tyckte det var riktigt roligt att spela, sade Karring som har sina rötter i Ekenäs.

- Därför var det speciellt roligt att spela mot EIF, sade hon.

Bättre samspel i sikte

EIF:s lagkapten Victoria Sundblom var inte speciellt besviken efter matchen.

- Det är alltid fint att spela mot så här bra lag. Och visst var Åland United mycket bättre. Men vi gjorde en riktigt bra match, sade Victoria Sundblom.

Hon konstaterade att EIF ännu måste förbättra sitt samspel, men annars tycker hon det ser bra ut.

- Vår målsättning är att stiga, sade Victoria Sundblom som tillsammans med fem andra spelare från KSF (Kimito Sportförening) för den här säsongen kommit till Ekenäslaget.

Hon och hennes syster Alexandra Sundblom är ursprungligen från Ekenäs och EIF och Victoria tycker det är kul att vara tillbaka i moderklubben.

- Skönt om vi kan hjälpa föreningen och laget uppåt, sade hon.

EIF: Jenni Möller; Emilia Allen, Emilia Ekholm, Essi Tolppala (78 min Hanna Kultanen), Fanny Kainulainen; Alexandra Sundblom, Victoria Sundblom, Marie Börman, Sofie Tuomela (46 min Kyllike Lindholm), Josefin Jensén; Anna Portin.
ÅU: Sanna Åhlander; Maryette Karring , Kim Sundlöv, Pille Raadik (41 min Hanna Blomberg), Emilia Alajääski , Cynthia Uwak (82 min Ellen Ahlström), Sarah Robbins, Nora Heroum (46 min Ella Vanhanen), Monica Dolinsky, Adelina Engman; Juliette Kemppi.


ESC slog Loiske i andra kvalmatchen

$
0
0

Ekenäs Sport Club tog på söndagseftermiddagen en livsviktig seger över Sääksjärven Loiske i futsalligakvalet. Vilket av lagen som nästa säsong spelar i ligan avgörs i en tredje match lördagen den femte april.

Slutsiffrorna i den andra kvalmatchen blev 3-5 (2-2).

Matchen som spelades i Lembois var i mångt och mycket likadan som första mötet lagen emellan på lördagen i Ekenäs. Också den andra matchen var jämn och bjöd på många hårda närkamper. På lördagen i Ekenäs vann Loiske efter straffsparkstävling.

För att få en plats i ligan säsongen 2014-15 krävs två segrar i matchserien. Eftersom ställningen i matchserien nu är 1-1, spelas en tredje och direkt avgörande match i Ekenäs.

Hemmalaget fick en drömstart i matchen i Lembois och efter tre och en halv minuter stod det 2-0 på resultattavlan. ESC kom dock snabbt igen i matchen och då knappa sex minuter hade spelats hittade ESC-keepern Martin Ekholm lagkamraten Arber Istrefi med en lång öppning. Istrefi reducerade säkert.

Ekström kvitterar

Ungefär fem minuter senare gjorde Zacharias Ekström kvitteringsmålet. Assisten kom från Arber Istrefi.

- Vi fick bra feeling i laget efter det snabba reduceringsmålet, för det kändes inte så muntert då Loiske genast i början gjorde två mål, sade ESC-kaptenen Timo Brotkin efter matchen.

Han sade att ESC nu hade lite bättre utdelning på sina målchanser.

- Vårt kontringsspel kom bra igång i den här matchen. Också i försvarsspelet gjorde vi en bra match, sade Brotkin.

Estlander gör ledningsmålet

När knappa tre minuter av den andra halvleken var spelade slog ESC:s Johan Estlander till och gjorde gästernas ledningsmål. Passningen kom av Zacharias Ekström.

När två och en halv minuter återstod att spela av matchen gjorde Zacharias Ekström sitt andra mål för dagen och matchen verkade avgjord. Passningen till 2-4 målet kom av Johan Estlander.

Hemmalaget hade ännu inte gett upp och reducerade med två minuter kvar av att spela. ESC lyckades dock hålla ut och med endast en sekund kvar gjorde Arber Istrefi sitt andra mål för dagen. Passningen kom igen från målvakten Martin Ekholm.

Bästemanspriset i hemmalaget gick till målvakten Roope Hakulinen och i ESC prisbelönades Zacharias Ekström.

FM-silver för Joni Stenström i 3x20 skott

$
0
0

Raseborgs Skyttars Joni Stenström vann på söndagen sin andra FM-medalj för veckoslutet. Han vann medaljerna i FM-tävlingarna i 3x20 skott luftgevär i St. Michel.

