Quantcast
Channel: Västnyland | svenska.yle.fi
Viewing all 24444 articles
Browse latest View live

Raseborg välkomnar Ingå och Hangö

$
0
0

Raseborgs stad är beredd att utreda en kommunfusion med Ingå och Hangö. Det svaret ger Raseborgs stadsstyrelse till Ingå kommun.

Ingå kommunfullmäktige beslöt i november att utreda tre likvärdiga alternativ för kommunfusion. De två övriga alternativen är Ingå, Sjundeå, Kyrkslätt och Ingå, Hangö, Raseborg, Lojo, Sjundeå.

Raseborgs stadsstyrelse tar inte ställning till att utreda en sammanslagning där även Lojo och Sjundeå ingår. Raseborg håller med Ingå om att utgångspunkten i utredningarna är att kommunerna som deltar förbinder sig att balansera sin ekonomi.

Raseborgs stadsstyrelse poängterar att Ingå, Hangö och Raseborg parallellt fortsätter samarbetet kring Västra Nylands sjukhus.


Rumänien väntar i EM-kvalet i handboll

$
0
0

På onsdag inleds playoffskedet i EM-kvalet i handboll. Finland möter Rumänien i ett dubbelmöte därifrån totalsegraren går till gruppspel, med sikte på EM i Polen 2016.

På förhand sett är det klart att Finland måste hålla relativt jämna steg med Rumänerna i Bukarest. Ifall man lyckas med det kan hemmafavören i Karis vara avgörande i matchen på lördag.

- Hela laget vet att vi måste spela för fullt i 60 minuter även om vi skulle ligga under med några mål. Det är slutresultatet som är avgörande och vi får inte tappa humöret ifall allting inte lyckas, säger Andreas Rönnberg som är en av Finlands ledargestalter.

Finland saknar bland andra Miro Koljonen och Leo Ojala. Trots att Finland inte har sin absolut bästa trupp, är stämmningen bra.

- Det gäller bara för nya spelare att stiga fram, konstaterar Rönnberg.

Oscar Kihlstedt som i brist på en vänsterhänt högerback, antagligen får bemästra högerbackspositionen hade inte ännu på måndag någon klar bild om hur starka Rumänerna är.

- Vi har inte ännu hunnit fokusera på motståndarna. Vad gäller vårt eget spel så är det alltid lätt att spela med landslaget eftersom vi bygger vidare på ett beprövat koncept, säger Kihlstedt som också tror att Finland har goda chanser till avancemang.

Rémy redo för större ansvar

Anton Rémy hör till de unga och lovande spelarna i truppen. Rémy spelar på samma position som erfarna Antti Valo men Källman hade inte ännu på måndag tagit beslut om vem han tänker använda mera.

- Om det är Antti som får mera speltid så hejar jag på honom så mycket jag kan, sade Rémy. Om jag får hoppa in så är jag redo. Anttis fördel är att han är så erfaren.

Finlands chefstränare Mikael Källman tror också att Rumänien går att slå. Han hoppas dessutom att motståndarna i Bukarest kommer med "rocken på vid gavel".

- Dom imponerar nog inte efter det jag sett på video. Dom är starka i försvaret och stora till växten men laget spelar ett mycket simpelt spel i det stora hela. Vi måste kontra och lita på att bollarna studsar vår väg. Klara lägen måste sättas in. Man måste förtjäna varje mål, sade Källman.

Matchen Rumänien-Finland spelas på onsdag med start klockan 19.30. Returmötet spelas på lördag i Karis och börjar klockan 16.05.

Yle televiserar hemmamötet som kan ses i TV2. Sändningsstart klockan 16.00.

Kvinna trots allt med i kommitté

$
0
0

Det har varit som en pingismatch på världsnivå när man under vårvintern följt med arbetet kring den nya markpolitiska kommittén i Raseborg. Förslag och beslut har bollats av och an. Kommitténs arbete har inte fått mycket uppmärksamhet. Däremot har könsfördelningen väckt frågor.


Trots tidigare beslut och förklaringar får kommittén en lite jämnare könsfördelning när Ira Donner (Gröna) blir stadsstyrelsens representant i kommittén. Marko Reinikainen (Gröna) stiger åt sidan när suppleanten Donner ersätter honom.

- Det ursprungliga förslaget skulle ha hållit. Den juridiska bedömningen är att medlemmarna är utsedda enligt tjänsteställning, säger Anders Walls (SFP), ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg.

Med tjänsteställning hänvisar Walls till ordförandena och viceordförandena för samhällstekniska nämnden, planläggningsnämnden och miljö- och byggnadsnämnden som ska vara representerade i kommittén. Alla råkar vara män. Representanten från stadsstyrelsen kan lättare bytas ut och det har stadsstyrelsen nu gjort.

- Mest som en signal att det är viktigt att man har med båda könen i det politiska arbetet, säger Walls.

Vilka kompetenser lämpliga för en markpolitisk kommitté besitter Ira Donner?

- Hon sitter i planläggningsnämnden och har en lång erfarenhet i kommunalpolitiken, säger Walls.

Könskvotera ledningen

- Jag känner mig inte alls könskvoterad, fast det är väl det jag är, säger Ira Donner och skrattar lätt.

- Nu är jag en kvinna bland sex män. Om man vill kalla det för könskvotering så får man, fortsätter hon.

Donner lyfter upp det befintliga samarbetet inom planläggningsnämnden.

- Jag jobbar mycket med ordförande Sven Holmberg (SFP) och viceordförande Mats Lagerstam (SDP). Det känns bra. Skulle man ha frågat mig före Reinikainen skulle jag också ha sagt ja.

Donner verkar nöjd med upplägget, men hon öppnar för en diskussion om presidierna i stadens nämnder, det vill säga ordförande och viceordförande, borde könskvoteras.

- Nämnderna är okej vad beträffar könskvoteringen, men man kan fråga sig om man borde könskvotera presidierna.

Den markpolitiska kommittén har som uppgift att skissa upp ett markpolitiskt program för staden. Kommittén ska utarbeta principer och processer för bland annat köp och försäljning av mark.

Läckage kan ha smutsat Ingåvatten

$
0
0

Ingåvattnet kloreras som bäst eftersom man hittat koliforma bakterier i hushållsvattnet. Vattenverket i Ingå har hittat ett läckage som kan ha orsakat problemet, säger Ilmari Viljanen som är vattenverkschef.


- Förra veckan hittade vi ett ganska stort läckage i Torpområdet. Det är åtgärdat nu. Om bakterierna kommit den vägen så är det förstås åtgärdat, men det är svårt att säga. Det finns en möjlighet att det är den vägen.

Läckaget var i ledningsnätet i Torpområdet. Men överlag borde rörnätet vara i någorlunda bra skick, säger Viljanen.

- Det gjordes en kartering för något år sedan och den visade inte på något alarmerande. Det är tråkigt att det blir läckage då och då, vi måste göra behövliga saneringsåtgärder.

Ofta bakterier i vattnet i Ingå

De senaste åren har det upprepade gånger funnits bakterier i Ingåvattnet. Många Ingåbor frågar sig därför hurudant skicket är på både vattentorn och vattenledningsnät.

Tornet är i normalt skick, men några större renoveringar har inte gjorts sedan det byggdes på 1970-talet, säger vattenverkschef Viljanen.

- Det kan hända att inom någon slags framtid måste det göras en noggrannare kondititionsgranskning av vattentornet. Vissa konstruktioner kanske behöver större åtgärder.

Ligger problemet i filttaket eller vattnentornet?

En del Ingåbor har också undrat över om det exempelvis kan läcka från det gamla filltaket. Men det säger Viljanen att är i skick.

- Filten är i bra skick, det kommer inte in vatten den vägen.

Vattentorn ska också tvättas med jämna mellanrum.

- Men det finns inga föreskrifter hur ofta. Vi har tvättat med ett par års mellanrum. Senast tvättade vi 2011 och nu tvättade och desinficerade vi förra veckans torsdag.

Ingen har insjuknat

Till Viljanens kännedom har inga sjukdomsfall kommit av de koliforma bakterierna.

- Det var inte en sjukdomsalstrande bakterie och i så liten mängd så jag tror inte det har uppstått några sjukdomsfall av det här.

Vad vill du säga Ingåborna - kan man lita på Ingåvattnet om proven visar sig vara i skick?

- Jo, det tas hela tiden prov och vi följer upp kvaliteten. Vi meddelar genast om det skulle vara så att kvaliteten inte är vad den borde vara.

Underhållskloreringen har pågått i två veckor och pågår ännu. Nya prov har tagits och svar på dem kommer inom kort. Om de visar bra avslutas kloreringen.

2014: Ingåvattnet kloreras
2013: Nu kan Ingåvattnet drickas igen
2012: Rent dricksvatten i Ingå igen
2006: Fortsätt koka dricksvattnet i Ingå

Fem daghem öppna i sommar i Raseborg

$
0
0

Bara fem daghem planeras ta hand om alla dagisbarn i Raseborg under sex veckor i sommar. Totalt finns det knappt 20 daghem i kommunen.

Som det ser ut nu är det bara Labyrinten i Karis centrum, Pojo daghem, Snicknäs i Tenala och Rasebo samt Mäntykoto i Ekenäs som håller öppet från midsommar sex veckor framåt till den 3 augusti.

Övriga daghem och gruppfamiljedaghem flyttar sin verksamhet till dessa enheter fram till början av augusti.

Undantag är Bromarv, Tunabo samt Svartå daghem som flyttar endast för fem veckor med start den 30 juni. Dagisbarn i Bromarv flyttas till Snicknäs, barn från Tunabo till Rasebo och Svartåbarn till Labyrinten.

Enligt dagvårdschef Märta Wikström är antalet öppna dagisar under sommaren i år ungefär lika många som tidigare år.

Kostnadseffektivt alternativ

Tanken är att koncentrera dagvårdsverksamheten men ändå ha en bra spridning på daghemmen i kommunen.

Att stänga vissa enheter och koncentrera verksamheten är också kostnadseffektivt. Om enheter slås samman behövs inga vikarier och tillredningen av mat och städningen kan också effektiveras. Daghemspersonalen kan också ta ut större delen av semestern på sommaren istället för vintern när verksamheten är i full gång, vilket sparar in på vikarieanslag vintertid.

Dagisbarn har också semester

Erfarenhet visar att antalet barn som behöver dagvård under sommaren sjunker betydligt från midsommar fram till början av augusti. Många barn har semester eller så kallat avgiftsfritt sommaravbrott i två månader.

För att staden ska få veta föräldrarnas behov av dagvård ska de lämna in en förfrågan om dagvård på sommaren. Den ska vara inlämnad senast i mitten av april. Om behovet visar sig vara större än vad staden nu uppskattat ska situationen omvärderas.

Om det visar sig att behovet av dagvård är litet på vissa enheter före midsommar så kan det bli aktuellt att stänga och flytta dagisbarnen redan tidigare i juni månad.