Joni Stenström sköt resultatet 591 och förlorade två poäng till vinnaren Aleksi Leppä, HAS i den allmänna klassen. Bronspengen gick till Aleksi Jarva, PAS, som hade samma resultat som Stenström.

Robin Stenström, RS, sköt resultatet 581 poäng och var åttonde i den allmänna klassens tävling. Sammanlagt nitton herrar deltog i tävlingen.

På lördagen vann Joni Stenström FM-silver i klassen för under 20-åringar. Hans bror Robin Stenström var tvåa i klassen U24.

I tävlingsformen 3 x 20 skjuts alltså 60 skott. Först skjuter man 20 skott liggande, sedan 20 skott knästående och till sist 20 skott stående.

Här finns resultaten från veckoslutets FM-tävlingar i St. Michel.

Hangö vill förkorta sina tandläkarköer

$
0
0

Hangö stad måste redogöra för orsaken till långa köer inom tandvården. Regionförvaltningsverket begär en förklaring, eftersom en utredning gjord i oktober 2013 visar, att köerna till icke-brådskande vård varit långa och en del patienter fått vänta på vård över den lagstadgade tiden sex månader.



ledande tandläkare pirta liljekvist vid hangö hälsocentral
Pirta Liljekvist ledande tandläkare pirta liljekvist vid hangö hälsocentral Bild: yle/börje broberg

Ledande tandläkaren Pirta Liljekvist säger, att hösten 2013 var speciellt problematisk, när en tjänst var obesatt och hon själv måste hålla en sjukledighet på sex veckor.

- Då överskred man i Hangö vårdgarantins sexmånaders gräns, men med hjälp av inhyrd tandläkare kunde man igen förkorta köerna, säger Liljekvist.

I dag står tvåhundra personer i kö för icke-brådskande vård, vilket är färre än det varit tidigare. Nu klarar hälsocentralens tandläkare av att ta emot patienterna inom den lagstadgade tiden, säger Pirta Liljekvist.

- Det är ingen bra situation när patienter hamnar att vänta i medeltal fem månader, men ändå bättre än det var senaste höst.

Fyra tandläkartjänster vid hälsocentralen

- Det finns fyra tandläkartjänster vid hälsocentralen, men tidvis har bara två tjänster varit besatta. Just nu jobbar ledande tandläkaren och två tandläkare på halvtid. Men det kommer att bli bättre, säger Liljekvist.

I maj börjar en ny tandläkare och på sommaren kommer ännu en odontologiekandidat att jobba i Hangö.

Många av dem som har väntat länge kan komma betydligt tidigare till tandläkare genom att de kan utnyttja annullerade tider.

- Det går ett meddelande till de fem patienterna som ligger längst fram i kön. Den som ringer först, får den lediga tiden, säger Liljekvist.

Hangö inte ensam

Men hur många tandläkare skulle det behövas i Hangö för att köerna skulle förkortas?

- Med tre och en halv tjänst skulle vi klara oss riktigt bra, säger Liljekvist.

Hangö är inte den enda kommun, som har problem med långa väntetider till den icke-brådskande tandvården. Till exempel i Lojo stod niohundra personer i kö i februari. För att sköta dessa skulle det behövas ett helt tandläkarårsverke. I Lojo skall den här kön åtgärdas med övertidsarbete besluta stadens personalsektion i förra veckan.

Energidricka oroar föräldrar

$
0
0

Så länge kolsyran i energidryckerna bubblar kommer debatten kring drycken att pysa. Ska det finnas en åldersgräns på energidrycker? Tomas Mattsson är orolig.

Ansvaret ligger på skolorna och föräldrarna.
Tomas Mattsson
Tomas Mattsson Bild: Tomas Mattsson

- Jag har promenerat med min åttaåriga styvdotter i Karis och sett kompisar till henne och andra hon känner igen som dricker energidrycker utanför matbutikerna. Helt öppet, säger Tomas Mattson som är tydligt upprörd och orolig.


Som många andra fundersamma och dödliga har även Mattsson gjort självstudier och läst om bieffekterna på nätet.
S-market i Karis
Här har Mattsson sett barn under tio år dricka energidrycker. S-market i Karis Bild: Yle / Jonas Sundström

Då behövs samhällsmedvetandet, ansvarskänslan i samhället, och speciellt i butikerna.

- På Södersjukhuset i Stockholm har man konstaterat att man får hjärtklappningar, krampanfall och njursvikt av energidrycker. Är det här verkligen något vi vuxna vill uppmuntra våra barn att dricka?

Mia Roman
Mia Roman Mia Roman Bild: Yle / Jonas Sundström

Vem ska ta ansvar?

- Samhället och butikerna. Jag har sett goda exempel där köpmannen på eget bevåg har satt en åldersgräns på 15 år. Det borde uppmuntras, fast jag skulle sätta en åldersgräns på 18 år, säger Mattsson.