Jörn Donner ställer upp i EU-valet

$
0
0

SFP:s riksdagsledamot Jörn Donner ställer upp i EU-valet.

Den 81-årige Jörn Donner har suttit i EU-parlamentet 1996-1999, då representerade han socialdemokraterna.

SFP har redan utsett alla sina 20 kandidater i valet.

Jörn Donner är född 1933. Han har jobbat som filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker och sedan 1980-talet också som politiker.

Donner är fortfarande den enda finländaren som vunnit en Oscar. Det skedde 1983 och filmen var Fanny och Alexander som Donner var producent för.

Åren 1978-1982 var Donner vd för Svenska Filminstitutet, före det var han vd för Jörn Donner Productions.

Donner var Finlands generalkonsul i Los Angeles 1995-1996.

År 2011, 78 år gammal, ställde han upp i riksdagsvalet på SFP:s lista som obunden kandidat. Han förlorade då mot Astrid Thors. Före det var han SFP:s riksdagsledamot under åren 1987-1995 samt 2007.

Läs också:
Donner med för att vinna

Sannäs skola säljs för 267 000

$
0
0

Raseborgs stad säljer Sannäs skola i Karis, trots att anbuden var låga.

Stadsstyrelsen beslöt på måndagen att sälja det gamla skolhuset till Jaana och Petri Karppinen. Försäljningspriset är 267 000 euro.

Staden ville ursprungligen ha 340 000 för Sannäs skola.

Förutom skolhuset hör också ett småhus, en bastu och ett lider till fastigheten.

Försäljningen av Sannäs skola ifrågasätts

Västnyländska sopor provbrinner i Vanda

$
0
0

Från och med slutet av det här året kommer de västnyländska soporna att köras till det nya avfallskraftverket i Långmossebergen i östra Vanda. Provkörningen av avfallskraftverket inleddes igår (1.4).


Allt brännbart avfall som tidigare kördes till Munka avfallscentral i Lojo ska nu köras till det nya avfallskraftverket.

- Allt avfall som inte återvinns skickas till Vanda, berättar Jukka Paavilainen, som är vd för avfallsbolaget Rosk’n roll.

Det första lassen med västnyländska sopor skickades till Långmossebergen redan i början av mars. Det nya avfallskraftverket började provköras igår. Kraftverket tas helt och hållet i bruk till hösten.

60 000 ton sopor per år

Då kraftverket är i full gång kommer Västnylands blandavfall att skickas till Munka avfallscentral. Där lastas soporna om och skickas sedan med långtradare till Vanda.

Årligen kommer Rosk’n Roll att transportera 60 000 ton blandavfall till avfallskraftverket. Soporna kommer bli fjärrvärme och el. Kraftverket kommer producera 600 gigawattimmar el och 920 gigawattimmar värme per år.

Rosk’n roll har gjort ett långvarigt sopavtal med Vanda energi, berättar Jukka Paavilainen.

- Ekonomiskt är det här bra för oss, säger han.


Ny turistsekreterare anställd i Raseborg

$
0
0

Piela Parviainen har valts till ny turistsekreterare på turistbyrån i Raseborg.

- Vi har haft en tuff arbetssituation på turistbyrån senaste år och ser
nu fram emot att bättre kunna betjäna och informera turister, ortsbor
och sommargäster, säger ledande turistsekreterare Viveca Blomberg i ett pressmeddelande.

Det ska ske bland annat genom att effektivt uppdatera information på turistbyråns hemsida och på Facebook och på sidan Raseborg with love.

Turistsekreterare Piela Parvianen i Raseborg
Piela Parviainen Turistsekreterare Piela Parvianen i Raseborg Bild: Raseborgs stad

I övrigt sysslar turistbyrån med marknadsföring och medverkar i olika regionala och lokala projekt.

Parviainen har bland annat jobbat på Borgå stads turistbyrå men har bott i Karis som barn. Hon börjar den 17 mars och tar över efter Kirsti Tamminen.

Raseborgs stad fick in sammanlagt 35 ansökningar om jobbet som var lediganslaget i januari. Den nya turistsekreteraren anställs till slutet av det här året. Efter det är det möjligt att anställningsförhållandet förlängs. Det är en existerande vakans där den tidigare anställda sagt upp sig, antalet anställda på turistbyrån ökar alltså inte.

Ny festival kan komma istället för Faces

$
0
0

Faces Etnofestival ordnas för sista gången i augusti. Första Faces ordnades vid Raseborgs slott och det är också platsen för den sista.

- Klart att det finns ett vemod då det avslutas, men en avslutning är alltid början på något nytt. Allt har sin tid. En viss festival har gjort sin cirkel, säger festivalens urfader Börje Mattsson.

Ekonomin påverkar inte direkt, men nog indirekt att festivalen slutar.

- Ekonomin har varit tung att bära. De senaste åren har festivalen gått på plus och vi har betalat bort en del skulder. Men att hela tiden dra ett väldigt ekonomiskt lass är hårt och tröttande och påverkar skaparförmågan, säger Mattsson som också är festivalchef.

- När de sista tonerna kommer nog kanske en liten tår att rinna. Men vi tittar vidare över horisonten och ser något nytt. Vi har en massa fina idéer om hur vi fortsätter jobba för föreningens syften.

Målsättningarna för föreningen är att ordna evenemang och utställningar som befrämja mångkulturalism och tolerans. Mattsson avslöjar inte exakt vad för planer som finns, men säger:

- Nu är det nog tid att mångkulturen kommer mer in "i vardagsrummet", en urban festival är det man kan se bakom horisonten. Också barnfamiljerna har blivit en del av Faces, redan andra generationen är i dagens läge på festival. Så familjeverksamheten ska fortsätta.

Årets festival blir en enda stor fest

Festivalchef Börje Mattsson minns tillbaka:

- Den första festivalen hölls på ett mycket litet område vid sommarteatern, i skogen och på kullen. Den sista kommer att se helt annorlunda ut.

Årets festival blir rätt annorlunda än alla de andra festivalerna.

- Det blir en stor fest, en "slottsbal" i två dagar. Temat för året är också "The last waltz".

Det blir flera olika estrader på Raseborgsområdet.

- Infrastrukturen måste här vid Raseborg byggas upp på nytt, här finns inget. Exempelvis elsystemet måste byggas upp och tas bort, säger den tekniska direktören Holger Wickström, också han har varit med från början.

Inne i själva borgen ska i år hållas endast lätta arrangemang, i form av något meditativt eller någon trubadur. Den sista Facesfestivalen ordnas 9-10 augusti 2014.

Novias naturbrukslinje i Raseborg lockar inte

$
0
0

Yrkeshögskolan Novia har fått ta emot ett rekordantal ansökningar i år. Men utbildningarna i Raseborg lockar inte alls lika många sökande som utbildningarna i Vasa, Jakobstad och Åbo. Särskilt utbildningen inom naturbruk och miljö har för få sökande.


Igår (1.4) gick ansökningstiden ut för dem som vill studera vid yrkeshögskola i höst. Till hela Novias ungdomsutbildning kom det totalt in 1 622 försthandssökande. De tävlar om totalt 679 nybörjarplatser.

Vid Novias utbildning i Raseborg är konkurrensen ändå inte alls lika hård; 120 personer har sökt de totalt 108 nybörjarplatserna som skolan erbjuder.

För ett år sedan var det 131 personer som sökte de totalt 111 platser skolan i Raseborg då kunde erbjuda.

Många vill bli byggmästare

Novia i Raseborg erbjuder från och med hösten fyra utbildningsprogram.

Det absolut populäraste utbildningsprogrammet är utbildningen till byggmästare där 29 sökande tävlar om totalt 10 platser.

Programmet som heter "byggnads och samhällsteknik, ingenjör" har totalt 30 platser att erbjuda och har fått 31 sökande.

Informationsbehandling har lockat 17 sökande och det är en för lite eftersom det finns 18 nybörjarplatser.

Sämst är ändå läget inom naturbruk och miljö eftersom bara 43 personer har sökt en av de 50 platserna som Novia kan erbjuda.

Ingen dramatik

Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson medger att trenden är att antalet sökande sjunker i Raseborg, men säger att det inte är någon dramatisk förändring.

Det positiva är just att antalet sökande till byggmästarprogrammet är så stort medan det låga intresset för naturbruksprogrammet bekymrar till en del.
– Naturbruksutbildningen som den enda på svenska i landet är ju oerhört viktig.

Att naturbruksutbildningen har tappat sökande kan bero på att Novia har startat upp också vuxenutbildning inom naturbruket. Tidigare sökte också vuxenstuderande studieplatserna för unga.

Rektor Örjan Andersson säger att intresset för naturbruksundervisning överlag har minskat i hela landet.
– Det är en mera övergripande trend som vi har svårt att själva påverka så hemskt mycket.

Framtiden för Novia i Raseborg

– Om vi jämför med hela landet i stort kan vi säga att vi har förhållandevis mycket platser i Raseborg. Det gör också det naturligtvis svårt att fylla våra platser, säger Örjan Andersson.

– Å andra sida är vårt dilemma också litenheten. Om vi minskar på antalet platser så blir det hemskt smått och svårt att upprätthålla överhuvudtaget. Det är möjligt att vi får kämpa vidare med ganska få sökande per nybörjarplats.

Andersson säger också att det kan hända att det inte går att ge samma bredd som i dag inom naturbruksutbildningen. I dag kan studerande välja mellan fem specialiseringar.

I år verkar ingen ha sökt sig till t.ex. trädgårdsnäringen.
– Då har vi ju ingen möjlighet att ge en sådan utbildning. Det här är en sak vi måste analysera närmare.

Däremot lockar lantbruket och skogsbruket fortfarande studerande.
– Det är de som är de stora och traditionella inriktningarna inom naturområdet.

Örjan Andersson vill inte spekulera i varför Raseborg lockar färre elever än de andra av Novias orter.

Han hänvisar till att naturbruk överlag i landet lockar mindre just nu, men hur mycket just läget och orten inverkar vill han inte diskutera mera kring.
– Det är vanskligt att spekulera i orsakerna där.

Distansdoktorn kan spara pengar

$
0
0

Raseborg vill nu prova på att ha en läkare på distans via Doctagon för att råda bot på läkarbristen. Personalen på äldreboendena ska när som helst under dygnet kunna ställa frågor till distansdoktorn. Exempelvis Borgå har sparat pengar på ett liknande system och också Raseborg räknar nu med att spara då allt färre behöver vård på sjukhus.

Läkarbristen drabbar inte enbart hälsostationerna utan också äldrevården.
Raseborg försöker nu råda bot på problemet med hjälp av en ny typ av köptjänst.
Staden föreslås köpa tjänster av en läkare som personalen på äldreboenden när som helst under dygnet kan ställa frågor till.