Han påpekar att föräldrar och de som har kontakt med barn har ett ansvar, men enligt honom skall butikerna också ta sitt ansvar.

- Man kan inte alltid ha uppsikt över barnen. Då behövs samhällsmedvetandet, ansvarskänslan i samhället, och speciellt i butikerna.

Mia Roman, förälder till tre barn i Karis, är inne på samma linje.

- Om man från samhällets och butikernas sida skulle ta ställning och sade nej, energidrycker är inte för barn under till exempel 15 år, så skulle det underlätta åtminstone för föräldrarna. Nu är det svårare att motivera just för att det är tillåtet att köpa energidrycker.

Går åt som smör

Egentligen spelar det ingen roll vad oroliga föräldrar tycker. Den frätande drycken har strykande åtgång.

- Försäljningen ökar hela tiden och det kommer ut nya varumärken, säger Bengt Vinberg, branschdirektör för dagligvaruhandeln på Varuboden-Osla.

Vinberg anser att butikerna inte kan uppfostra barnen och berätta om livets frestelser.

Energidricka
K-Supermarket i Karis har haft en åldersgräns på 15 år i två år. Energidricka Bild: Mikael Petterson

- Det finns ju lag på det här. Det är inte förbjudet att sälja energidrycker åt unga. Om vi tar ”lagen i egna händer” och sätter förbud på dryckerna kan någon ringa och fråga varför vi inte säljer. Det är tvetydigt. Vi har diskuterat det och konstaterar om och om att vi följer lagen och att ansvaret ligger på skolorna och föräldrarna, säger Vinberg från Varuboden-Osla.

Kunden röstar med fötterna, det är lätt att konstatera i det moderna marknadsekonomiska samhället vi byggt upp. Men spelar energidryckerna en så stor roll?

K-market i Karis
Även här i Karis ser man unga hänga med burken i handen. K-market i Karis Bild: Yle / Jonas Sundström

- Jag tycker det påverkar jättemycket. Absolut. Om den butiken jag handlar i tar en sådan ställning blir jag glad och det känns mera som min butik, säger Roman.

Som en avancerad gps-navigator hittar barn alltid till godishyllan i butiken. Hur är det med energidryckerna, finns det en strategi för var i butiken de finns?

energidricka
Energidricka i S-market i Karis. energidricka Bild: Yle / Jonas Sundström

- Vi ska inte ha dem på de bästa ställena, utan hålla dem normalt i hyllan, säger Vinberg på Varuboden-Osla.

Var är de bästa ställena?

- Där var de flesta kunderna går förbi, så klart. Om man har en massutställning på dem kan det till och med bli impulsköp. Då säljer man nog mera.

Åtminstone i S-market i Karis finns en hylla på sju våningar med energidrycker några meter från kassan. Det är väl ett bra ställe?

- Det är mycket möjligt att vi har ett skåp i våra enheter. Men det är inte meningen att det ska trugas på någon, säger Vinberg.

Brando Chan
Brando Chan säljer inte åt barn. Brando Chan Bild: Yle / Jonas Sundström

Förbud ovanligt

För två år sedan fattade köpmännen Brando och Anne Chan i Ekenäs beslutet att inte sälja energidrycker till personer under 16 år. De såg ett gäng barn och ungdomar som köpte flera burkar per dag. Får butiker fritt bestämma och sätta åldersgränser?

- Vi har åtminstone fattat ett sådant beslut. Det är inte olagligt, men det är inte många som gör det. Det är bort från försäljningen. På sommaren när det ordnas fotbollsturneringar med barn från andra länder kan de undra varför de inte får köpa, men vi måste hålla samma linje för alla, säger Brando Chan.

Lika säkert som man ser vitsippor på Ramsholmen i Ekenäs i maj ser man barn och tonåringar inmundiga energidrycker från färggranna metallburkar vid gråa betongtrappor till vilken som helst mataffär. Kan man göra något med dem?

- Nej, inte egentligen. Så länge de inte ställer till med oreda. Vi kollar inte vad de dricker. De får nog stå utanför butiken en stund och chilla, säger Vinberg från Varuboden-Osla.

Läs också om forskning kring energidrycker.

Rörläckaget i Pojo är reparerat

$
0
0

Ett rör hade sprungit läck på söndagsmorgonen i Pojo-området. Dejouren vid Raseborgs vatten fick det första larmet lite före klockan nio.

Läckaget orsakade problem i vattentillförseln. Raseborg vattens personal ryckte snabbt ut och kunde lokalisera läckan. Felet var reparerat strax före klockan fem på söndagseftermiddagen.

Viewing all 24444 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>