Testas med 200 klienter på äldreboenden

Tjänsten ska enligt förslaget köpas av företaget Doctagon och distansdoktorn ska till en början betjäna äldreboenden med knappt 200 klienter.
Tanken är att testa systemet i ett halvt år och först efter det konkurrensutsätta tjänsten.

Olika dataprogram

Doctagon använder inte samma dataprogram som staden utan boendenas personal ska få begränsad tillgång till Doctagons dataprogram.
Stadens personal ska utöver det föra in data i stadens system.

Mätningar på distans

Doctagon förser varje boendeenhet med snabbmätningsapparater som kan hjälpa distansläkaren bedöma fallen.

Fyra besök per år

Läkaren kommer att besöka klienterna på plats och ställe endast fyra gånger per år.

90 euro per klient i månaden

Tjänsten kostar under testperioden knappt 100 000 euro oberoende av hur mycket läkarna konsulteras.
Det är knappt 17 000 euro i månaden och ungefär 90 euro per klient i månaden.

Ska spara

Staden räknar med att spara pengar då allt färre beräknas behöva vård på sjukhus eller hälsovårdscentalens vårdavdelning, den så kallade bädden.

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg tar ställning till halvårsavtalet med Doctagon på torsdag.

Ta tag i det lilla problemet
Hangö satsar på förebyggande vård
von Smitten: Erfarna läkare behövs på hvc-bädden i Raseborg

Nästan ingen klagar på planerna för Norra hamnen

$
0
0

Det är inte många som har lämnat in några anmärkningar mot förslaget till detaljplaneändring för Handelshamnen (eller Norra hamnen) i Ekenäs. I planerna ingår köpcentrum, nya bostäder, caféer, restauranger och en saluhall. Raseborgs stad med närmare 30 000 invånare har tagit emot bara 15 anmärkningar.

Den 31.3.2014 gick tiden ut för att lämna in anmärkningar. Från privatpersoner har tio anmärkningar kommit in till staden. Dessutom har tre bostadsaktiebolag, en förening och ett företag lämnat in anmärkningar. Alla anmärkningar som lämnades in var skrivna på svenska.

Här presenteras i punkter en sammanfattning av innehållet i anmärkningarna.

Det bli fult

• När man i dag närmar sig Ekenäs från havet har staden en unik profil eller silhuett. Nu finns det i planerna en reklampelare på kolossen, på höjden + 32 meter, som skall höja sig över stadens silhuett och visa var Mammons tempel finns.
• En Citymarket förstör det värdefulla hamnområdet som är en direkt förlängning av Gamla stan och en oersättlig resurs och ett oersättligt kapital för staden och invånarna.
• Trivseln i de närliggande bostäderna kommer att störas väsentligt.
• Den överstora byggnaden kommer inte att passa in i miljön.
• Ett så här stort komplex kan inte få placeras vid en strand i vårt idylliska Ekenäs.
• Arkitektoniskt förfular den tilltänkta byggnaden hela närområdet.
• Planeringen våldför sig på den befintliga miljön och bebyggelsen i området samt förändrar landskaps- och stadsbilden på ett negativt och oåterkalleligt sätt.
• Vid byggandet av marketen försvinner all grön natur i hela området.
• Raseborgs stad kan inte villkorslöst överlämna detta för strandmiljön så viktiga område till marknadskrafterna.
• Planen innebär visuell miljöförstörelse.

Norra hamnen i Ekenäs
Norra hamnen i Ekenäs Bild: Hans-Erik Nyman

Det blir trafikproblem

• Den planerade detaljplanen kommer att medföra omfattande trafikproblem i området.
• Olägenheterna är buller, avgaser, farligt vägdamm och trängsel. Trafikolägenheterna belastar invånarna under en oskäligt lång tid av dygnet.
• Det är helt uppenbart att logistiken inte kommer att fungera, det säger redan sunt bondförnuft.
• Detta är trafikmässigt vådligt för alla lättrafikanter.

Det lönar sig inte

• Kundunderlaget kan aldrig räcka till.
• Utgångspunkten för planen att det skulle finnas behov av mera utrymme för dagligvaruhandeln är felaktig.
• Planen förstör en fungerande lokal struktur. Man riskerar att försvaga den service man redan har.

Plan över Norra hamnen
Plan över Norra hamnen Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Mer fakta behövs innan beslut kan fattas

• Jag efterlyser en miniatyrmodell av hela byggkomplexet och dess närmiljö, med befintliga byggnader. På så sätt kan alla beslutsfattare, tjänstemän samt invånare i vår stad få en realistisk bild av projektet. Inga fler snedvridna bilder med planterade skogar.
• Vi föreslår att Norra hamnens planering läggs på is tills den nödvändiga generalplanen är uppgjord och det finns en klarare bild av vad som står till förfogande för fortsatt planering av service för hela trakten.
• Vi anser att ett trovärdigt förslag till finansiering och administration av P-huset bör finnas offentligt tillgängligt förrän ett beslut kan göras.

Exempel på övriga anmärkningar

• Planändringen innebär en direkt värdeminskning på min fastighet.
• Var har man tänkt sig att turistbåtar och andra större båtar ska lägga till om 70 båtplatser ska reserveras enbart till bostadsområdets behov?
• Vill som arrendegäst att planeringen sker så att den gynnar alla.
• Om man i planen mer än fördubblar våningsytan för affärsbruk med en placering av hela byggnadsmassan på områdets högsta punkt, omöjliggörs helt tanken på att också bereda rum för allmännyttiga aktiviteter som kunde komma medborgarna till del.

Alternativ till stormarknadsplanerna

• Platsen för köpcentret i tänkt form är totalt malplacerad. Alternativa ”närområden” kunde vara Kasslertomten och stadens materialgård, Stinsen, Tammet-tomten. Ej för långt från centrum.
• Utan en market i Norra hamnen kunde området vara ett område med bostäder som har något extra, speciell arkitektur och design, lite lyxigare standard, nya idéer.
• Stormarknader ska placeras nära redan existerande eller planerade affärer, alltså på Pehr Sommars gata.

Konsulten ska säga sitt

Under våren tar Raseborgs stad också emot utlåtanden från myndigheter om planeringen i Norra hamnen i Ekenäs. Konsulten Peter Tanzer ska å sin sida ge bemötande på både anmärkningarna och utlåtandena.

Bara en motorvägbana öppen i Lojo

$
0
0

Från onsdag kväll 2.4 kl 18 till torsdag morgon 3.4 kl. 6 är bara den ena körbanan i bruk på Åbo motorväg i Lojo.

Det här på grund av underhållsarbeten.

Den sträcka på knappt fyra kilometer med bara en körbana i bruk (men med trafik i båda riktningarna) är mellan Orosmäki-tunneln och Lehmihakatunneln.

Fler lånar böcker i renoverat bibliotek

$
0
0

Efter att Ekenäs bibliotek renoverades har låntagarna utnyttjat biblioteket mer än förut.

Det nyrenoverade biblioteket på Raseborgsvägen öppnade sina dörrar den nionde december i fjol (2013).
Under årets första tre månader har biblioteket registrerat nästan 43 000 lån. Det är 17 procent mer än under samma period två år tidigare (2012) före renoveringen.

Utlåningssiffrorna för barnlitteratur har under den här tiden stigit mest, nämligen med drygt 40 procent.

Det finns troligtvis flera orsaker till det här, skriver bibliotekschef Heidi Enberg i ett pressmeddelande. De nya böckerna kommer fram bättre efter att personalen i samband med flyttningarna har gallrat ut material som är föråldrat och i dåligt skick. Nya hyllor ger också bättre möjligheter att ställa ut böcker.

Barnavdelningen har blivit mer öppen och överskådlig.

Nyrenoverade biblioteket i Ekenäs är ljust och luftigt


HaHy-herrarna steg till tvåan

$
0
0

Innebandyklubben Hangö Hyrskyts herrlag stiger till division 2 för säsongen 2014-15. Den saken klarnade igår (2.4) kväll då HaHy besegrade SB Riski för andra gången.

Matchen som spelades i Kvarnbäcken i Helsingfors slutade 0-6 (0-0, 0-1, 0-5).

HaHy hade vunnit den första matchen i serien som avgjordes enligt systemet bäst av tre matcher. Första matchen spelades senaste fredag i Hangö idrottshus och slutade 11-5.a

Svårt få läkartid i Karis

$
0
0

Den första tiden i stadens regi har varit rätt besvärlig för Karis hälsostation. Många patienter är frustrerade över att de inte får tid hos läkare när det gäller icke brådskande fall.



Anne Pietinalho
Anne Pietinalho Anne Pietinalho Bild: Yle/Minna Almark

Karisbon Annika Brax väntade fem månader på att få träffa en läkare för att tala om sin diabetes, som hon nyligen hade fått diagnostiserad. Hon är frustrerad över att det är svårt att få läkartid.

- Ringer du i dag och frågar efter en icke akut läkartid, så får du inte tid. De säger bara att ring på nytt, säger hon.

Då Annika Brax efter fem månader till sist fick ett första besök hos en läkare för att tala om sin diabetes, så upplevde hon att läkaren inte ville besvara hennes frågor.

- Läkaren ville enbart diskutera det som hon ansåg hörde ihop med diabetes. Är det meningen att man ska beställa fyra olika läkartider, då man snabbt kunde klara av flera frågor på en och samma gång, frågar hon sig.

Frustrerande att inte få en tid

Också andra som Yle Västnyland har talat med vittnar om svårigheterna att få läkartid vid Karis hälsostation. En äldre man berättar att han har gått en gång i veckan till hälsostationen i en månads tid. Han behövde en remiss till specialsjukvården på grund av höftproblem. Men varje gång han kom till hälsostationen, så fick han höra att det inte finns några tider att ge.

Till sist gav mannen upp och gick till privatläkare.

- Det värsta är inte att vänta på att få träffa en läkare, det värsta är att man inte får någon tid alls, säger han.

Karis har drabbats mest

Anne Pietinalho, som är chefsläkare för hälsovårdstjänsterna, säger att alla de tre hälsostationerna i Raseborg lider av den rådande läkarbristen. Men att Karis kanske har drabbats hårdats och att orsakerna till att folk får köa är flera.

- Där är en viss strömning från Pojo till Karis, nu när man fritt får välja sin station inom kommunen. Och det betyder press på Karis hälsostation, säger hon. Sen handlar det om hur man från dag till dag har lyckats dela upp läkarna mellan Karis och Ekenäs. Ibland har antalet läkare varit för få, ibland har det handlat om sjukdomsfall och då har läkartider flyttats framåt.

Läkarbristen är akut

Det är den akuta läkarbristen som spökar överallt när man talar om problemen inom den öppna hälsovården. I Raseborg finns det totalt 21,5 läkartjänster, men eftersom staden sparar så får bara 18 och en halv tjänst besättas. Men även om det här är beklagligt, enligt Anne Pietinalho, så har man inte ens lyckats hitta läkare till de här läkartjänsterna. I dag är 16 läkartjänster besatta.

Åtta läkarbefattningar är vikta för de tre hälsostationerna i Raseborg. Det är inte mycket, säger Pietinalho.

- Vi har för lite tider och patienterna väntar längre tider än de skulle önska.

Problem med telefonerna

Anne Pietinalho misstänker också att man har haft problem med telefonnätet, vilket har gjort att patienter inte har lyckats komma fram till tidsbeställningen i Karis. Ett annat problem är att det har varit svårt att föra in läkartiderna i databasen, så att de kan delas ut till patienterna.

- Tiderna för mars månad fördes till exempel in i databasen den 28 februari, så det har alltså inte funnits tider att ge, förklarar hon.

Olika kösystem

I Karis har väntetiden för att få läkartid i icke brådskande fall varit över 30 dagar i både februari och mars. I Ekenäs var väntetiden i februari också över 30 dagar, medan den i mitten av mars var 15 dagar lång. I Pojo är motsvarande siffra runt tio dagar - men många Pojobor söker sig som sagt till de andra hälsostationerna i kommunen eftersom Pojo hälsostation enbart är öppen tre dagar i veckan.

Då väntetiden registreras som över 30 dagar beror det på att det inte har funnits några tider att ge eftersom ingen har hunnit föra in dem i datasystemet.

En orsak till att väntetiden för Karisborna har varit frustrerande är att det inte har varit möjligt att köa då det inte har funnits tider att ge.

- I Ekenäs har patienterna kunnat köa och personalen har ringt upp då det finns en tillgänglig tid. Det här har tidigare inte varit möjligt i Karis, men det här är nu åtgärdat, säger Pietinalho.

Vårdgarantin på tre månader har aldrig överskridits i Raseborg, säger Anne Pietinalho. Hon kan inte kommentera fallet med Annika Brax, som väntade i fem månader på sin läkartid. Men på ett allmänt plan så kan hon inte förstå hur det har gått till.

Svårt att få remiss

Annika Brax har en hel del erfarenheter av vården vid hälsostationen i Karis. Förutom att hon har insjuknat i diabetes så lider hon också av ständig värk i sin kropp och har dessutom en svår hudåkomma som hon nu får vård för.

Problemet har varit att överhuvudtaget få remiss från läkare på Karis hälsostation till specialläkare, säger hon. I Annikas fall har det varit en blandning av slump, tur och envishet från hennes sida att hon har fått rätt diagnos och vård, anser hon själv.

- Det sparas ju överallt, så det är svårt att få remiss till någon specialvård. De försöker sköta patienterna utan att skicka dem vidare. Hur kan en hvc-läkare säga att en hudläkare inte vet mera. Det kan ju inte stämma, säger hon.

Enligt Pietinalho stämmer det här inte.

- Antalet remisser till specialvården ligger på normal nivå jämfört med resten av landet och antalet har varken ökat eller minskat jämfört med tidigare, säger hon.

Diabetesvården ojämlik

En äldre kvinna berättar för Yle Västnyland att hon nyligen besökte diabetesskötaren vid Karis hälsostation för den årliga kontrollen. Vanligtvis får man en läkartid i samband med besöket, men nu fanns det inga tider att ge. Skötaren gissade att det kan dröja fram till maj före det är möjligt att träffa läkaren, men några besked kunde hon inte ge.

Det som gör Annika Brax allra mest upprörd är att vården inte känns jämlik i Raseborg. Vid hälsostationen i Ekenäs finns det till exempel en läkare som är mera insatt i diabetes, men enligt Annika Brax kan hon inte besöka honom eftersom ska skötas vid sin egen hälsostation. Hon skulle gärna åka till Ekenäs för att träffa läkaren, men den möjligheten har aldrig blivit presenterad för henne.

Anne Pietinalho menar att det här är något som ska åtgärdas.

Meningen är att också Karisborna ska ha en egen diabetesläkare, precis som Pojo- och Ekenäsborna har, säger hon.

Men problemet är att någon läkare i så fall först måste visa intresse för saken och utbilda sig. Och läkare växer som känt inte på träd.

- En lösning är att den nuvarande diabetesläkaren tar emot patienter från Karis också. Men hans tid är begränsad och han har också andra uppgifter.

Rätt att få tid på annan hälsostation

Alla kommuninvånare har en egen hälsostation där man i första hand får vård. Men om det inte finns tider att få till exempel i Karis, så kan man åka till Ekenäs eller Pojo i stället om där finns tid. Här är problemet att rätt få känner till det här.

- Det är inte så många som vet det, men det viktiga är att personalen känner till det, säger Anne Pietinalho.

Enligt henne är det här ett system som är i användning. Men Annika Brax har aldrig hört talas om det.

- Ingen berättar att jag har rätt att åka till Ekenäs eller Pojo. För mig känns det som om jag som Karisbo är mindre värd. Det är ju inte mitt fel att jag behöver vård.

Ny teknik hittar felen i byggkonstruktionerna

$
0
0

Den nya teknologin som ska garantera att inneluften vid mögeldrabbade Merituuliskolan i Ingå håller måttet efter saneringen presenterades igår (2.4) i skolan. Experter på Aaltouniversitetet har tagit fram nya metoder för att mäta och följa upp läget vid inneluftssaneringar.

Igår besökte en stor grupp människor från Aaltouniversitetet den mögeldrabbade Merituulen koulu i Ingå. En del av gruppen var studerande från en pågående reparationskurs vid universitet. De övriga fanns på plats för att möjligen kartlägga var i skolan man kunde placera censorer för att kunna övervaka betongkonstruktionernas skick.

Med hjälp av den här tekniken kan man i god tid reagera i realtid om det i byggnadskonstruktionerna uppstår problem, berättar Esko Sistonen, forskare vid Aaltouniversitet.


- Man kan använda väldigt långt utvecklade censorer också i sådan övervakning som görs med endast en kabel. I Merituuliskolan kommer att finnas, då renoveringsarbetena kör igång och i framtiden, ett tiotal censorer. Att ha flera censorer än så, gör det svårt att hantera all data man får, säger forskare Esko Sistonen.
Uppriven vägg i Merituulen koulu
Skyddsplast i första våningens hall. Uppriven vägg i Merituulen koulu Bild: Yle/ Bubi Asplund

Problem svåra att upptäcka


Sistonen säger att problemen ofta uppstår på ställen som är svåra att upptäcka.

- Med den här tekniken kommer man snabbt underfund också sådana problem som annars kan undgå granskningar, säger Sistonen.

Enligt honom är den här metoden om inte banbrytande så åtminstone uppåtgående och den installeras redan i nybyggen, så kallade smarthus.

Uppriven vägg i Merituulen koulu
Uppriven vägg. Uppriven vägg i Merituulen koulu Bild: Yle/ Bubi Asplund

Monica Westermarck välkomnar Aaltouniversitets människor med i saneringsprojektet.

- De har speciell teknik och den kunskap som krävs för att följa upp inneluftens kvalitet i skolan. Vi vill naturligtvis utnyttja den här möjligheten då den gavs oss, säger Westermarck.

Inneluften skall vara den maximalt bästa

Hon säger att Ingå kommun på det här sättet vill försäkra sig om att inneluften i skolan är den maximalt bästa.

Uppriven vägg i Merituulen koulu
Golvlisterna är borttagna i gymnastiksalen. Uppriven vägg i Merituulen koulu Bild: Yle/ Bubi Asplund

- Det är inte väsentligt hur snabbt saneringen blir gjord eller hur mycket den kostar, det viktiga är att den blir bra gjord, säger Westermarck.

Att inneluften i skolan blev dålig, beror inte på att huset skulle ha byggts dåligt i tiderna, utan på en senare dåligt gjord renovering. Monica Westermarck säger att man absolut ville undvika att något sådant skulle hända denna gång.

- Vi har anlitat de absolut bästa experterna i landet, de samma som är engagerade byggandet av det nya biblioteket i byn, säger hon.

Läs artikel om teknologin här (på finska).

Ambulanserna behandlas på nytt

$
0
0

Det är tänkbart att Västra Nylands räddningsverk trots allt får ta hand om akutsjukvården i Hangö, Raseborg och Ingå från och med nästa år. Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) ska ta upp ärendet på nytt på måndag (7.4).

HNS-styrelsen behandlar då det rättelseyrkande som Ingå kommun har lämnat in. Förslaget inför mötet är att styrelsen på grundval av tilläggsutredningar överväger att låta Västra Nylands räddningsverk ta hand om akutsjukvården i Västra Nylands sjukvårdsområde (Hangö, Raseborg och Ingå) från och med nästa år och till och med 2017, med möjlighet att förlänga avtalet med två år.

Den 3 mars beslöt HNS-styrelsen att akutsjukvården ska konkurrensutsättas. Beslutet fattades i en jämn omröstning där ordförandens röst avgjorde. Men detta vinnande motförslag gavs under mötet av de Grönas Suzan Ikävalko, och hon visste inte att Västra Nylands räddningsverk enligt lagen inte får vara med och tävla i upphandlingen.

De nya utredningar HNS-styrelsen nu har till sitt förfogande är bland annat ställningstagande av direktören för Västra Nylands sjukvårdsområde Marianne Gripenberg-Gahmberg och ansvarsläkaren för akutsjukvården Milla Jousi. De är bekymrade över hur akutsjukvården ska garanteras i området.

De bedömer att en konkurrensutsatt verksamhet kunde inledas tidigast 1 september 2015. Från årsskiftet och fram till dess skulle sannolikt de nuvarande serviceproducenterna få sköta akutsjukvården.

För tillfället ges den här ambulansservicen av Ekenäs Sjuktransport i Ingå och Raseborg, och av Ingå Sjuktransport i Hangö.

Läs artikel om Ingås vädjan till HNS och hur förvirrningen ökar i ambulansfrågan.

Raseborgs vatten vill inte ha skulderna

$
0
0

Raseborgs vatten anser fortfarande att Skåldö vattenandelslags skulder inte ska belasta Raseborgs vattens kunder. Raseborgs vattens direktion informerades i går om stadsstyrelsens beslut från i måndags.

Stadsstyrelsen beslöt då att när Raseborgs vatten tar över Skåldö vattenandelslags verksamhet ska vattenverket också ansvara för skulderna. Vattendirektionen hänvisar till kommunförbundet som säger att vid övertagandet av ett vattenandelslag får kostnaderna inte belasta vattenverkets övriga kunder.

Ifall vattenverket tar över skulderna kommer vattenavgifterna för Raseborgs vattens kunder att höjas med cirka tre procent. Det slutliga beslutet fattas av Raseborgs stadsfullmäktige.

Raseborgs vatten vill inte ta över skåldöskulderna

Konkurs osannolikt

Raseborgs vatten kan rädda Skåldö vattenandelslag

Oklart vem som måste ha Skåldövatten

Raseborg kunde ta över Skåldö vattenandelslag

Skåldövatten borde bli kommunalt

Viewing all 24444 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>